Prostorija koja zahteva najviše vremena tokom renoviranja, a često i najviše živaca i strpljenja, jeste kupatilo. Od samog planiranja, organizacije, pronalska majstora i obavljanja kupovine, do početka radova, nekada prođe i više meseci, što samo govori o tome da je proces komplikovan, višeslojan i da zahteva strpljiv i uredan rad, kako bi na kraju finalni proizvod bio prema svim željama i potrebama.

Greške kada govorimo o promenama u kupatilima nikako nisu poželjne, čak ni najmanje, jer se najčešće to odrazi na funkcionalnost i upotrebljivost. Svaka propuštena stvar, svaka načinjena greška čini da u određenom momentu, posle završenog renoviranja, nešto ne može uredno ili uopšte da se koristi. Zato smo izdvojili neke od najčešćih grešaka i naglasili potrebu da se na neke stvari posebno obrati pažnja, kako bi se ovakve situacije izbegle.

Odabir pločica

Verovali ili ne, greške se javljaju pri samom početku, kada radovi još nisu ni otpočeli. Problem u okviru biranja keramičkih pločica jeste taj što vlasnici kupatila najpre posmatraju estetski momenat, sam izgled pločica koji se pred njima nalazi. Iako nenamerno, u drugom planu ostaju kvalitet i sama namena.

Keramičke pločice se najpre biraju prema nameni, da li su zidne ili podne, kakva im je završnica, koliko su izdržljive… Nakon toga, ali i u okviru toga, pažnja se usmerava na kvalitet. Uglavnom ovde važi pravilo „koliko para, toliko muzike“, pa ako budžet u određenom momentu ne dozvoljava da se okrenete većem kvalitetu, onda je možda bolje i sačekati malo sa renoviranjem. Ulaganje u kvalitet će stvoriti dugotrajni proizvod, a ne trenutnu estetsku promenu koja nikako nije isplativa.

Odabir lepka za keramičke pločice

Lepak za keramičke pločice se ne bira odokativno, niti usputno. Njegov zadatak jeste da što čvršće i bolje zadrži pločice na površini, a da li će svoj posao uraditi kvalitetno, zavisi isključivo od pravlnog izbora – opet. Lepak za keramičke pločice može biti savršen za jedne, ali veoma loš za neke druge. Uglavnom svi brendovi, kao Maxima, na deklaracijama stavljaju potpuno uputstvo koje ukazuje za koje pločice i u kojim se prostorima, površinama , određeni lepak koristi, pa to uputstvo proizvođača bi trebalo uvek da se prati i poštuje.

Da bi lepak za keramičke pločice u potpunosti radio svoj posao, držao dugo i nepomično pločice, mora da bude usklađen sa namenom pločica, površinom na koju se nanosi, materijalima sa kojima dolazi u dodir, nakon čega u stvari i pokazuje svoj kvalitet.

Ostavljanje unutrašnjih cevi u kupatilu

Renoviranje kupatila najčešće podrazumeva rad u starijim objektima, gde su i instalacije i zidovi prilično stari. Samim tim su i vodovodne cevi stare i verovatno slabog kvaliteta, posle mnogo godina. Zato je potrebno i najbolje cevi sprovesti napolje, te ih tako ostaviti, povrh pločica, kako bi se svaki problem koji bi mogao u budućnosti da nastane, brzo rešio, bez sečenja, bušenja ili kopanja zidova.

Nedovoljno planiranje troškova

I za kraj, greška koja se uglavnom javlja jeste neplaniranje troškova. Početna ulaganja nisu nikada konačna, jer se radi o renoviranju prostora koji tokom radova može da pokaže posebnosti i neke druge potrebe, a to uglavnom znači i dodatna ulaganja. Zato uvek planirajte i neki fonda koji možete da iskoristite van onog planiranog, kako ne biste imali nepotrebne glavobolje.