NIJE USPELA

Američki Zavod za patente i žigove odbio je zahtev pevačice Maraje Keri da zaštiti nadimak „Kraljica Božića“.

 

Prijava američke zvezde da se nazove „Kraljica Božića“ odbijena je pošto njena kompanija nije odgovorila na prigovor druge pevačice.

kraljica božića

Zaštita imena bi joj omogućila legalne osnove da spreči druge da koriste ovu titulu na muzičkim izdanjima i promotivnoj robi.

Pokušaji Maraje Keri da zaštiti skraćenu verziju „KB“ („QOC“) i „Princeza Božića“ („Princess Christmas“) takođe su bili bezuspešni.

Muzička zvezda postala je sinonim za božićne praznike otkako je 1994. objavila njenu hit pesmu „All I Want for Christmas Is You“.

Posle 26 godina od nastajanja, univerzalni praznični klasik je konačno dostigao prvo mesto na britanskoj listi singlova 2020.

Kompanija Maraje Keri, Loušn LLC, podnela je prijavu za zaštitu božićnog nadimka prošle godine, što je dovelo do toga da je druga pevačica, Elizabet Čen, u avgustu pokrenula pravni spor u pokušaju da spreči Keri da dobije registraciju.

„Monetizacija Božića“

Elizabet Čen – koju je magazin „The New Yorker“ nazvao „Kraljicom Božića“ 2018. jer je objavljivala orignalna praznična izdanja svake godine tokom jedne decenije – kritikovala je Keri zbog pokušaja da monetizuje Božić.

„Snažno verujem da niko ne bi trebalo da prisvaja bilo šta oko Božića ili da ga monopolizuje na način na koji Maraja teži da uradi zauvek“, rekla je Čen u intervjuu za časopis „Variety“ u avgustu.

„To jednostavno nije ispravno. Božić je za sve. Namenjen je da se deli, a ne da ga neko poseduje.“

Čen je dodala da Keri „pokušava da stavi zaštitni znak na nadimak na svaki zamisliv način“, od muzike, odeće i alkohola, do maski, ogrlica za pse – svuda je“.

„Ako ispletete džemper ‘Kraljica Božića’, trebalo bi da imate mogućnost da ga prodate preko sajta Etsi nekome ko želi da ga kupi za njegovu baku“, dodala je. „Suludo je – to bi bio domet registracije“.

Kompanija Maraje Keri nije na vreme odgovorila na prigovor Elizabet Čen, tako da zaštitni znak nije odobren, što znači da ljubitelji štrikanja širom sveta mogu da nastave sa radom bez straha od kršenja božićnih autorskih prava.

BBC je zatražio komentar od tima Maraje Keri.

Još jedna pevačica, Darlin Lav, prethodno je na Fejsbuku objavila da je ona bila „Kraljice Božića“ još pre nego što se Maraja Keri vinula u zvezde.

Darlin Lav poznata je po njenom Božićnom klasiku („Baby Please Come Home“) i obradama hitova poput „Winter Wonderland“ i „White Christmas“.

Ranije ovog meseca ispostavilo se da se više ne vodi pravni spor protiv Maraje Keri za kršenja autorskih prava njenog vlastitog božićnog hita, pošto je kantri pevač Endi Stoun odustao od tužbe.

Tekstopisac – koji nastupa pod imenom Vins Vens sa grupom „Vince Vance and the Valiants“ – tužio je pop zvezdu u junu, tvrdeći da je on bio koautor pesme pod istim imenom pet godina ranije.

Rekao je sudu da će odustati od tužbe – ali pravno, mogao da ponovo pokrene spor.

Božić je za Maraju Keri stigao rano prošle nedelje, kada ju je Netfliks počastio specijalnom ranom projekcijom pete sezone Krune u njenom domu, kao nagradu za to što je „ultimativni superfan“ ove serije.

Izvor: BBC