FIZIČKA BARIJERA

Mreža za komarce na prozorima je bezbedno, jednostavno i efikasno rešenje za zaštitu vašeg doma od invazije insekata i posledica koje ostavljaju.

 

Svi sa nestrpljenjem i radošću iščekujemo dolazak toplijih prolećnih i letnjih meseci, kako bismo mogli da širom otvorimo prozore i terasna vrata i uživamo u sunčevoj svetlosti, svežem vazduhu i opojnim mirisima. Koliko se mi radujemo toplim danima, toliko im se raduju i insekti, koji traže put do unutrašnjosti naših domova, koji su za njih izvor hrane i vode.

Mreža za komarce

Bilo da je reč o komarcima, osama ili muvama, svi su podjednako dosadni i iritantni, ali mogu izazvati i značajne probleme. Ujedi insekata ostavljaju upaljene tragove na koži. Obično brzo zarastaju, ali ponekad mogu izazvati akutnu alergijsku reakciju koja predstavlja pretnju po naše zdravlje ili čak život.

Nisu samo alergije pretnja. Komarci prenose brojne infekcije od kojih su najpoznatije virus zapadnog Nila i lajmska bolest. Sumnja se da kućne muve prenose najmanje 65 bolesti na ljude, uključujući trbušni tifus, dizenteriju, koleru, poliomijelitis, fusnotu, antraks, tularemiju, lepru i tuberkulozu. O ujedima osa i stršljena ne treba trošiti ni reči.

Sve u svemu, mnogo je razloga zašto želite da držite insekte podalje od vašeg doma. Kako to učiniti? Napravite fizičku barijeru koja će sprečiti njihov ulazak – zaštitnu mrežu za komarce! Mreža za komarce postavljena na prozorima je bezbedno, jednostavno i efikasno rešenje za zaštitu vašeg doma od invazije insekata i posledica koje ostavljaju.

Vrste mreža za komarce

Prema vrsti materijala od kojih su mreže za komarce izrađene razlikuju se aluminijumska mreža za komarcepocinkovana mreža za komarce i mikrofiber komarnik.

  • Aluminijumska mreža za komarce je dovoljno gustog tkanja da pruži zaštitu od svih vrsta insekata, ali i da propusti svež vazduh u vaš dom. Izuzetnog je kvaliteta, otporna na atmosferske uticaje, ne rđa, dekorativnog je izgleda i ne menjaju boju.
  • Pocinkovana mreža za komarce je presvučena cinkom, što garantuje dugovečnost, izdržljivost i efikasnost u zaštiti vašeg doma od dosadnih insekata.
  • Mikrofiber komarnici izrađeni su od naprednog mikrofiber materijala koji je fleksibilan i otporan. Dolazi u raznim bojama, stoga je lako uklopiv i pogodan za sve vrste stolarije. Ne smanjuje količinu dnevnog svetla, a insekte drži podalje od vašeg enterijera.

Postoje različita idejna rešenja na koja se fiksiraju neke od pomenute tri veste mreža za komarce, koja se idealno uklapaju u sve ambijente:

  • Fiksna mreža protiv komaraca. Veoma jednostavan, pristupačan sistem, pogodan za prozore i klizna vrata, instalira i upravljan iznutra. Funkcioniše kao još jedan sloj stolarije.
  • Rolo mreža protiv komaraca. Lako se instalira, koristi i održava. Tkanina se može umotati kada se ne koristi. Posebno pogodna za preklapanje prozora.
  • Klizna mreža protiv komaraca. Ovo rešenje se preporučuje za prozore koji se retko koriste. To je jednostavan, ekonomičan sistem. Dolazi u širokom spektru boja što ga čini lako uklopivim u bilo koju vrstu stolarije.
  • Mreža protiv komaraca od plisiranih niti. Veoma je svestrana i može se ugraditi u sve vrste, ali je posebno pogodna za male prozore.
  • Teleskopska mreža protiv komaraca. Teleskopski sistem sa oprugama omogućava fiksiranje mreže protiv komaraca bez ikakvih zavrtnjeva.

Kako se postavljaju mreže za komarce?

Mreže se prave po meri. Mogu se naručiti zajedno sa prozorima ili u bilo kom trenutku nakon ugradnje stolarije. Samo izmerite dimenzije prozora na kojem želite da postavite mrežu.

Naš savet – postavite je na sve prozore i ne zaboravite terasna vrata. Ovo je mala investicija koja daje dugoročne rezultate. Ukoliko zaštitite 5 prozora, a izostavite jedan, insekti će ga shvatiti kao pozivnicu za večernju gozbu, a to nikako ne želite.

Za postavljanje mreže protiv komaraca nije potrebno bušiti okvir prozora. Možete je lako i bezbedno pričvrstiti na okvir prozora bez potrebe za korišćenjem stručnog instalatera, uz korišćenje specijalnih mobilnih kvačica ili lepljivih traka koje ne oštećuju strukturu prozora. Ovaj način ugradnje garantuje da će mreža protiv komaraca efikasno zaštititi vaš dom od insekata u vrelim letnjim danima i da će se lako demontirati za zimsko ili prolećno čišćenje.

Iskustvo i odgovarajući alati su potrebni samo za postavljanje kliznih mreža protiv komaraca. U ovom slučaju, bolje je da mrežu postavi specijalizovana ekipa majstora.

Kako se održava mreža za komarce?

Mreža protiv komaraca ne zahteva mnogo održavanja. Ako je vaša mreža za komarce fiksirana, prebrišite je povremeno rastvorom mlake vode i sapunice, koristeći meku krpu i nežan pritisak. Ukoliko mreža može da se ukloni sa prozora istuširajte je kako biste uklonili nakupljenu prašinu i prljavštinu, a zatim je vratite na mesto.

Mreža za komarce je jedna od onih malih investicija koje unapređuju kvalitet života, a za razliku od sprejeva protiv insekata u potpunosti je bezbedna po vaše zdravlje. Samo zamislite sve te tople letnje večeri sa otvorenim prozorima, koje nisu ometene dosadnim zujanjem komaraca oko ušiju i ubodima koji nesnosno svrbe. Neka u vašem domu budu samo pozvani gosti – zaštitne mreže će to omogućiti!