PET POSLEDICA

Vid žene koja je u drugom stanju kao po pravilu trpi određene promene, pa se može govoriti o efektima koje trudnoća ostavlja kao posledicu na oči i čulo vida. Šta uraditi?

 

Mnoge trudnice su svesne drastičnih promena koje očekuju tokom devet meseci koliko nose dete u stomaku, pa se vrlo često pitaju da li je ono što osećaju normalno ili ne.

vid žene

Jedno od pitanja sa kojim se trudnice suočavaju je nejasan, mutan i zamagljen vid koji može da bude alarmantan. Iako su promene vida uobičajene pre, za vreme i posle perioda trudnoće, treba da znate razloge zbog kojih se može javiti zamagljen vid u trudnoći.

U četiri glavna uzroka zamagljenog vida tokom trudnoće spadaju zadržavanje tečnosti u organizmu, preeklampsija, gestacijski (privremeni) dijabetes i hormonske promene.

Međutim, trudnoća može da ima i druge efekte na vid i ukupno zdravlje očiju. U te efekte ubrajaju se dijabetička retinopatija, glaukom, plutajuće mrlje, otok oko očiju i suvoća oka.

1. Dijabetička retinopatija

Dijabetička retinopatija može da promeni vid. Trudnoća često pogoršava stanje koje možda već imate, a ako ste dijabetičar, moraćete potražiti savet oftalmologa, po mogućnosti pre nego što zatrudnite i ponovo u ranoj trudnoći, kako biste uradili pregled oštećenja na krvnim sudovima u mrežnjači. Dijabetička retinopatija se često pogoršava tokom trudnoće, tako da se pregled očiju preporučuje čak i nakon trudnoće.

2. Glaukom

Žene koje žele da zatrudne i imaju glaukom moraju da se obrate svom lekaru da bi možda smanjile dozu svojih lekova pre trudnoće i prilagodile je tokom tog perioda. Glaukom se ponekad pogoršava tokom trudnoće, a smanjene doze leka smanjuju izloženost bebe tom stanju.

3. Mrlje

Osim zamućenog vida tokom trudnoće, mogu se javiti plutajuće mrlje u vidnom polju kada očekujete bebu. Lekari ovo stanje shvataju ozbiljno, iako ove promene u vidu ne ukazuju na neke abnormalnosti u trudnoći. Kada su ove mrlje mnogo velike, one mogu u znatnoj meri da utiču na jasan vid. One takođe mogu ukazivati na problematično stanje kao što je preeklampsija ili eklampsija. Visok krvni pritisak povezan sa ovim stanjima može dovesti do neuobičajenih simptoma vida, a kada je krvni pritisak pod kontrolom, vid se obično vraća u normalu.

4. Otok oko očiju

Otečenost oko očiju je uobičajena nuspojava trudnoće. Tretman koji se preporučuje podrazumeva pijenje puno tečnosti i ograničavanje unosa natrijuma. Međutim, otečeno oko je takođe i simptom preeklampsije, pa je potencijalno ozbiljan problem, što bi značilo da treba prijaviti svom lekaru kako bi se hipertenzija dovela u red.

5. Suvoća oka

Zbog hormonskih promena koje se javljaju tokom trudnoće, možete imati iritabilne suve oči, kao što je osećaj peska u njima. Možete da osetite osećaj peckanja ili svraba, a može se dogoditi da počnete plakati iznenada. Ovo je normalno stanje i vaš lekar može preporučiti veštačke suze koje se u oči kapaju nekoliko puta dnevno kako bi se otklonile tegobe.