ZRNO ZDRAVLJA

Poznata među zagovornicima zdravlja po svojim značajnim zdravstvenim prednostima, zelena kafa se poslednjih godina nalazi u porastu popularnosti.

 

Istraživači sa Univerziteta Južni Kvinslend u Australiji otkrili su da zelena kafa smanjuje simptome metaboličkog sindroma. Studija objavljena u časopisu „Journal of Functional Foods“ proučila je efekte ekstrakta zelenih kafenih zrna, naročito na gojenje, krvni pritisak i nastanak upala.

zelena kafa

„Zelena kafa mogla bi biti isplativa funkcionalna namirnica za preokret ili sprečavanje metaboličkog sindroma, jer sadrži kofein, hlorogene kiseline i trigonelin“, piše u prikazanom izveštaju ovog istraživanja.

Metabolički sindrom je skup stanja koji karakteriše visok krvni pritisak, gojaznost i visok nivo triglicerida i šećera u krvi. Ovo može dovesti do razvoja ozbiljnijih bolesti, kao što su dijabetes tipa 2, moždani udar i bolesti srca. Pojedinci koji imaju ovo stanje obično imaju telo u obliku jabuke ili kruške.

Zbog ove studije, australijski istraživači su analizirali da li zelena kafa može pomoći poboljšanju negativnih pokazatelja kada je u pitanju kardiovaskularno zdravlje i zdravlje jetre. Izraz „zelena kafa“ odnosi se na nepečeno zrno kafe, koje je po svojoj prirodi zelene boje.

Zelena kafa, poznata među zagovornicima zdravlja po svojim značajnim zdravstvenim prednostima, poslednjih godina je u porastu popularnosti, zahvaljujući reklamama putem popularnih medija koji je oglašavaju sastavom „čarobnih“ i „čudotvornih“ tableta. Zelena kafa sadrži kofein i hlorogenu kiselinu, za koju se smatra da sprečava ili ublažava simptome Alchajmerove bolesti i srčanih oboljenja. U studiji na glodarima koja je sprovedena 2010. godine utvrđeno je da je hlorogena kiselina uticala na smanjenje nivoa glukoze kod dijabetičnih pacova.

Postoje i ranije studije koje su istraživale prednosti konzumiranja zelene kafe, posebno one koje su ispitivale povezanost ove namirnice sa metaboličkim sindromom. Međutim, nedostaju ispitivanja kada je reč o njenoj koristi za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, određenih karcinoma i stanja jetre.

U ovoj studiji istraživači su pretpostavili da će zelena kafa ublažiti metaboličke, kardiovaskularne i jetrene parametre kod pacova koji su hranjeni visokim dozama ugljenih hidrata.

Ispitivanje je sprovedeno na 72 mužjaka pacova. Tokom 16 nedelja, pacovi su podeljeni u šest grupa i hranjeni određenom kategorijom hrane različitog porekla.

Nakon analize, rezultati su potvrdili prethodna istraživanja o zelenoj kafi. Pacovi koji su bili tretirani zelenom kafom pokazali su mnogo zdraviji telesni sastav od onih koji su se samo hranili kukuruznim skrobom i ishranom sa visokim udelom ugljenih hidrata i masti. Oni glodari koji su konzumirali zelenu kafu imali su manji procenat gojenja, normalniji sistolni krvni pritisak i smanjene upale u srcu i jetri. To znači da zelena kafa nije korisna samo za one koji teže mršavljenju, već i za one koji brinu o svom zdravlju u celini.