ANTIEJDŽ JEDINJENJE UROLITIN A

Urolitin A je prirodni dijetalni metabolit koji se nalazi u naru i jedino je poznato jedinjenje koje može ponovo da uspostavi sposobnost ćelija da recikliraju neispravne mitohondrije.

 

Nar je zdrava voćka ploda crvenog kao rubin. Smatran jednom od najzdravijih vrsta voća, nar je prepun polifenola i antioksidanata koji pomažu u rešavanju raznih zdravstvenih problema poput visokog krvnog pritiska i ateroskleroze, a u sebi ima i jedno specifično jedinjenje – urolitin A.

urolitin a

Dok su prethodne studije utvrdile da konzumiranje nara može da pomogne da uspori proces starenja, nedavno istraživanje pokazalo je da bi određeno jedinjenje u plodu moglo biti odgovorno za te njegove benefite.

Studija, koji je objavljena u časopisu „Nature Metabolism“, predstavlja prvo kliničko ispitivanje na ljudima koje sugeriše da jedinjenje zvano urolitin A ima određene koristi protiv starenja, uglavnom zahvaljujući uticaju na zdravlje mitohondrija i ćelija uopšte. To je prirodni dijetalni metabolit koji potiče od mikroflore koji se nalazi u naru i nekim drugim namirnicama. Pokazalo se da ovaj metabolit stimuliše mitofagiju (ciljanu degradaciju oštećenih mitohondrija) i poboljšava zdravlje mišića kod starijih životinja.

„Trenutno nema efikasnih rešenja za lečenje pada funkcije mišića povezanih sa starenjem, osim meseci vežbanja. Ovo je prva važnija klinička validacija koja pokazuje da bi urolitin A mogao biti obećavajuće rešenje za upravljanje zdravim funkcijama mišića tokom starenja“, rekao je Rodžer Filding, profesor sa američkog Univerziteta Tafts koji nije bio uključen u studiju.

Sweden bitter oglas 900px

Tajna moći nara u borbi protiv starenja

Nar kao voće koje je već nekoliko civilizacija nagradilo zbog velikog arsenala zdravstvenih koristi, sadrži polifenole koji se nazivaju elagitanini. Kada se unesu u organizam, polifenoli se pretvaraju u urolitin A unutar creva. Međutim, ne mogu svi sami da razviju ovaj metabolit unutar organizma, pa su istraživači sintetizovali ovo važno jedinjenje.

Rezultati istraživanja otkrili su da urolitin A stimuliše mitohondrijsku biogenezu, proces kojim ćelije povećavaju mitohondrijsku masu, na isti način kao što to radi fizička aktivnost. Prema istraživačima, ovo je jedino poznato jedinjenje koje je u stanju da ponovo uspostavi sposobnost ćelija da recikliraju neispravne mitohondrije. Kod mladih se ovaj proces odvija prirodno, ali kako čovek stari, telo počinje da gubi energiju da očisti preostale disfunkcionalne mitohondrije, što bi na kraju moglo dovesti do slabljenja tkiva i sarkopenije (gubitka mišićne mase).

Urolitin A, zaključili su istraživači, može da pruži efekte protiv starenja poboljšavajući funkcije mitohondrija.

„Ovaj pozitivni klinički uticaj urolitina A pokazuje njegov potencijal da odigra važnu ulogu u naprednim nutricionističkim pristupima i poboljšanju zdravlja mitohondrija mitofagijom i biogenezom, i kao rezultat toga, boljim zdravljem ćelija kod ljudi“, kaže koautor studije Johan Auverks, dodajući da ovi poslednji nalazi, koji se baziraju na prethodnim pretkliničkim ispitivanjima, zaista dokazuju da bi urolitin A mogao da bude ključni igrač budućnosti u igri za ljudsko zdravlje.