TOMICA OPET LETI

Pogledali smo u bioskopu dugoočekivani film Toma Kruza – Top Gun Maverick ili kod nas poznat u prevodu kao Top Gan 2

Top Gun 2. I? Iii? Iiiiiiiiii? … (samo nemoj da spojluješ i da prepričavaš film, molim te)

Neću 🙂

Top-Gun-Maverick-wallpaper top gan 2 Tom Kruz

Prvi dani prikazivanja filma Top Gun Maverick i eto nas. U sali bioskopa, beše to nedelja, od 12.45h nas troje smo ušli sami ko duhovi. Nikoga nema. Čak nije bilo ni redara da nam pogledaju karte. Prazno. Sami u bioskopu.

Onda je pred sam početak ipak došlo par ljudi, sve u svemu nije nas bilo svega 15-oro u sali.

S druge strane Reuters je objavio informaciju da je novi Top Gun 2 u prvoj nedelji prikazivanja u Americi razbio blagajne i da je prvi na listi sa zaradom od 124 miliona dolara u prvih nedelju dana, što je najbolji rezultat koji je ijedan film Toma Kruza imao do sada.

Čudno, zar ne?

——

Prvi Top Gun film iz 1986 godine ima kultno mesto u mojoj svesti. To je bilo vreme kada smo ulazili u svet odraslih, klasični tinejdžeri, i film je ostavio silan utisak na nas tada. Sećam se da sam zbog Toma Kruza i filma u njemu i sam nosio avijatičarsku jaknu nalik njegovoj.

Stoga sam sa dozom uzbudjenja dočekao film. I bilo je uzbudljivo i na momente emotivno gledati ovaj kultni avijatičarski film.

Film je zaista dobar, zabavan, šarmantan, vizuelno upečatljiv, ima emociju, nema šta odlično je uradjen. Čak vas na početku filma lično pozdravlja Tom Kruz.

Treba ga pogledati, to je sve što ću reći kao zaključak bez ulaska u priču filma. I to ga treba gledati i u bioskopu ali i na TV-u, jer iako su film pravili za veliko platno mislim da se bolje sagledava film na malom ekranu jer je na momente jako brz za oči. Uostalom, videćete i sami.

Ali, sad sporedna zapažanja koja možete da analizirate dok gledate film ….

——

Novi film je (pre)pun referenci i podsećanja na stari film, što doprinosi da stari gledaoci budu više duševno uključeni u dogadjaje, dok je za mladje gledaoce to neka radnja za koju oni naslučuju da ima veze sa starim filmom, ali i nije nešto bitno, može se novi film gledati sam za sebe.

Čak je i suština radnje prvog filma Top Gun reciklirana u novom filmu, doduše na drugačiji način, i napravljen je prirodan nastavak, što je prihvatljivo.

Meni bi možda bilo draže da je priča potpuno nova i sveža, da su producenti na taj način pokrenuli jednu veliku franšizu i nastavke filmova, ali kako stvari stoje na polju aviona koji u realnosti gube bitku sa dronovima (ima ta referenca u filmu odmah na startu), ovde izgleda ne planiraju neke nastavke.

No, možda se predomisle ako film enormno zaradi para na box ofisu.

I da dodam moju setu, da za razliku od prvog filma u kojima su igrali moćno lepa i harizmatična Kelly McGillis i isto tako harizmatični Wall Kilmer, ovaj novi film jednostavno nema tako ikonične likove koji će ostati upamćeni. Samo glumačka konfekcija i one and only Tomy.

——-

U prvom filmu arhineprijatelj je bio ruski Mig 28. Oups, Rusi, dakle. To je još uvek doba hladnog rata.

U novom filmu neprijatelj je … neko. U stvari može biti bilo ko.

Po početnim scenama odmah zaključujete da je to Iran ili pak Severna Koreja, ali kako se film razvija javlja vam se utisak da su to možda i kinezi, jer neprijatelj ima borbeni avion 5-e generacije.

Avion 5-e generacije nemaju severokorejci, ni iranci, već kinezi i rusi od zemalja koji su arhineprijatelji Zapada, ima ih i Japan, eventualno kao budući neprijatelj Amerike, ima ih i Južna Koreja u najavi.

Medjutim, kada pokažu neprijateljske avione 5-e generacije, koji su baš nalik na ruski Su-57, misao vam ide ka rusima. Još kada vidite ambijent u kome se odigrava misija, geografija terena, sva je prilika da su to ipak rusi, ali ima jedna scena pri kraju sa avionom F-14 koja vam objasni da to ipak nisu rusi.

Neko je 🙂

Taj neko mogu biti iranci, rusi, kinezi, severokoreanci, (najlogičnije je da su japanci !!!?) jedino ne mogu biti Srbi jer mi nemamo izlaz na more, što je ispalo dobro za nas.

—–

Kad već pominjemo te zemlje koje mogu biti neprijatelji Top Gun momaka, vidi se da je film politički korektno radjen za globalno tržište tako da može da prodje cenzuru svuda i nadje se u svakom bioskopu.

Snimljen je pre 3 godine, još pre 2 godine je bio montiran i čekao je prolazak pandemije da bi se prikazivao u bioskopima, pa nije bilo vremena da mu se direktno nakače očigledno antiruske poruke, jer teško da će se Top Gun redovno prikazivati u Rusiji, pošto može da ohrabri ruse da odu u dobrovoljce i malo više nagare svoje avione po Ukrajini.

Ovaj film osim što je klasični vojno nacionalno motivirajući folk film za američku raju, ipak po mom mišljenju najveći odziv će imati u Kini. Mlada kineska i borbena populacija će rado prihvatiti ovaj američki patriotski film za „svoj“ ali u suprotnom smeru.

Očekujem da se posle prikazivanja ovog filma u Kini tamo na pilotske akadamije prijavi jedno 50.000 više kandidata od proseka.

Da je neko mene kojim slučajem nešto pitao o scenariju ovog filma, diskretno bih sugerisao da u filmu ima više detalja o samim avionima. Da se avioni sami po sebi malo više prikažu, njihov dizajn, karakteristike, posebnost.

Videćete u filmu da ima puno letenja ali nigde nema baš i aviona 🙂

I glavni junak je avion F-18, koji je iz 1983 godine!

Nidje moderniji F22 Raptor ili F35. Začudjujuće.

Kao da su ovim filmom ratna mornarica i vojska SAD odale omaž svojim avionima i rekli ono konačno – „Who cares about planes when Serbs can shoot down our invisible bomber! Lets make fucking good drones“.

Sweden bitter oglas 900px

Politička korektnost koja guši Holivud nije zaobišla ni ovaj nekada mačo film. Danas to nije više mačo film, već je na primer selekcija pilota u filmu postala gemišt globalne agende: dve žene – jedna bela, druga kineskinja, meksikanac, crnac, belci.

Jedino nisam uočio indijce, njih su zakinuli u ovom filmu.

I nema gej scena jer verujem da je Tom Kruz izbegao da podlegne toj direktivi za snimanje filmova.

Ko ne veruje da američka filmska industrija ima nova pravila po kojima se mraju snimati filmovi ako hoće da konkurišu za nagrade ili da udju u bioskope, onda pročitajte sledeći članak koji će vas uputiti u temu – Šokantna pravila za filmove koji konkurišu za Oskara

A i ono što je sada već očigledna „američka politička korektnost u spoljnem svetu“ se na startu filma odmah objavljuje – mi amerikanci smo dali sebi zadatak da budemo svetski policajci i da čuvamo mir u svetu i klepimo svakoga ko pokuša da bude nezavistan.

To se više i ne skriva, nema više onih romantičnih i dizajniranih priča kako negde neko pati i onda amerikanci dodju da ih „oslobode“ od lokanih tirana. Sada je sve ogoljeno – oni smetaju našoj dominaciji, idite da ih razbijete, odmah.

Nema više UN, Savet bezbednosti, diplomatija – odmah tomahavk u glavu.

Šta li će biti ako Kina pomisli da krene tim putem da rovari po svetu svojim maljem, mislite o tome?

Zlatko Šćepanović