ASISTENCIJA IZ PRIRODE

Istraživanja ukazuju na to da divlja nana ima sposobnost da inhibira nagle skokove šećera u krvi koji se dešavaju posle jela.

Poljska ili divlja nana (menta) je višegodišnja cvetna biljka koja je poreklom iz Evrope, delova severne Azije i Himalaje. Uprkos svom pomalo gorkom ukusu, listovi divlje mente često se koriste u salatama i kuvanoj hrani, kao i za pravljenje čaja. S druge strane, esencijalno ulje iz lišća divlje nane široko se koristi za aromatizaciju slatkiša i pića.

divlja nana

Lišće divlje nane i esencijalno ulje takođe se tradicionalno koriste i kao prirodni lekovi. Za lišće se kaže da je odličan lek protiv upale jetre, čira na želucu, dijareju, bronhitis, žuticu i kožne bolesti, dok se ulje često koristi kao antiseptik. Zbog uočene antioksidativne aktivnosti divlje nane, indijski istraživači su odlučili da istraže da li ona ima antidijabetička svojstva.

U nedavnoj studiji koja se pojavila u časopisu „Journal of Ayurveda and Integrative Medicine“, istraživači su proučavali potencijal ekstrakta lišća divlje nane da zaustavi glikaciju. Glikacija se odnosi na hemijsku reakciju kojom se molekul šećera vezuje za protein ili lipid. Ovaj događaj je posledica hiperglikemije i povezan je sa oštećenjem tkiva često viđenim kod dijabetesa. Istraživači su takođe istražili efekat ekstrakata divlje nane na aktivnost dva enzima za varenje ugljenih hidrata, kao i njihov uticaj na postprandijalnu hiperglikemiju.

Prema istraživačima, interesovanje za upotrebu alternativnih lekova za kontrolu dijabetesa, oksidativnog stresa i srodnih poremećaja povećalo se poslednjih godina. To je zbog kontinuiranog porasta broja ljudi koji razvijaju dijabetes širom sveta. U 2018. ovaj broj je procenjen na oko 340 miliona.

Postprandijalna hiperglikemija ili povećanje glukoze u krvi nakon jedenja snažno je upleteno u razvoj dijabetesa tipa 2 i dijabetičkih komplikacija. Istraživači veruju da je smanjenje oslobađanja glukoze u krvi nakon obroka obećavajući terapijski pristup lečenju ili prevenciji dijabetesa. Da bi se to postiglo, dva enzima uključena u razgradnju ugljenih hidrata u šećer smatraju se dobrim antidijabetičkim ciljevima.

a-Amilaza je probavni enzim koji pretvara složene ugljene hidrate poput skroba u jednostavne šećere. Slično tome, a-glukozidaza ubrzava varenje oligosaharida – tri do 10 jednostavnih šećera povezanih zajedno – i disaharida (npr. saharoze, maltoze, laktoze) u molekule glukoze. Zbog svojih funkcija, jedinjenja koja mogu da inhibiraju aktivnost a-amilaze i a-glukozidaze koriste se za smanjenje nivoa šećera u krvi kod dijabetičara.

Divlja nana je lekovita biljka sa dugom istorijom upotrebe u tradicionalnoj medicini. Drevni iscelitelji su to smatrali perspektivnim prirodnim lekom za dijabetes. Da bi istražili njegovu sposobnost da inhibira postprandijalnu hiperglikemiju, istraživači su prvo izveli ekstrakt divlje nane iz njenih listova koristeći metanol kao rastvarač. Zatim su testirali ekstrakt na muškim pacovima i izvodili razne „in vitro“ eksperimente za procenu antidijabetičke aktivnosti ekstrakta.

Istraživači su izvestili da je ekstrakt divlje nane pokazao izuzetnu sposobnost čišćenja slobodnih radikala, kao i veliki potencijal da inhibira glikaciju. Primetili su da je uspešno inhibirao više od 90 procenata stvaranja naprednog glikacionog krajnjeg proizvoda. Ekstrakt divlje nane takođe je pokazao visoku inhibitornu aktivnost protiv a-amilaze i a-glukozidaze i značajno je inhibirao postprandijalnu hiperglikemiju kod pacova sa dijabetesom izazvanim skrobom.

Na osnovu ovih nalaza, istraživači su zaključili da divlja nana ima antidijabetičku aktivnost koja nije zavisna od insulina i da se može koristiti za lečenje ili sprečavanje hiperglikemije nakon jela.