BLAGOTVORNE MOĆI

Koje su zdravstvene prednosti koje pruža aloe vere gel u formi napitka? Da li ga možete pripremiti u kućnim uslovima?

 

Aloe vera je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu. U njenim mesnatim zelenim listovima nalazi se prozirna lepljiva supstanca, poznata kao aloe vera gel.

aloe vera gel

Sve blagotvorne moći aloe vere sadržane su upravo u ovom gelu. Može se nanositi na kožu i kosu lokalno, ali jedan od odličnih načina da iskoristite sve njegove prednosti jeste da ga uzimate u formi napitka.

Koje su zdravstvene prednosti gela aloe vere u formi napitka i da li ga možete pripremiti u kućnim uslovima, saznaćete u nastavku teksta.

Da li se aloe vera gel može napraviti kod kuće?

Pravljenje soka od gela aloe vere je naizgled veoma jednostavan proces. Potrebno je svega par zrelih i neoštećenih listova biljke, iz kojih ćete iscediti gel. Dobijeni gel se u teoriji meša sa vodom, nakon čega se može konzumirati.

Međutim, u praksi stvari nisu tako jednostavne. Kao i većina prirodnih supstanci, gel aloe vere postaje nestabilan kada dođe u dodir sa spoljašnjom sredinom. Čim ga iscedite iz zaštitnog omotača biljke, gel će doći u dodir sa mikrobima koji vrebaju iz vazduha i svih ostalih površina u vašem domu. Zbog toga ne preporučujemo konzumaciju “domaćeg” aloe vera soka.

Komercijalni aloe vera gel proverenog proizvođača je prirodno sterilizovan i napravljen isključivo od središnjeg dela biljke – gela, bez dodavanja vode i hemikalija. Sterilizacija se vrši dodavanjem C vitamina iz papaje, dok se kao konzervans koristi pokožica ribizle. Svi sastojci napitka su potpuno prirodni. Ne dodaju se boje, alkohol, stabilizatori, niti bilo kakvi drugi hemijski aditivi, jer bi u tom slučaju aloe vera gel izgubio svoja blagotvorna svojstva.

Blagotvorna svojstva aloe vera gela

Sok od aloe vera gela pre svega sadrži antioksidante koji se bore protiv slobodnih radikala (smanjuju rizik od nastanka malignih i brojnih drugih oboljenja). Međutim, u njegovom bogatom sastavu koji broji više od 200 hranljivih materija nalazi se 20 minerala, 12 vitamina i 18 amino kiselina.  Međutim, sok od aloe vera gela nudi i druge zdravstvene prednosti osim prevencije:

Pomaže u čišćenju kože

Možda će zvučati kontradiktorno, ali akne se često razvijaju jer ste dehidrirani. Kao rezultat, vaša koža proizvodi više ulja, što dovodi do izbijanja akni. Ako pijete sok od aloe vere, doprinećete hidrataciji organizma, što će vašoj koži dati dodatnu vlagu i tako ćete smanjiti izbijanje novih i ublažiti postojeće bubuljice i akne.

Aloe vera gel je zapravo odličan za sva stanja kože – bilo da se nanosi lokalno ili da ga pijete u formi napitka. Napitak je 100% koncentrisan i nerazblažen drugim supstancama, te će iskazati pun potencijal u rešavanju problema suvoće kože, ekcema, psorijaze i seboreje. Hidratacija koju obezbeđuje ovaj sok će delovati preventivno na pojavu bora, dok će ublažiti izgled postojećih.

Poboljšava apsorpciju određenih vitamina i minerala

Sok od aloe vere sadrži vitamin C iz papaje, svestrani vitamin koji pomaže u imunološkoj funkciji, na primer kao i kalcijum i magnezijum. Mnogi ljudi koji imaju bolove u mišićima često imaju nedostatke kalcijuma i magnezijuma u organizmu. Konzumacija soka od gela aloe vere može da nadoknadi vitamine koji su deficitarni u vašoj ishrani.

Smanjuje gorušicu

Gorušica se javlja kada kiselina u stomaku putuje u vaš jednjak. Posledično osećate veliku neprijatnost i osećaj “pečenja” i boli u grlu. Rezultati male studije iz 2015. godine pokazali su da sok od aloe vere može da ublaži deo kiseline u stomaku koja izaziva žgaravicu.

Ublažava zatvor

Ako imate problema sa neredovnom stolicom usled zatvora, imamo dobre vesti za vas. Tekstura soka aloe vere poboljšava peristatiku creva i čini otpadne materije mekšim, što dovodi do lakše defekacije. Rezultate ćete videti već nakon par dana upotrebe.

Održava zdravlje očiju

Aloe vera sok obiluje hranljivim materijama, a jedna od njih je i beta karoten, antioksidans koji se obično nalazi u narandžastom i žutom povrću i voću. Vaše telo pretvara beta karoten u vitamin A, vitamin povezan sa ukupnim zdravljem očiju.

Aloe vera je niskokalorično osveženje

Obični sokovi nisu zdravi, jer uglavnom sadrže nizak procenat voća, a visok procenat dodatog šećera i ostalih veštačkih supstanci. Međutim, sok od aloe vere je zdrava opcija. Ne sadrži šećere, te je stoga pogodan i za dijabetičare i ljude koji žele da izgube telesnu težinu. Osvežavajućeg je i prijatnog ukusa.

Koliko soka od aloe vere treba piti dnevno?

Napitak od aloe vera gela je veoma ukusan, te bi vam se lako moglo desiti da preterate, ali ipak, preterivanje nije preporučljivo. Počnite polako prilikom prve konzumacije, kako biste videli reakciju vašeg tela na napitak. Napitak je poželjno uzimati svaki dan, ali u preporučenoj dozi. Preporučena dnevna količina je dva puta po 60ml ili tri puta po 40ml. Više od 120ml dnevno ne bi trebalo da unosite.

Ukoliko preterate sa količinom, sok od gela aloe vere može izazvati grčeve ili dijareju, što zauzvrat može dovesti do neravnoteže elektrolita. Ako imate neke od ovih gastrointestinalnih simptoma, konzumirajte sok od aloe vere svaki drugi ili svaki treći dan.