STUDIJE O ČOKOLADI

Mnoga istraživanja pokazala su da preterana konzumacija čokolade izazvati određene negativne posledice po zdravlje čoveka, čineći ga razdražljivijim.

 

Stručnjaci često govore da je čokolada najbolji slatkiš koji možete odabrati ako pazite na ishranu, a neretko se nalazi i na popisu dozvoljenih namirnica u dijetama. Ipak, mnoga istraživanja pokazala su da preterana konzumacija čokolade izazvati određene negativne posledice.

konzumacija čokolade

Povećava se nervoza

Čokolada sadrži fenetilamin, molekule koje imaju slično delovanje na mozak kao psihoaktivni stimulansi, i tiramin – oblik aminokiseline. Zajedničko delovanje može podstaći adrenalin, lupanje srca, povećati krvni pritisak kao i izazvati bes i nervozu. Možete početi naglo da menjate raspoloženje i postanete svadljivi, a samim tim i češće ući u sukobe.

Kosti postaju slabije

U bolnici Royal Perth, u Australiji, sprovedeno je istraživanje na starijim ženama kako bi se otkrilo delovanje čokolade na organizam. Svakodnevno su ju konzumirale, a na kraju eksperimenta stručnjaci su otkrili da oksalati u čokoladi sprečavaju apsorpciju kalcijuma, dok šećer pak podstiče njegovo izlučivanje iz organizma, tvrdi autor studije Džonatan Hodgoson.

Nagomilavanje kilograma

Jedan red mlečne čokolade ima 150 kalorija, a otprilike 50 odsto energije u čokoladi dolazi od masti. Uz to, sadrži dosta šećera. Preterana konzumacija čokolade neminovno dovodi do povećanja kilograma.

Ako želite i dalje da uživate u čokoladi, najvažnije je biti umeren. Takođe, birajte onu koja ima barem 60 odsto kakaa u sebi. Iako je gorka, puno je zdravija opcija.

Tamnije čokolade sadrže antioksidanse, bioflavonoide, vitamine i minerale. Bogatije su alkaloidima koji psihoaktivno, čak i antibakterijski, deluju na organizam čoveka.

Izvor: Večernji list