DEJSTVO OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE

Mnogi izbegavaju konzumiranje hleba, ali odabir prave vrste može da ima pozitivne efekte na vaša creva. Suprotno tome, odabir pogrešne vrste hleba može da izazove nuspojave.

 

Pravilan odabir vrste hleba i njegovo pravilno konzumiranje može da ima nekoliko iznenađujućih efekata na vaša creva.

konzumiranje hleba

Poboljšava zdravlje creva

„Hleb od 100 odsto celovitih žitarica može da poboljša zdravlje creva, jer topiva vlakna koja se nalaze u nekim celovitim žitaricama fermentišu dobre bakterije u crevima dajući masne kiseline“, objašnjava dijetetičarka Lorin Haris-Pinkas.

Ove masne kiseline predstavljaju standardno gorivo za ćelije debelog creva i mogu da poboljšaju crevnu barijeru, kao i da smanje upalu, ali i rizik od karcinoma debelog creva.

Jača imunološki sistem

Sprovedeno je nekoliko studija da bi se proverilo kako mikrobi u crevima reaguju na potrošnju celovitih žitarica, uključujući i hleb od 100 odsto celovitih žitarica. Konzumiranje celovitih žitarica može da ima koristi od profila bakterija u vašim crevima.

Neke studije su pokazale da celovite žitarice, uključujući hleb od 100 odsto celovitog zrna, povećavaju količinu mikroba zvanih bifidobakterije i laktobacili. Kada se količina ovih mikroba poveća, to je povezano sa jačanjem funkcije imunološkog sistema.

Osećate se zadovoljno

Postoje dokazi da konzumiranje celovitih žitarica može da utiče na crevne bakterije i dovede do osećaja sitosti. Istraživanje je više ukazivalo na zob, ječam i raž koji se mogu naći u nekim vrstama hleba od celovitih žitarica.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

Iako je potrebno više istraživanja, uključivanje različitih vrsta hleba od celovitih žitarica u vaš plan zdrave ishrane može da vam pomogne da se osećate zadovoljno.

Dakle, hleb ne samo da može da ima pozitivan uticaj na zdravlje mikrobioma u crevima, već konzumiranjem prave vrste možete da budete i siti i zadovoljni.

Može da izazove bol u trbuhu i nadutost

„Onima koji imaju sindrom iritabilnog creva (IBS) konzumiranje određenih fermentabilnih ugljenih hidrata koji se nalaze u hlebu pod nazivom FODMAPS mogu da izazovu bolove u trbuhu, nadutost, dijareju ili zatvor“, kaže Haris-Pinkas.

Iako ljudi često krive gluten, neželjene posledice mogu da izazovu i fruktani koji se nalaze u žitaricama koje sadrže gluten, poput pšenice, raži ili ječma. Umesto toga, Haris-Pinkas preporučuje isprobavanje sorte hleba bez glutena ili belog kiselog testa koje se obično bolje podnosi.

Može da prouzrokuje neravnotežu bakterija u crevima

Konzumiranje hleba sa malo celovitih žitarica, poput belog hleba, povezano je sa stanjem poznatim kao crevna disbioza, što znači da može da dovede do neravnoteže crevnih mikroba.

To znači da bakterije u vašim crevima ne rade dobro svoj posao kad je u pitanju održavanje zdravlja creva. Sa druge strane, možda ćete moći da podržite rast korisnih bakterija dodavanjem fermentisane hrane u svoj jelovnik.

Izvor: N1