BLAGO IZ KUHINJE

Određeni začini trebalo bi da postanu deo vaše svakodnevne ishrane, jer u sebi sadrže moćne sastojke protiv nastanka upale.

Upala je odbrana našeg tela od infekcije i ključna je za zarastanje rana, ali je hronična upala jedna sasvim druga stvar i povezana je sa starenjem, različitim bolestima i drugim neželjenim stanjima.

začini upale

Možete zaštititi svoje telo od hronične upale korišćenjem korisnih začina koji se smatraju antiinflamatornim (protivupalnim).

Postoji mnogo takvih začina. Navešćemo četiri koja svakako treba već da stavite u svoju kuhinju i koristiti ih u ishrani tokom nastupajućeg zimskog perioda.

Mlevena ljuta paprika

Ljuta paprika ima u sebi jedinjenja poput kapsaicina, koji ima veoma snažan antiinflamatorni efekat. Mlevena paprika takođe ima i niz vitamina (A, B6, C i K).

Jedna sveža paprika nudi 72 odsto preporučene dnevne količine vitamina C i 50 odsto vitamina A. Mlevena ljuta sadrži manje vitamina nego sveža, ali je i dalje odličan izvor vitamina A. Kafena kašičica ljute mlevene paprike sadrži 15 procenata čovekovih dnevnih potreba za vitaminom A.

Vitamin A je esencijalni nutrijent i ima važnu ulogu u zdravlju očiju i imuniteta, kao i pravilnoj funkciji srca, pluća, bubrega i drugih organa.

ljuta paprika upala

Seme slačice

Slačica ili gorušica sadrži mnoge hranljive materije, uključujući antiinflamatorne enzime kao što su mirozinaza i sulforafan, koji mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog oštećenja i bolesti.

Seme slačice sadrži glukozinolate, grupu jedinjenja koja sadrže sumpor koji se u najvećoj meri može naći u krstastom zelenom povrću kao što su brokoli, prokelj ili kupus.

Glukozinolati se aktiviraju kada se listovi ili seme biljke oštete sečenjem ili žvakanjem. Podaci sugerišu da ova jedinjenja mogu pomoći da se stimuliše antioksidativna odbrana tela kako bi se zaštitila od bolesti.

sumak upala

Seme i listovi slačice puni su jedinjenja kao što su izotiocijanat i sinigrin.

Izotiocijanat pomaže u sprečavanju rasta ili širenja ćelija raka, dok sinigrin ima protivupalna, antibakterijska, antikancerogena, protivgljivična i svojstva zarastanja rana.

Sumak

Sumak je začin koji nastaje od bobica tamno crvene boje koje rastu na Bliskom istoku. Bobice sumaka se osuše, a zatim melju u začin koji ima ukus sličan citrusima.

Sumak je pun antocijana – moćnih biljnih jedinjenja sa izrazitim protivupalnim efektima.

U studiji objavljenoj u magazinu „Journal of Research in Medical Sciences“ istraživači su ispitivali efekte sumaka na 41 osobu sa dijabetesom tipa 2. Volonteri su podeljeni u dve grupe: prva je dobijala placebo, a druga tri grama sumaka u prahu dnevno tokom tri meseca.

sumak upala

Nakon tromesečnog perioda, naučnici su otkrili da su dobrovoljci koji su dobijali sumak doživeli smanjenje insulina. Ovo sugeriše da sumak može pomoći u smanjenju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Kurkuma

Kurkuma je popularan začin koji se koristi za pravljenje ukusnog karija. Ovaj začin se koristi stotinama godina i smatra se važnim u drevnom indijskom medicinskom sistemu Ajurvedi.

Kurkuma je puna korisnih bioaktivnih jedinjenja na biljnoj bazi, od kojih je najviše proučavan kurkumin. Prema studijama, kurkumin se može boriti protiv upale na više načina.

Istraživanja sugerišu da kurkumin može biti efikasniji protivupalni tretman od uobičajenih lekova namenjenih borbi protiv upale kao što su aspirin ili ibuprofen.

kurkuma upala

Međutim, kurkuma nije mnogo biodostupna, što znači da vaše telo teško apsorbuje njene koristi. Da biste to rešili, možete dodati prstohvat crnog bibera, jer ovaj začin sadrži piperin, jedinjenje koje pomaže da se poveća biodostupnost kurkume.

Pošto je hronična upala često povezana sa različitim hroničnim bolestima, kurkumin može pomoći u lečenju stanja kao što su artritis, zapaljenska bolest creva i pankreatitis.

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

Autor: Bašta Balkana