Nekoliko meseci pre nego što dođe do jednog od najlepših događaja u životima mnogih roditelja, nekako svi nastoje da se na što bolji način pripreme za taj svečani trenutak.

Iako oprema za bebe jeste neophodna, nema spora da mnogi ljudi neretko u tome preteruju, tim pre što će sasvim sigurno već u prvim danima detetovog dolaska na svet dobiti sasvim dovoljno sitnica, pa će ubrzo i shvatiti da nije trebnalo toliko da preteruju u kupovini svih tih potrepština.

I baš zato, koliko god to nekome možda i zvučalo nelogično, ne bi trebalo preterivati u kupovini, već se sa članovima porodice i najbližim prijateljima dogovoriti precizno o tome ko će šta kupiti.

Da li je baš sva oprema za bebe neophodna u prvim danima?

Jedna od najskupljih stavki kada je u pitanju oprema za bebe svakako su kolica, a odmah zatim i krevetac, tako da ne čudi što se mnogi roditelji odlučuju da organizuju članove porodice, odnosno bliske prijatelje za kupovinu tih stavki.

S obzirom na to da ta oprema za bebe treba da bude maksimalno kvalitetna, kao uostalom i sva druga, a da je dobro poznato koliko koštaju na primer kolica za bebe poznata kao tri u jedan ili kvalitetan krevetac, to je i opravdano što se roditelji odlučuju za takvu opciju. Međutim, u prvim danima po dolasku kući nije potrebna baš sva oprema za bebe koja je kupljena. Tako na primer sasvim sigurno roditelji neće u prvim danima koristiti kolica za bebe, ali se uvek trude da ih ranije kupe. Sa druge strane, krevetac za bebe jeste neophodan odmah, kao i sav propratni nameštaj, poput na primer stočića za povijanje i korita za kupanje.

Šta je još potrebno u prvim danima od bebi opreme?

Pelene i kozmetika su definitivno neophodni u prvim danima. Treba imati na umu i to da oprema za bebe u tom periodu osim pelena za jednokratnu upotrebu, uključuje i one koje su izrađene od pamuka i namenjene su za višekratnu upotrebu. Naravno da će nadležni lekar preporučiti roditeljima koliko bi trebalo da koriste takve pelene, ali je definitivno da je to oprema za bebe koja jeste neophodna u prvim danima po dolasku kući.

A što se kozmetičkih preparata tiče, najbitnijija je krema za bebinu kožu, kao i fiziološki rastvor, te hemijska sredstva neophodna za održavanje svakodnevne higijene pupka, a o čemu će svakako majka biti već u porodilištu informisana.

Ukoliko se beba veštački hrani, podrazumeva se da oprema za bebe u prvim danima mora uključivati i odgovarajuću flašicu, odnosno veštačko mleko, a sa druge strane ukoliko se beba hranim prirodnim putem, majka bi trebalo da ima pri ruci i veštačke bradavice, ako eventualno ima problem.

Ne treba zaboraviti ni da bebi opremu u prvim danima mora uključivati i četku,  koja se koristi za blagu masažu bebinog temena, a primarno protiv temenjače.

Iako ne spada u opremu za bebe, vrlo je važno obezbediti i odgovarajuću garderobu za prve dane. Takođe ne treba preterivati, jer će rođaci i prijatelji uglavnom stvarčice za bebe i kupovati.