LEGALIZACIJA SOLARNIH PANELA

Kratko uputstvo kako da se postave solarni paneli, kako da se legalizuje solarna elektrana i kako postati prosumer – domaćinstvo sa solarnim panelima koje proizvodi i prodaje struju EPS-u

Nakon uredbe Vlade Srbije od polovine 2021 godine o tome kako da postate prosumer (projumer) solarni paneli postaju hit u Srbiji. Ugradnja solarnih panela i priključenje solarnih panela je postalo jednostavnije i brže. Do te uredbe proizvodnja struje sa solarnim panelima za domaćinstva i firme je bila teško ostvariva misija – trebalo vam je preko 20 dokumenata i potvrda, uradjen gradjevinski projekat i mnogo vremena i strpljenja sa birokratijom.

Danas je to jednostavnije i brže, pa proizvodnja struje sa solarnim panelima može da počne. A postoje i subvencije za solarne panele.

kako postati prosumer prozjumer - solarni paneli i proizvodnja struje, iskustva

U ovom tekstu ću korak po korak pokazati kako da dimenzionišete, odaberete, kupite i postavite solarne panele, uz legalizaciju istih, jer bez toga nema struje za vaše domaćinstvo. Kako sam bukvalno medju prvima prošao proces za dobijanje statusa prozjumera, imam šta da napišem.

DVE VRSTE SOLARNIH ELEKTRANA

Solarna elektrana je naziv za sistem solarnih panela koji proizvode struju. Postoje tri vrste solarnih panela (monokristalni, polikristalni i amorfni), zatim postoje dve vrste solarnih elektrana – off grid (van strujne mreže) i on-grid (one koje su na strujoj mreži), kao i dve kategorije onih koji postavljaju solarne panele – domaćinstva sa solarnim elektranama do 10kw i pravna lica sa solarnim elektranama preko 10kw.

U tekstu ćemo razmatrati samo klasične solarne elektrane za domaćinstva sa solarnim panelima koji su postavljeni na krovu kuće ili zgrade, na fasadi, terasi ili u dvorištu, zakonski maksimalnog kapaciteta do 10kw za privatne kuće.

——-

Off grid solarna elektrana je sistem solarnih panela koji prave struju za neki objekat koji nije povezan sa strujnom mrežom EDS-a. Struja iz solarnih panela se troši samo unutar objekta a viškovi se gomilaju u akumulatorima, koji su najčešće u podrumu ili zakopani pored kuće. Zato se i zove off grid sistem, odnosno sistem bez kontakta sa elektro mrežom – banderama ili podzemnim strujnim kablom.

Ovaj samostalni solarni sistem je namenjen kućama koje nemaju dostupnu struju iz elektrodistribucije – to može biti udaljena kuća na planini, objekat na ostrvu, usamljeni salaš medju njivama. Off grid sistem vam omogućava da budete energetski nezavisni uz par velikih mana – kada nema sunca nema ni struje, ako vam noću treba puno struje morate imati puno akumulatora, zimi je jako slaba proizvodnja struje putem solarnih panela i onda je nemate dovoljno za kućne potrebe ako ste veliki potrošač, i na kraju akumulatori se menjaju na svakih par godina a to je znatan trošak.

Za off grid sistem vam ne treba nikakva dozvola iz EDS-a, već samo novac, oprema i instalater.

Takodje, za hirbirdni sistem, gde su solarni paneli postavljeni da rade samo za objekat na koji ste ga postavili a eventualne viškove struje, ako ih ima, ne predajete u elektromrežu, ni tu vam ne treba saglasnot EDB-a. Konkretno, ako postavite solarne panele koji samo za vas proizvode struju i imate limitator koji ne dozvoljava da eventualni višak ode u elektro mrežu, ne trebaju vam nikakve dozvole, možete odmah sve da postavite bez papirologije.

——–

On grid solarna elektrana i sistem su solarna elektrana sastavljena od solarnih panela i invertora koji se vezuju za kućnu instalaciju objekta ili kuće koja već ima električnu energiju – priključena je na mrežu Elektrodistribucije. I ukoliko višak struje predajete EPS-u, tražite status prozjumera. Za ovo vam treba dozvola EDS-a i EPS-a i ne možete postaviti i pustiti u rad solarne panele bez saglasnosti države. I ne pokušavajte jer se to lako otkrije a onda ćete biti kažnjeni.

Kada postavite on grid solarne sisteme sa idejom da višak kilovata predate elektromreži, vi postajete i potrošač i proizvodjač struje, i možete postat prosumer. No, da bi do toga došli postoji procedura o kojoj pišemo u nastavku.

Solarne elektrane on grid sa dobijanjem statusa prosumera su najpopularniji vid korišćenja solarne energije i u ovom tekstu se piše upravo o njima.

———

Mnogi će postaviti pitanje: „Da li ja mogu da postavim takav sistem da imam i zvaničnu struju ali i solarnu struju, da budem nezavistan ako nestane struje? Ako bude prekida ili nestašice struje da ja imam struju u kući“

Teorijski i praktično je to moguće, ali je skupo i nerentabilno jer bi morali da radite dva paralelna sistema razvoda struje ili da uradite hibridni sistem koja bi isključivao struju iz elektrodistributivne mreže. Imali bi on grid kao primarni sistem i off grid sistem solarne elektrane kao sekundarni sistem koji bi se aktivirao samo u slučaju da vam nestane struja.

I to tako da rešite da imate posebnu sklopku u objektu koja bi vam prebacivala sa on grid na off grid snabdevanje strujom. Off grid invertori bi vam stajali neupotrebljivi sve dok vam ne nestane struja. Ako vam struja nestane 2 puta u 10 godina, čemu sve to.

U ovom slučaju dodatni trošak vam je dodatni invertor za off grid – morali bi da imate dva invertora ili jedan hibridni invertor. Skupo i nepotrebno.

Zanimljivost: On grid invertor ne radi kada nestane struje u električnoj mreži. Iako vaši paneli i dalje proizvode struju ona se ne broji i ne teče kroz instalacije jer je invertor taj koji reguliše njen tok a kada nema struje u kući on ne radi, ne može da koristi struju iz solarnih panela za svoje funkcionisanje. Tako da kada dodje do prekida struje u kući (kvar na banderi, iskoči osigurač, udari grom u trafo) prekida se i vaša proizvodnja struje.

———

 1. Izbor solarnog sistema, opreme i izvodjača

Odlučujete se za off grid ili on grid sistem. Ako živite u kući koja već ima električnu energiju i hoćete da višak predate EPS-u onda možete da ugradite samo on grid sistem. Off grid je samo za nezavisne objekte.

Kvalitet solarnih panela i invertora varira. Gledajte da kupite neki prosek ili kvalitetnije solarne panele i invertor za solarnu energiju. Izbegavajte stare, polovne i reparirane solarne panele i jeftine invertore jer nećete dobiti količinu struje koju očekujete i kako vam obećavaju.

Životni vek solarnih panela je dug, 15 do 20 godina, iako mu efikasnost vremenom pada 20 d0 30% ali ako je kvalitetan, on je isplativa investicija. Isto se odnosi i na invertor koji je ključni deo opreme.

Vrlo važno je da izvodjač radova bude pravni subjekat, firma ili instalater koji ima licencu za izvodjenje solarnih sistema. Ako to nije uspunjeno, već na prvom koraku kada podnesete zahtev za priključenje na mrežu, bićete odbijeni od EDS-a. To prvo proverite ko vam je izvodjač.

Cena solarnih sistema on grid po principu ključ u ruke je oko 1.000 eura po kW ugradjenih panela. Ako hoćete solarnu elektranu sa panelima snage 5 kW, to će vas koštati oko 5.000 eura. Što solarna elektrana ima više snage, cena solarnog sistema pada.

Koliko vam kW treba za jednu kuću ili farmu, zavisi od mnogo faktora – kako se grejete, koliko struje trošite, izolacija kuće, osunčanost, sezonske potrebe. Ima na internetu aplikacija za proračun prinosa energije, potrošnje, rentabilnosti. Solarna elektrana od 5kw je dovoljna za četvoročlanu porodicu prosečne potrošnje da im tokom godine pokrije 60 do 70% potreba za energijom.

Ne treba da težite tome da predimenzionirate solarnu elektranu i broj panela, da umesto 5 kw pravite solarnu elektranu od 10 kw. Iako izgleda da je uvek više bolje, može da vas neprijatno iznenadi kada EPS od vas kW bude otkupljivao za 0,6 od cene po kojoj vam isti taj kilovat prodaje. Sopstvena energija koju proizvodite treba da bude proračunata tako da je vi u celosti potrošite.

Rok povraćaja investicija u solarne panele je 8 do 10 godina, iako firme koje prodaju opremu i usluge veselo kažu da se investicija u zelenu energiju vrate za 5 do 6 godina.

———

 1. Postavljanje solarnih panela na krov

Ovo je najbrži i najlakši deo posla jer se solarni paneli lako postavljaju. Za solarni sistem od 2 do 5 kw majstorima treba par sati da ih postave i povežu sa invertorom. Solarne panele postavljajte na stranu krova koja je okrenuta ka jugu, pod nagibom od 30 do 45 stepeni.

Savremeni solarni paneli rade i kada nisu izloženi direktnom suncu ali je to mizeran prinos energije. Ne trošite novac da većinu panela postavljate na istok i zapad, jer će proizvodnja panela biti 3 do 5 puta manja nego od onih koji su okrenuti ka jugu. Takodje, solarni paneli ne treba da budu zaklonjeni, da ispred njih stoji neki objekat ili drvo, kao i da postoji senka, jer tada drastično pada prinos energije. Sve reklame i proračune za solarne panele koja nadjete po brošurama su za idealno stanje – sunce bez oblačića direktno bije na južnu stranu gde su vaši paneli postavljeni pod idealnim nagibom.

Invertor i kutija sa osiguračima zauzimaju površinu od nekih 1,2 x 1,5 x 0,3 m (š x v x d) i treba da im nadjete mesto u kući, ostavi ili podrumu ali tako da bude blizu kućnih instalacija ili osigurača kako bi mogli da ih povežete na strujnu mrežu kuće.

Takodje, ako želite da preko android aplikacije na telefonu pratite proizvodnju struje, savremeni solarni invertor ima wi fi pristup i treba da bude blizu neke wi fi mreže u kući, na koju ste povezani i sa kojom invertor treba da se poveže. Aplikacija vam daje podatke koliko se u toku dana struje na sunce proizvelo, iznose po danima i mesecima. Grafikoni vam jasno pokažu kada je najveći prinos energije i koliko oblaci negativno utiču na prinos, jer odmah priliv struje pada nekoliko puta. A zamislite samo koliko puta je zimi prinos manji.

Proizvodnja solarnih panela kad je oblacno i suncano

 

Na ovim grafikonima vidite i da kod statično postavljenih solarnih panela koji se ne okreću prema suncu priliv energije ima ovakav oblik krive, nije ujednačen. To treba znati ako želite da u potpunosti solarnom energijom pokrijete neke procese koji zahtevaju odredjenu količinu struje, na primer treba vam stalno 3kwh a solarni panel počinju od 0, pa 1 kwh, pa 2 kwh, pa 3 kwh i u piku na primer imate 5kwh.

Zato je on grid sistem i prozjumer status dobar zbor jer uvek imate struje koliko vam treba. A za to vam treba i dvosmerno brojilo. Preporučujem da i pre početka postavljanja solarnih panela odmah naručite dvosmerno električno brojilo za struju koje će vam svakako trebati – više o tome u nastavku teksta.

———-

 1. Zahtev za priključenje i potrebna dokumentacija za solarne panele

Prvi stvarni korak ka legalizaciji solarnih panela je da prikupite potrebnu dokumentaciju za prijavu nadležnim pravnim licima. U prvom koraku to je Elektrodistribucija Srbije – Operator distributivnog sistema i sticanje statusa kupca proizvodjača – prozjumer, pogledati link ispod:

https://elektrodistribucija.rs/index.php/postupak-prikljucenja-na-dsee/postupak-sticanja-statusa-kupca-proizvodjaca/domacinstva-sa-direktnim-merenjem

Da bi to uradili treba da uradite sledeće:

 1. Trebaju vam pdf snimci tehničke dokumentacije i atesta za solarne panele, invertor, osigurače i razvodnu kutiju. To vam daje instalater kao već spremne pdf fajlove ili vam pošalje papire pa vi skenirate iste.
 2. Potvrda o uskladjenosti instalacija kupca – proizvodjača sa uslovima priključenja, to je dokument koji popunjava vaš instalater zajedno sa vama. Dokument ima 7 strana i na zadnjoj strani su potpisi i pečati odgovornih lica i izvodjača, kao i vaš potpis. Treba vam ovaj dokument i u papiru i u pdf formatu, skenirano.
 3. Skenirana uplatnica na vaše ime prema ED Srbija u iznosua od 16.854 dinara za naknada za prilagodjavanje mernog mesta

Svu tu dokumentaciju i skeniranu priznanicu o uplati pošaljete na jedan od sledećih mailova, zavisno na kojoj ste teritoriji:

Крајњи купац наведену документацију доставља оператору дистрибутивног система електронским путем на адресу:

 1. за дистрибутивно подручје Београд: [email protected]
 2. за дистрибутивно подручје Крагујевац: [email protected]
 3. за дистрибутивно подручје Краљево: [email protected]
 4. за дистрибутивно подручје Нови Сад: [email protected]
 5. за дистрибутивно подручје Ниш: [email protected]

———–

 1. Prilagodjenje mernog mesta i Obaveštenje o prilagodjenju mernog mesta

Ovde postoji nejasnoća u proceduri jer zapravo morate da pošaljete dva zahteva istovremeno, prvi je onaj gore za priključenje a drugi je za prilagodjenje mernog mesta. Pre toga treba i da platite taksu, sve vam piše u samom Zahtevu za prilagodjenje mernog mesta.

Dokument Zahtev za prilagodjenje mernog mesta koji treba da ispunite je ovde na linku:

https://elektrodistribucija.rs/pdf/%D0%97%D0%B0%D1%85%D1%82%D0%B5%D0%B2%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%92%D0%B5%D1%9A%D0%B5%20%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B3%20%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0.pdf

Kada popunite taj dokument pošaljite ga na neki od sledećih mailova, zavisno gde stanujete.

 1. за дистрибутивно подручје Београд: [email protected]
 2. за дистрибутивно подручје Крагујевац: [email protected]
 3. за дистрибутивно подручје Краљево: [email protected]
 4. за дистрибутивно подручје Нови Сад: [email protected]
 5. за дистрибутивно подручје Ниш: [email protected]

Nakon slanja maila, budite strpljivi i čekajte da vam se odgovorno terensko lice iz Elektrodistribucije javi i poseti vas da na licu mesta proveri postavljenu opremu. To čekanje može biti od 7 do 20 dana, a ako vam se niko ne javlja, pišite im na isti mail ponovo sa pitanjem šta se dešava.

Osoba iz Elektrodistribucije će se na licu mesta sa vama dogovoriti kada vaš instalater može da dodje a kada njegova terenska ekipa, da bi se izvršilo prilagodjavanje mernog mesta – u prevodu zamena starog brojila za struju sa novim za dvosmerno očitavanje. Ako nećete da budete prosumer i da prodajete struju, ovo vam ne treba.

Da bi imali status prosumer-a, onoga ko višak solarne energije prodaje Elektrodistribuciji, mora vaše staro električno brojilo da se zameni za novo dvosmerno električno brojilo koje broji u dva smera – koliko ste struje uzeli sa mreže i koliko ste struje od solarnih viškova dali mreži.

Dvosmerno brojilo košta od 36.000 do 45.000 dinara i vi ga plaćate, vaš je trošak. Na brojilo se čeka od 10 do 20 dana, jer mora da se programira za vašu lokaciju, tako da ga planirajte i naručite ranije preko izvodjača radova. Dobra stvar je što je to brojilo sa daljinskim očitavanjem pa možda jednog dana neće niko morati više da vam ulazi u dvorište i očitava potrošenu struju, sve ide daljinski preko softvera.

Kad dodje do zamene brojila i sa postavljenim i povezanim panelima i invertorom vi ste se tehnički osposobili da proizvodite struju na sunce. Ali još uvek ne smete da koristite vaš solarni sistem jer će vas ED kazniti. Moraju solarni paneli da ostanu isključeni dok ne potpišete ugovor da ste prosumer. Ili dok vas komisija ODS-a ne pusti u probni rad.

Nakon što je merno mesto prilagodjeno, ODS bi trebalo da vam pošalje Obaveštenje o prilagodjenju mernog mesta kao pdf dokument na vaš mail sa kojeg ste im pisali. Čekanje na taj dokument ne znam koliko traje, meni je trebalo 10 dana i to nakon zvanja i intervencija.

———-

 1. Zahtev za zaključenje ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem

Sada treba da pišete EPS-u, jer je to druga firma. Njima šaljete dva dokumenta

 1. Zahtev za zaključenje ugovora potpunom snabdevanju sa neto merenjem, i
 2. Obaveštenje o prilagodjenju mernog mesta (koje ste prethodno dobili od ODS-a mailom)

Zahtev za zaključenje ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem možete skinuti sa ovog linka: http://www.eps.rs/cir/snabdevanje/Pages/kupac-proizvodjac.aspx

Oba dokumenta u vidu pdf fajla šaljete na mail:   [email protected]

Nakon par dana će vam iz EPS-a poslati mail sa Ugovorom o potpunom snabdevanju, koji treba da odštampate u 2 (dva) primerka, potpišete i odnesete tamo gde vam kažu u mailu (zavisi u kom ste gradu) – u mom slučaju je to bila JP Elektroprivreda Srbije, ogranak EPS Snabdevanje, Mekenzijeva 37, Beograd.

Oni zavedu ugovor kod sebe i pošalju vam mailom kao pdf. Sad imate novi ugovor o snabdevanju strujom sa EPS-om koji vam dozvoljava i da struju prodajete a ne samo da je trošite.

I tu nije kraj. Proizvodnja zelene energije i struja na sunce imaju još moraju da sačekaju. Još ne možete da uključite solarne panele, to mora da uradi komisija iz ODS-a

——

 1. Akt o priključenju i registar kupaca – proizvodjača

Kada vam iz EPS-a stigne Ugovor o potpunom snabdevanju sa neto merenjem taj dokument treba da pošaljete Elektrodistribuciji Srbije ODS-u na jedan od mailova:

 1. за дистрибутивно подручје Београд: [email protected]
 2. за дистрибутивно подручје Крагујевац: [email protected]
 3. за дистрибутивно подручје Краљево: [email protected]
 4. за дистрибутивно подручје Нови Сад: [email protected]
 5. за дистрибутивно подручје Ниш: [email protected]

I šta onda? Na sajtu EDB piše doslovno:

Odmah nakon zaključenja ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem odnosno neto obračunom, snabdevač obaveštava o istom operatora sistema, koji će u roku od pet dana priključiti objekat krajnjeg kupca kao kupca-proizvođača na elektroenergetski sistem.

Operator sistema (Elektrodistribucija Srbije) će odmah, a najkasnije u roku od pet dana od dana priključenja objekta kupca–proizvođača na elektroenergetski sistem, upisati krajnjeg kupca u Registar kupaca–proizvođača, koji time stiče status kupca-proizvođača.

Postali ste prosumer, kako to dobro zvuči.

Sad možete na invertoru da okrenete preklopnik za rad sa OFF na ON i sunce neka počne da pravi struju.

——–

Zaključak o tome kako postati prosumer

Da li vam se čini da je procedura za prozjumera komplikovana i duga? Koliko vremena vam treba da postanete prosumer?

Na prvi pogled procedura jeste komplikovana i može da bude duga. S druge strane je dosta pojednostavljeno i ubrzano u odnosu na prethodne godine. Proces traje 2 do 3 meseca.

Meni je bilo sve vrlo konfuzno jer je uputstvo na sajtovima Elektrodistribucije i Elekroprivrede Srbije loše i nejasno napisano a izvodjač radova nije bio vešt oko skupljanja i dostavljanja dokumentacije.

Uz to, bio sam medju prvim prosumerima pa smo se svi učili zajedno. Ni zaposlenima u elektroprivrednim preduzećima nije bilo baš jasno šta treba da se radi, stvar je nova i bilo je promena uslova u hodu. A biće i dalje promena u proceuri, nije ovo konačna procedura.

Kako je proteklih godina došlo do razdvajanja nadležnosti i firmi unutar nekada jedinstvenog EPS-a, sada se sve ne može završiti na jednom mestu, već na dva mesta mora da se aplicira.

No, bitno je da sada sunce radi za nas i da se pravi zelena energija.

——-

Da li su solarni paneli isplativi i za koga?

Kupovina i postavljanje solarne elektrane je čista matematika i zavisi od mnogo faktora. Investicija nije mala i najisplativija je onome ko leti preko dana troši najviše struje – hladnjače, perionice kola, kovačke radnje, pekare, bazeni, fitnes centri i tako redom. Isplativa je posebno onima koji ulaze sa potrošnjom u crvenu tarifu.

Solarni paneli najviše struje donose preko leta kada je sunce najduže na nebu i na visokoj tački. Tokom leta 13 do 14 sati se proizvodi struja.

Zimi prinos solarnih panela pada najmanje 3 do 5 puta – sunce kratko greje, nisko je na horizontu i stalno ima oblaka. Zimi tokom dana sunce ako proizvodi struju maksimalno 7 do 8 sati, pod uslovom da ima sunca.

Višak struje koju proizvedete se po ugovoru sa EPS-om prenosi u sledeći mesec i tako redom. U mom slučaju od kraja proleća do kraja leta imam višak struje ali se on odmah potroši u septembru i oktobru kad krene grejanje i ne stigne mi do decembra i januara kada mi najviše treba. A tada je je i solarna energija najslabija, tako da ono za šta mi solarni paneli najviše trebaju – grejanje na struju, tada nemam od njih neku bitnu korist.

No, struja će poskupljivati a solarna struja koju vi proizvedete za sebe je ubedljivo najeftinija struja koju možete dobiti. U kWh vaše solarne struje nema svih onih troškova koje EPS i EDS imaju da bi vam isporučili 1kWh struje. Ako ne shvatate šta sam hteo da kažem, reći ću to brojkama, ako vas 1kwh od EPS-a košta 10 dinara sa pdv-om, kilovatčas koji vi sami napravite košta vas 4 dinara i u njemu nema pdv-a i ostalih troškova firme.

Novac koji ste sada uložili u solarne panele vam se dugoročno vraća kroz jeftiniju struju.

Zlatko Šćepanović