ELEGANTNE I PLAVOOKE

One su jedna od najpoznatijih mačjih rasa. Sijamske mačke su poznate po svom izgledu kao i po svojoj neobičnoj ličnosti.

 

Sijamske mačke su jedna od najstarijih rasa mačaka i žive rame uz rame sa ljudima vekovima unazad. Nije ni čudo što su sjajni kućni ljubimci; one nisu samo lepe za gledanje. Ako usvojite sijamsku mačku dobićete privrženog prijatelja, punog ljubavi, koji ne voli ništa više od dobre partije razgovora sa svojim ljudskim prijateljima.

sijamske macke

Sijamske mačke su jedna od najpoznatijih rasa mačaka – sa dobrim razlogom. Imaju prelepe plave oči i uglađena, elegantna tela sa dugim nogama i finom, sjajnom dlakom. Sijamske mačke dolaze u različitim bojama, a četiri osnovne su tamno braon, čokoladna, plava i lila. One imaju “pointed” delove na telu, što znači da im je dlaka tamnija u određenim regijama, odnosno na šapama, repu, ušima i licu.

U nastavku teksta približićemo vam ličnost sijamske mačke, njihovo svakodnevno ponašanje, potrebe za negom i održavanjem. Verujemo da ćete vrlo brzo biti u iskušenju da nabavite ovog divnog i posvećenog kućnog ljubimca!

Kakav karakter imaju sijamske mačke?

Sijamske mačke su skoro podjednako poznate po svojoj neobičnoj ličnosti, kao i po svom izgledu. One su među najglasnijim mačkama, uživaju u dugim „razgovorima“ sa svojim ljudskim prijateljima. Ljubazne su, odane i žude za ljudskim društvom, što ih čini odličnim kućnim ljubimcima. Njihov visok stepen inteligencije omogućava im da brzo nauče stvari što, zajedno sa prirodnom radoznalošću, znači da će verovatno smisliti kako da otvore vaše fioke i ormane i sve dobro ispreturaju.

Iako vole da se dobro ušuškaju u toplom krilu, oni takođe imaju visok nivo energije, što znači da je važno da komunicirate sa njima i da se postarate da imaju dosta zabavnih igračaka. O sijamskim mačkama postoji mnogo zanimljivosti, a jedna od njih je da lako nauče da „donesu“ i vole da se igraju igara hvatanja, baš kao i psi. Zato ih često nazivamo psima mačijeg sveta.

Sijamske mačke imaju dobru toleranciju prema deci – sve dok su deca naučena kako da komuniciraju sa mačkama – i takođe će uspostaviti čvrsta prijateljstva sa porodičnim psom.

Sijamske mačke su sjajni saputnici – ali im je zauzvrat potrebno društvo! Ne vole da budu same dugo vremena, pa su najprikladnije za domaćinstva u kojima je neko većinu vremena kod kuće (ovo može uključivati porodičnog psa ili nekog drugog sijamca!). One takođe nisu baš ulične mačke i ne bi im trebalo dozvoliti da lutaju napolju bez nadzora.

Sijamske mačke – vitalna statistika

Sijamske mačke su gipke i atletski građene mačke srednje veličine: mužjaci mogu težiti od 4 do 5 kg, a ženke od 2 do 4 kg. Sijamske mačke su sklone gojenju, naročito ako su kastrirane, odnosno sterilisane. Obratite pažnju na vrstu i količinu hrane koju jedu.

Propisno negovane i pravilno hranjene dobrom komercijalnom hranom, koja zadovoljava sve njihove potrebe u ishrani, sijamske mačke mogu živeti od 15 do 20 godina, što je za mačke prilično dug životni vek.

Da li su sijamske mačke podložne zdravstvenim problemima?

Kao i mnoge rase, sijamske mačke mogu patiti od naslednih bolesti, uključujući tumore creva i druge vrste raka kao što je medijastinalni limfom. One takođe mogu patiti od progresivne atrofije mrežnjače oka, što može dovesti do gubitka vida, pa čak i slepila. Takođe je poznato da sijamske mačke imaju osetljiv stomak i sklone su povraćanju, a taj problem možete preduprediti izbegavanjem kalorijski jake mačje hrane.

Sijamske mačke često mogu imati ukrštene oči, ali ovo stanje nije bolest, niti razlog za brigu ili uzbunu, već još jedna od zanimljivih karakteristika sijamki. Svi sijamci su nekada bili “zrikavi”. Ukrštene oči su prirodne za rasu; zbog genetske greške u strukturi očiju, tradicionalne sijamske mačke su u osnovi morale da ukrste oči da bi videle pravo. Danas, selektivni uzgoj znači da većina sijamskih mačaka na koje ćete naići neće imati ukrštene oči.

Nega i održavanje sijamskih mačaka

Sijamske mačke imaju prelepu sjajnu dlaku, ali kao i mnoge kratkodlake rase, odlično brinu same o sebi. Njihove potrebe za negovanjem su stoga prilično lagane – dobra četka jednom nedeljno bi trebala biti dovoljna da izgledaju najbolje što mogu. Kako sijamske mačke žude za ljubavlju i pažnjom, možda ćete i vi i one želeti češće četkanje.

Sijamski mačići

Možda nije iznenađujuće da su sijamski mačići neverovatno slatki. Novorođenčad su skoro potpuno bela i može proći i do godinu dana da im se razviju pune boje, iako će početi da pokazuju svoje tačke već nakon tri nedelje.

Mačići imaju visok nivo energije i mogu biti prilično nemirni, zahtevaju pažnju i vreme za igru. Ovo je period kada razvijaju svoje ličnosti, tako da je od vitalnog značaja da osigurate da dobiju svu negu i pažnju koja im je potrebna kada su veoma mladi, kako bi izrasli u potpuno socijalizovane, porodične mačke.

Da li je sijamska mačka prava za vas?

Sigurni smo da već dobro znate koliko je zdravo imati kućnog ljubimca. Bilo da ste single osoba ili imate malu decu u porodici, kućni ljubimac će biti značajan i za vas, i za vaše najmlađe. Pored toga što su sjajno društvo, životinje, a naročito mačke, povoljno deluju na vaše zdravlje. Mačke podižu vaš imunitet, smanjuju mogućnost pojave alergija, snižavaju krvni pritisak… Decu uče odgovornosti, samopouzdanju i emocionalnoj inteligenciji.

Da, mačke su jedan od sjajnih izbora kućnog ljubimca ali da li je sijamka prava za vas?

Sijamske mačke su sjajni kućni ljubimci i bile su izbor mnogih poznatih ličnosti, zbog svoje specifične prirode i potpune privrženosti vlasnicima. Prelepe su i elegantne za gledanje i zaista žele da budu potpuno uključene u porodični život. Međutim, ova želja za društvom znači da one pate kada su ostavljene same, pa možda nisu pravi odabir za dom koji je često prazan, u kojem nema ljudi ili drugih kućnih ljubimaca. One takođe vole stabilno, predvidljivo okruženje i biće uznemirene promenama u njihovoj rutini ili staništu.