BOLNI ZGLOBOVI I HRANA

Hrana koju jedete može pomoći zdravlju vaših zglobova, kao i kostiju. U namirnice kojima će vaši bolni zglobovi biti zahvalni spadaju riba, kurkuma, brokoli…

Namirnice koje birate mogu vam pomoći na putu da do problema ne dođe, ali i ublažiti probleme ako oni već postoje.

bolni zglobovi

Ako se na primer borite s artritisom, postoji hrana koja može olakšati upalu i ublažiti bolove u zglobovima.

Sprovedeno je i istraživanje među obolelima od reumatoidnog artritisa, a njih 24 odsto reklo je da ishrana ima uticaj na ozbiljnost simptoma.

U nastavku zato pročitajte kojih 10 namirnica je dobro jesti kako bi bolni zglobovi bili deo prošlosti.

1. Masna riba

Masne vrste ribe poput lososa ili skuše bogate su omega-3 masnim kiselinama za koje se pokazalo da imaju snažna protivupalna dejstva. Osim toga, ova riba bogata je i vitaminom D koji takođe povoljno utiče na zdravlje zglobova, a kod osoba s artritisom pomaže u smanjenju upala i olakšava simptome.

2. Ovsena kaša

Žitarice celog zrna poput ovsa i ovsene kaše takođe pomažu u smanjivanju upale, dok rafinisani proizvodi poput belog brašna imaju suprotan učinak.

Dok vežbanje pomaže u jačanju kostiju i mišića, istovremeno opterećuje zglobove. Hrana koju jedemo kada vežbamo ne treba da služi samo kao gorivo nego i za oporavak i ozdravljenje. Zato umesto da zgrabite neku nezdravu namirnicu, pojedite ovsene pahuljice s voćem i orašastim plodovima.

3. Orasi

Orasi imaju više sastojaka koji imaju protivupalno dejstvo, među kojima su omega-3 masne kiseline. Ipak, ne zaboravite da su orasi i ostali orašasti proizvodi jako kalorični pa ograničite dnevni unos na količinu koja može da stane u vašu šaku.

4. Kelj

Kelj i drugo lisnato zeleno povrće bogato je hranjivim materijama koje su povezane sa zdravljem zglobova, među kojima su antioksidans beta-karoten i vitamin C. Kelj je i izvrstan izbor kalcijuma koji pomaže u održavanju kostiju jakima.

Sweden bitter oglas 900px

5. Kurkuma

Kurkuma je bogata kurkuminom, a istraživanja su pokazala da ekstrakt kurkumina pomaže ublažavanju bola u kolenu.

6. Beli luk

Beli luk ima brojne koristi za zdravlje, a između ostalog sadrži jedinjeja koja mogu da umanje rizik od srčanih bolesti i demencije. Osim toga, pokazalo se da beli luk ima protivupalni učinak koji može pomoći u smanjenju simptoma artritisa. Dodavanje belog luka u ishranu može pomoći ne samo u ublažavanju simptoma artritisa nego i zdravlju uopšte.

7. Đumbir

Osim što poboljšava ukus čajeva, supe ili slatkiša, đumbir je dobar i za osobe koje imaju probleme sa zglobovima. Provedeno je niz istraživanja o učincima đumbira, a jedno od njih pokazalo je da đumbir i njegove komponentne blokiraju proizvodnju materija koje podstiču upalu u telu.

8. Brokoli

Nije tajna da je mnogima omražen brokoli zapravo jedna od najzdravijih namirnica. Osim smanjenja upalnih procesa, njene komponentne utiču na smanjenje simptoma artritisa, što znači da bolni zglobovi nemaju šanse pored brokolija!

BioRheuma krema za reumu i zglobove - krema za reumatoidni artritis Priroda na dar

9. Bobičasto voće

Antioksidansi, vitamini, minerali… Svi oni nalaze se u omiljenim bobicama koje takođe imaju uticaj na smanjenje upale. Dobra stvar je i što možete birati između više vrsta bobičastog voća.

10. Maslinovo ulje

Istraživanja su pokazala da maslinovo ulje smanjuje upalu i može da utiče na smanjenje rizika od artritisa. Takođe, otkriveno je da u slučaju artritisa može pomoći u usporavanju njegovog napretka, kao i u olakšavanju simptoma.

Izborom namirnica možete, dakle, povoljno uticati na zdravlje svojih zglobova i ublažiti određene simptome. Srećom, namirnice koje su bogate moćnim komponentama su nam lako dostupne tako da je sav izbor na vama.

Izvor: Zadovoljna.hr