SUPERMOĆNE GROŽĐICE

Voće se često preporučuje kao obavezna užina za ljude koji vode računa o svom zdravlju. Iako je većina sušenog voća zasitna kada su u pitanju šećer i kalorije, suvo grožđe nudi puno zdravstvenih koristi ako se jede umereno.

 

Suvo grožđe, svejedno da li je sušeno prirodnim putem ili je mehanički dehidrirano, zdravo je za ljudski organizam. Grožđice nisu samo prepune osnovnih hranljivih sastojaka, već su i univerzalni dodatak mnogim poslasticama.

suvo grožđe

Kao i mnoge supernamirnice koje nadopunjuju bilo koji tip ishrane, suvo grožđe je bogato dijetalnim vlaknima. Vlakna ne samo da održavaju zdrav probavni sistem, već podstiču sitost, koristan su element u upravljanju težinom, normalizuju nivo holesterola i šećera u krvi i pomažu u sprečavanju nastanka bolesti poput dijabetesa i raka.

Osim vlakana, grožđice sadrže i antioksidante, čak mnogo više od običnog grožđa od kog su proizvedene.

Sam proces sušenja grožđa pomaže u očuvanju njihovog sadržaja antioksidanata, ali zauzvrat on smanjuje njihov sadržaj vitamina C. Ipak, suvo grožđe pruža puno drugih hranljivih materija, kao što su proteini, masti, ugljeni hidrati, šećeri, kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, fosfor i selen.

Grožđice su efikasan izvor dijetalnih antioksidanata, poput flavanola i drugih fenolnih jedinjenja. Ovi korisni fitonutrijenti ne samo da imaju visoku bioraspoloživost, što znači da ih telo lako apsorbuje, već imaju i visoki ukupni antioksidativni kapacitet.

Antioksidanti štite ćelije od štetnih slobodnih radikala, koji su povezani sa starenjem i javljanjem ozbiljnih zdravstvenih stanja.

8 zdravstvenih prednosti grožđica

Dodavanje grožđica u svakodnevnu ishranu je dobar način da povećate unos hranljivih sastojaka i antioksidanata. To je ujedno i najsigurniji način iskorišćavanja njihovih mnogih zdravstvenih koristi, kojih ima najmanje osam!

1) Uravnotežena kiselost želuca

Suvo grožđe sadrži mnogo minerala koji se mogu smatrati alkalnim. Ovi dijetalni minerali koji formiraju bazu uključuju bakar, gvožđe, kalijum i magnezijum. Alkalni minerali pomažu u regulisanju acidobazne ravnoteže u telu uravnotežujući želudačnu kiselinu i sprečavajući prekomernu kiselost u stomaku izazvanu acidogenom ishranom.

2) Prevencija raka

Oksidativni stres izazvan slobodnim radikalima glavni je doprinos razvoju karcinoma, rastu tumora i preranom starenju. Pošto su grožđice bogate antioksidantima koji kontrolišu slobodne radikale, redovno jedenje sušenog grožđa može vam pomoći da zaštitite telo od oksidativnih oštećenja i sprečite rak.

3) Zdrava proizvodnja crvenih krvnih zrnaca

Grožđice takođe mogu da spreče anemiju, tj. stanje nedovoljne količine crvenih krvnih zrnaca koji transportuju kiseonik do različitih delova tela. Budući da je mnogo hranljivih sastojaka u suvom grožđu potrebno za proizvodnju ovih krvnih ćelija, konzumiranje grožđica kao deo vaše redovne ishrane može pomoći u održavanju zdravih crvenih krvnih zrnaca.

4) Poboljšana probava

Rastvorljiva vlakna u suvom grožđu važna su za zdravlje rada creva. Podstiče redovne crevne pokrete nakupljajući stolicu i uzimajući vodu kako bi se fekalije lakše kretale kroz probavni trakt. Rastvorljiva vlakna takođe duže pružaju osećaj sitosti, sprečavaju zatvor i imaju pozitivan učinak na snižavanje holesterola.

5) Niži nivo šećera u krvi

Iako su u grožđicama velike količine šećera, studija objavljena u časopisu „Postgraduate Medicine“ otkrila je da one ne uzrokuju više nivoe šećera u krvi. U stvari, jedenje suvog grožđa značajno je smanjilo nivo glikozovanog hemoglobina kod muškaraca i žena, što sugeriše da redovna konzumacija može da pomogne u snižavanju šećera u krvi.

6) Održavanje očnog zdravlja

Suvo grožđe je bogat izvor polifenola, biljnih jedinjenja sa antioksidativnim delovanjem. Polifenoli mogu da spreče upalu na različitim delovima oka izazvanu oksidativnim stresom. Upala doprinosi razvoju poremećaja oka, poput glaukoma, optičkog neuritisa, katarakte i degeneracije makule koja se javlja s godinama.

7) Zaštita od starenja kože

Pored očuvanja zdravlja očiju, antioksidanti u grožđicama mogu očuvati i zdravlje ćelija kože štiteći ih od fotooksidativnih oštećenja. Prekomerno izlaganje suncu pokreće proizvodnju slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje kože. Ostali hranljivi sastojci u suvom grožđu poput selena, vitamina C i cinka takođe pomažu da se znakovi starenja spreče.

8) Smanjeni faktori rizika od srčanih bolesti

Redovna konzumacija grožđica takođe može umanjiti faktore rizika za nastanak srčanih bolesti. U istoj studiji istraživači su otkrili da suvo grožđe može smanjiti sistolni i dijastolni krvni pritisak. To se može pripisati kalijumu u suvom grožđu koji ima vazodilatacioni efekat na krvne sudove.