UTICAJ NA HDL I LDL

Niacin (vitamin B3) ima dva glavna hemijska oblika i oba se nalaze u hrani i suplementima, ali svaki od njih ima različite efekte na naš organizam.

 

Niacin je vitamin B koji vaše telo obično koristi za pretvaranje hrane u energiju. Poznat je i kao vitamin B3 i pomaže da vaš nervni i probavni sistem, kao i koža, budu zdravi. Niacin može da pomogne u ublažavanju artritisa, jačanju funkcije mozga i smanjenju oksidativnog stresa i upale.

vitamin b3

Studije takođe pokazuju da niacin može poboljšati nivo holesterola. U stvari, to je prvi lek za snižavanje nivoa holesterola, prvi za smanjenje srčanog udara i prvi za smanjenje dugoročnih stopa smrtnosti povezanih sa srčanim bolestima.

Pročitajte dolenavedene dokaze kako biste saznali više o uticaju niacina na nivo holesterola.

Lečenje visokog holesterola niacinom

Niacin (vitamin B3) ima dva glavna hemijska oblika, a to su nikotinska kiselina i niacinamid. Oba oblika se nalaze u hrani i suplementima, ali svaki od njih ima različite efekte na vaše telo. Niacinamid može pomoći u lečenju psorijaze i smanjiti rizik od nemelanomskog karcinoma kože, ali ne može smanjiti nivo holesterola.

S druge strane, nikotinska kiselina može poboljšati sve aspekte vašeg lipidnog profila. Studije pokazuju da može smanjiti nivo holesterola i triglicerida lipoproteina male gustine (LDL) do 20, odnosno 50 odsto i povećati lipoprotein velike gustine (HDL) nivo holesterola i do 35 procenata. Visok nivo HDL holesterola može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, dok LDL holesterol i trigliceridi mogu povećati rizik od ovih stanja.

Iako još uvek nije jasno kako niacin poboljšava nivo holesterola u telu, mnoga istraživanja sugerišu da smanjuje broj proteina koji u krvi nose loš holesterol.

BioLiver kapi za jetru

Nikotinska kiselina je široko dostupna pacijentima bez recepta, ali se ne sme koristiti za snižavanje nivoa holesterola bez preporuke i nadzora lekara. Mora se uzimati u dozama većim od potrebe za vitaminom, a to može imati potencijalne neželjene efekte, uključujući glavobolju, svrab i mučninu. Trudnice i osobe sa alergijama, poremećajima štitne žlezde, dijabetesom, gihtom, niskim krvnim pritiskom ili problemima jetre treba da budu oprezne pri uzimanju niacina u većim dozama.

Međutim, nikotinska kiselina nudi održivu alternativu za ljude koji ne reaguju dobro na statine. Pacijenti na nikotinskoj kiselini obično započinju sa malim dozama i postepeno povećavaju na prosečnu dnevnu dozu od 1.500 do 3.000 miligrama dnevno.

Naučnici takođe istražuju načine za smanjenje neželjenih efekata niacina. U stvari, jedan od novijih oblika nikotinske kiseline je predstavljen zbog njegove sposobnosti da ublaži neželjene efekte koji se često primećuju kod drugih oblika.

Povećavanje unosa niacina

Telo nije u stanju da proizvodi niacin, što znači da vaše telo ne može da skladišti višak niacina za kasniju upotrebu. Shodno tome, moraćete da osigurate da unos niacina bude konstantan.

Konzumirajte više hrane bogate niacinom poput tunjevine, kikirikija, avokada, pečurki, krompira, integralne pšenice i mesa poput pilećih prsa. Preporučene dnevne količine niacina su 14 do 16 miligrama dnevno za odrasle muškarce i žene.

Takođe se isplati redovno vežbanje, izbegavanje stresa i prestanak pušenja dok uzimate niacin, posebno ako vitamin B3 koristite za lečenje visokog nivoa holesterola.