BLAGODETI SUVIH PLAVIH BOBICA

Možemo reći da sušene borovnice imaju nekoliko zdravstvenih koristi za ljudski organizam, zbog čega su u odnosu na neke druge vrste voća nezamenljive.

Borovnica je odlično bobičasto voće puno hranljivih materija i antioksidanata koji imaju moć da štite organizam od bolesti i infekcija. Sušene borovnice su u nekim slučajevima korisnije od sveže opcije.

sušene borovnice

U mnogim delovima sveta borovnice se koriste od davnina kao korisni šumski plodovi, veoma cenjeni u tretiranju mnogih boljki. Različiti delovi biljke korišćeni su za različita stanja i bolesti, pa se, na primer, od listova pravi čaj koji pročišćava krv, dok je sok od ovih moćnih bobica upotrebljavan za lečenje prehlade i kašlja.

Danas su borovnice dostupne sveže, ali i kao konzervirane, suve ili u vidu kompota.

Možemo reći da sušene borovnice imaju nekoliko zdravstvenih koristi za ljudski organizam, zbog čega su u odnosu na neke druge vrste voća nezamenljive.

1. Jačanje imunološkog sistema

Sušene borovnice bogate su pterostilbenom, korisnim dijetetskim jedinjenjem koje jača imunitetski okvir organizma. Pterostilben je sposoban da preuzme ključni deo u jačanju zajedničke sposobnosti tela da se zaštiti od bakterijske kontaminacije.

Sušene borovnice takođe sadrže flavonoide, prirodna biljna sintetička jedinjenja (fitonutrijente) sa čvrstim protivupalnim svojstvima koja umanjuju opasnost od prehlade ili gripa.

2. Smanjivanje rizika od srčanih bolesti

Suve borovnice su tretirane sredstvima za prevenciju raka i pomažu da zadržite optimalni nivo holesterola.

One unapređuju balans između holesterola i masnih ulja, a sposobne su i da sprečavaju oštećenje kiseonika i pojavu ateroskleroze (očvršćavanje i začepljenje arterija).

Radeći sve ovo, sušene borovnice štite vas od stanja koja su obično povezana sa moždanim udarom i respiratornom insuficijencijom. Shodno tome, one unapređuju dobrobit za zdravlje srca i smanjuju opasnost od koronarnih bolesti.

3. Održavanje zdravih nivoa šećera u krvi

Sušene borovnice se preporučuju osobama koje imaju loše efekte u tretmanu dijabetesa, jer efektno potpomažu u upravljanju nivoima šećera u krvi i kontrolišu gojaznost.

Sušene borovnice imaju nisku vrednost GI (glikemijski indeks). One uzrokuju manji i sporiji uspon nivoa šećera u krvi, dok nisu uzrok skoka nivoa insulina ili glukoze.

Suve borovnice i različita ishrana sa niskim GI predlažu se osobama koje su u opasnosti od gojaznosti, koronarnih bolesti i karcinoma.

https://www.prirodanadar.rs/proizvodi/bioimunitet-prirodni-antibiotik-i-biljne-kapi-za-imunitet

4. Smanjenje štetnih efekata ishrane sa visokim sadržajem masti

Ishrana sa visokim sadržajem masti često podstiče tegobe poput hipertenzije, upale ili različitih bolesti koje su povezane sa gojaznošću.

Dodavanjem sušenih borovnica u vaš režim ishrane, smanjujete ili popravljate negativne posledice uključivanja punomasne hrane u svoju ishranu.

5. Unapređivanje funkcije mozga

Sušene borovnice imaju takav sastav da poboljšavaju pamćenje i sprečavaju starosne psihičke bolesti.

Studije pokazuju da su osobe koje jedu suve borovnice manje podložne nastanku Parkinsonove bolesti. To se dešava zato što flavonoidi kojima su bogate smanjuju oksidaciju u nervnim ćelijama.

6. Čvrste i zdrave kosti

Suve borovnice obiluju vitaminom K, dajući oko 23,8 mikrograma hranljivih sastojaka po jednoj četvrtini šolje ovih bobica. Ova količina obuhvata 20 do 26 procenata preporučene dnevne doze vitamina K.

Vitamin K omogućava krvi da se optimalno sakuplja, a ima ulogu u preuzimanju važnog dela u dobrobiti zdravlja kostiju. Osim toga, vitamin K omogućava telu da koristi kalcijum za izgradnju kostiju.

Vitamin K pomaže u smanjenju opasnosti od loma kostiju, posebno kod žena u postmenopauzi koje su u opasnosti od nastanka osteoporoze.