ČUVAR SRČANOG MIŠIĆA

Povećani unos kvercetina, prirodnog jedinjenja sa jakim zdravstvenim svojstvima, omogućava zdravije srce i stub odbrane od kardiovaskularnih oboljenja.

Bolesti srca su ozbiljno stanje koje može u velikoj meri da smanji kvalitet vašeg života. To može dovesti do kardiovaskularnih stanja poput moždanog ili srčanog udara koji ne samo da nanose nepopravljivu štetu preživelima, već ih opterećuju troškovima za hitne intervencije.

unos kvercetina

Srećom, kvercetin ljudima sa srčanim oboljenjima nudi pristupačniju alternativu. Pronađen u nekoliko voća i povrća poput jabuka, bobica i luka, kvercetin pripada grupi fitonutrijenata nazvanih flavonoidi. Mnoga istraživanja su pokazala da kvercetin pomaže u zaštiti srca zahvaljujući svojim snažnim antioksidativnim, antiinflamatornim i antihipertenzivnim efektima.

O tome koliko kvercetin znači za zdravlje ljudskog srca pokazale su neke od naučnih studija.

Studije o zaštitnim efektima kvercetina na srce

U nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Američkog udruženja za srce, istraživači su istakli da je uzimanje dodataka kvercetina efikasan način za smanjenje krvnog pritiska. Nakon analize sedam studija koje su proučavale efekte kvercetina na krvni pritisak, otkrili su da je dnevni unos ovog fitonutrijenta značajno smanjio krvni pritisak učesnika. Takođe su primetili da su smanjenja bila izraženija kod onih koji su uzimali kvercetin u dozama većim od 500 miligrama (mg) dnevno.

U novoj studiji objavljenoj u časopisu „Nutrition Reviews“, istraživači su otkrili da kvercetin može u velikoj meri da smanji visok krvni pritisak kod pacijenata sa srčanim oboljenjima. Istraživači su pregledali 17 studija koje su procenjivale uticaj kvercetina na krvni pritisak i nivo glukoze u krvi. Otkrili su da unos kvercetina smanjuje nivo krvnog pritiska i da su učesnici koji su konzumirali kvercetin osam nedelja ili više iskusili značajna poboljšanja nivoa dobrog holesterola (HDL).

HDL holesterol pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i suzbija negativne efekte nivoa loše holesterola (LDL), koji inače može doprineti aterosklerozi (nakupljanju plakova na arterijskim zidovima).

U studiji iz 2016. objavljenoj u listu „Scientific Reports“ istraživači su objavili da kvercetin može da zaštiti od disfunkcije srca izazvane posttraumatskom povredom srca. Istraživači su izveli eksperimente na miševima i otkrili da je kvercetin značajno smanjio posttraumatsku apoptozu kardiomiocita (programiranu smrt mišićnih ćelija srca), događaj koji doprinosi sekundarnoj srčanoj disfunkciji nakon povrede.

Istraživači su izveli još jedan niz eksperimenata kako bi ispitali mehanizam delovanja kvercetina. Otkrili su da kvercetin suzbija oslobađanje zapaljenskih proteina, prekomernu proizvodnju reaktivnih vrsta kiseonika koje doprinose oksidativnom oštećenju i prilivu jona kalcijuma u ​​ćelije srčanog mišića koji bi inače mogli da izazovu aritmiju i ćelijsku smrt.

Na osnovu ovih nalaza, istraživači su zaključili da je uzimanje kvercetina obećavajući preventivni pristup za lečenje sekundarnih srčanih povreda nakon mehaničke traume.

Druge studije takođe sugerišu da kvercetin poboljšava funkciju krvnih sudova, smanjuje zgrušavanje krvi i promoviše proizvodnju azotnog oksida, poznatog vazodilatatora (proširivača krvnih sudova). Jedna studija pokazala je da kvercetin pomaže u uklanjanju holesterola sa arterijskih zidova i štiti od upalnih efekata ishrane sa visokim udelom holesterola.

Kako povećati unos kvercetina?

Da biste povećali nivo kvercetina u organizmu, dodajte sledeće namirnice u svakodnevnu ishranu:

  • luk
  • heljda
  • brokoli
  • kelj
  • grožđe
  • bobice
  • višnje
  • jabuke
  • agrumi
  • paradajz
  • crveno vino
  • crni čaj

Imajte na umu da crveno vino treba piti umereno, jer može prouzrokovati zavisnost od alkohola. Previše alkohola takođe može oštetiti jetru, zato se odlučite za zdravije izvore kvercetina, poput svežeg voća i povrća.

Kvercetin je takođe dostupan kao dodatak ishrani. Na osnovu pomenutih studija, preporučena doza je 500 mg dnevno, ali neke osobe mogu uzimati i do 1.000 miligrama. Suplemente kvercetina najbolje je uzimati sa vitaminom C, jer studije pokazuju da je njihova kombinacija efikasnija u borbi protiv upale i oštećenja ćelija nego bilo ko od njih pojedinačno.