HOROS SRBA SVETITELJA

U parohijskom domu Hrama Svetog Save otvorena je izložba fotografija ikona Jelene Hinić, koja će trajati od 8. do 31. maja.

 

U parohijskom domu Hrama Svetog Save u Beogradu je u nedelju 8. maja svečano otvorena izložba fotografija ikona Jelene Hinić, autora Radeta Kovača. Izložba pod naslovom „Horos Srba svetitelja“ trajaće, kako je planirano, do 31. maja.

izložba ikona

Posetiocima izložbe obratio se protojerej Dragan Šovljanski prenoseći blagoslove i pozdrave Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, kao i nastojatelja Sabornog Hrama Svetog Save vladike Stefana. Izložbu je otvorio istaknuti istoričar umetnosti dr Oliver Tomić, u prisustvu umetnice Jelene Hinić i autora fotografija ikona Rada Kovača.

Jelena Hinić dobila je blagoslov i jedinstven zadatak da naslika dvadeset i četiri ikone za monumentalni crkveni horos pod kupolom Sabornog Hrama Svetog Save na Vračaru. Sa odgovarajućom autentičnošću, svetlopisac Rade Kovač zabeležio je konačni izgled ove veličanstvene celine.

Rezultat pregnuća Jelene Hinić je svojevrsni sabor Srba svetitelja, kao osveštani venac nad glavama sabranih vernika, danas i u pokolenjima koja slede. Iako male u poređenju sa veličanstvenim razmerama hrama, ove ikone su velikih dimenzija i zahtevale su, od inače vrlo preciznog i minucioznog, detaljima sklonog ikonopisca, veštinu da se tako znatne površine savladaju i obrade. Neki među njima slikani su u istoriji naše crkve mnogo puta, u različitim vidovima, pa je autorka s pažnjom odabrala verzije koje su za ovu celinu najprikladnije. Kod onih ređe predstavljanih poslužila se sopstvenim iskustvom, koje katkad iznedri čak i kreaciju prvog ikonografskog obrasca.

Ovako istoričar umetnosti dr Oliver Tomić opisuje ikone Jelene Hinić i dodaje da je sve to ona učinila kanonski, a istovremeno na osoben način , budući da je svaki čovek, koliko god saobražen liku gospodnjem po kojem je stvoren, u isti mah i neponovljiva ličnost.

svetitelji horos

Ikonopisac Jelena Hinić je oslikala veliki broj ikona za manastire i crkve, ali i znamenite ličnosti. Njene ikone u svojim kolekcijama imaju predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, britanski princ Čarls od Velsa, rimski papa Franja…

– Sa odgovarajućom autentičnošću, svetlopisac Rade Kovač zabeležio je konačni izgled ove veličanstvene celine. Njegove fotografije su spoj subjektivnog doživljaja i objektivnog opažanja. One kod posmatrača izazivaju utisak stvarnog prisustva u najvećoj meri za koju je fotografija kadra – rekao je Oliver Tomić.

Autor: Slavica Đukić