NEZAMENLJIVA TEČNOST

Adekvatan unos vode bitan je za dobro zdravlje, a s obzirom na to da mnogi među nama često zaborave da popiju dovoljno vode, ovi jednostavni saveti trebalo bi da pomognu u povećanju njenog dnevnog unosa.

 

Oko 70 odsto našeg tela čini voda, a verovatno ne postoji osoba koja ne zna da je pijenje vode bitno za zdravlje.

dovoljno vode

Voda ima više uloga kada je u pitanju naše zdravlje, od održavanja ravnoteže elektrolita i krvnog pritiska, preko podmazivanja zglobova do regulacije telesne temperature.

Međutim, iako svi znamo koliko je važno ostati hidriran, mnogima je često vrlo izazovno da popiju dovoljno vode tokom dana.

Srećom postoje jednostavni trikovi koji vam svaki dan mogu biti od velike pomoći u postizanju cilja. Pročitajte njih deset!

1. Razumevanje potreba vašeg tela

Pre nego odlučite da pijete više vode, morate razumeti potrebe vašeg tela za tečnošću. Prema nekim preporukama dnevno bi trebalo popiti najmanje dve litre vode.

Većina ljudi jednostavno pije vodu kako bi ugasili žeđ i to je dovoljno da se udovolji ovim potrebama. Ipak, ako redovno vežbate, radite na otvorenom ili živite na toplom podneblju, trebaće vam malo više vode.

Uglavnom, količina vode koju treba da popijete zavisi od vašeg nivoa aktivnosti, lokacije, zdravstvenog stanja i mnogih drugih faktora.

2. Postavite dnevni cilj

Postavljanje dnevnog cilja unosa vode može vam pomoći da pijete više. Jednostavno postavljanje cilja može biti motivišuće i naterati vas da napravite pozitivne i dugotrajne promene. Da biste bili što učinkovitiji, ciljevi koje postavite treba da budu realni, odnosno ostvarivi. Pratite vaš napredak kako bi bili dodatno motivisani u postizanju cilja.

3. Nabavite flašu za višekratnu upotrebu

Ako tokom dana uz sebe imate flašu za vodu, verovatno ćete popiti više vode. Ako je voda uz vas možete je piti u bilo kom trenutku – na poslu, u automobilu, dok obavljate dnevne zadatke…

Držanje flaše s vodom može vam poslužiti i kao vizuelni podsetnik da pijete više vode. Stvar je jednostavna – ako na vašem stolu stoji flaša s vodom, biće vam stalni podsetnik da morate piti više. Osim toga, učinićete uslugu okolini ako koristite flašu za višekratnu uporabu, jer ćete popiti dovoljno vode, a nećete ugroziti životnu sredinu.

4. Namestite podsetnik

Postoje aplikacije koje vas mogu podsećati da morate piti vodu, a možete jednostavno namestiti alarm na vašem mobilnom telefonu. Na primer, namestite podsetnik da popijete nekoliko gutljaja vode svakih 30 minuta. Podsetnici će vam pomoći da povećate unos vode, posebno ako ste zaboravljivi po tom pitanju.

BioHemor Set oglas 900 px

5. Ostala pića zamenite vodom

Jedan od načina da pijete više vode je da druga pića poput sokova zamenite vodom. Na tome će vam biti zahvalno i vaše zdravlje, jer se najčešće radi o napicima koji su puni šećera.

6. Pre svakog obroka popijte čašu vode

Ovo je još jedan način da povećate dnevni unos vode, a ako dnevno jedete tri obroka to su već tri čaše vode. Takođe, ponekad mislimo da smo gladni, a zapravo smo žedni. Pijenje vode pre obroka može vam pomoći da odgonetnete da li ste zaista gladni. Takođe, ako pokušavate da smršate, na ovaj način poješćete manje kalorija.

7. „Začinite“ vašu vodu

Ako ste osoba koja jednostavno ne voli da pije vodu, poslužite se trikovima pomoću kojih će voda postati ukusnija. U vodu dodajte limun, limetu, kivi, nanu…

8. Dok ste na poslu svaki sat popijte čašu vode

Čim dođete na posao napunite prvu čašu vode, a onda do kraja radnog vremena ponavljajte ovo svaki sat.

9. Jedite hranu bogatu vodom

Još jedan jednostavan način za povećanje dnevnog unosa vode je da jedete hranu koja je bogata vodom. Među takvim namirnicama su salata, tikvice, lubenica, dinja… Osim što su bogate vodom, ove namirnice su pune vitamina, minerala i antioksidanata koji pozitivno utiču na zdravlje.

10. Popijte čašu vode kad se probudite i pre odlaska u krevet

Voda neka bude početak i kraj vašeg dana. Čaša vode nakon buđenja pomoći će vam da se razbudite, a čaša vode pre spavanja pomoći će vam, između ostalog, da se ne probudite sa suvim ustima i loših zadahom.

Izvor: Zadovoljna.hr