Mesto koje svi vole u kući definitivno je dnevni boravak, ako izuzmemo kuhinju kada se osete mirisi nekog lepog jela ili poslastice. Svako okupljanje, popodnevno odmaranje ili dremka završi se u dnevnom boravku, zbog čega je potrebno da on kao prostorija uvek bude uređen prema potrebama, željama ukućana i tako da budi prijatan osećaj. A za to je često najzaslužnija ugaona garnitura.

Bilo da je manja ili veća, ugaona garnitura je najbolji izbor za svaki dnevni boravak, a s obzirom na činjenicu da je svi vole, često se nađe i u spavaćim sobama, posebno onim koje nekada funkcionišu i kao mini dnevni boravak. Zato je važno odabrati garnituru prema samom prostoru, koja se savršeno uklapa i čini kompaktnu celinu. Ukoliko ste pred takvim izborima, evo nekoliko saveta za njihovo biranje.

Veličina prostora je najvažnija

Nekada je dnevni boravak ogroman i daje mnogo prostora za planiranje, a nekada je manji i traži da se posebno vodi računa o samom izboru nameštaja. Ukoliko imate veći prostor onda su ugaone garniture polukružnog oblika, kao i one u obliku ćiriličnog slova P definitivno izbor koji vredi napraviti. Tako ćete dobiti elegantan, vredan komad nameštaja, ali i nameštaj gde može stati više osoba, gde možete opušteno i zavaljeno svi gledati film ili seriju. Za manje prostore birajte manje dimenzije nameštaja, te najbolji izbor jeste ugaona garnitura u obliku slova L.

Premerite tačno prostor gde ćete je smestiti, merite nekoliko puta, obeležite papirnom trakom taj deo na parketu i tako ćete najbolje doći do odgovarajućih dimenzija nameštaja. Pored toga, postoje ugaone garniture sa i bez stranica, pa ako se radi o dosta manjem prostoru, one bez stranica su bolji izbor, jer ćete tako dobiti više mesta za sedenje, a zauzećete njom manje prostora.

Akcenat na udobnosti i kvalitetu

Dok birate neke ukrasne police, klub sto, manje komode, slobodno štedite i obratite pažnju na to da nešto ne preplatite. Međutim, kada je u pitanju određena ugaona garnitura, akcenat stavite na kvalitet izrade, kvalitet korišćenih materijala i udobnost koju sve to pruža. Istina je da ćete najsigurnije u tom momentu dati nešto više novca, ali će takva ugaona ganitura trajati dugo nepromenjena, neoštećena, pa nećete ubrzo ostati bez ovog komada nameštaja zato što ste hteli da uštedite. Ležajevi su inače komadi na koje se ne štedi, kao što to ne treba raditi ni sa kuhinjskim elementima, ormarima, jer predstavljaju nešto što se ne menja stalno, pa je veoma bitno da u potrazi usmereni budete na kvalitet, a ne na cenu.

Dezeni i materijali ugaonih garnitura

Jedna od najboljih stvari u vezi sa ugaonim garniturama jeste to što ih možete pronaći u apsolutno svim bojama, različitim dezenima, od prirodnih i sintetičkih materijala. Sam odabir u najvećoj meri zavisi od stila koji gradite u svom domu, enterijera koji već postoji. Ali bi ga trebalo prilagoditi i prostoru u koji „ulazi“. Tamnije boje i dezeni, materijali poput kože, dobar su izbor za prostore koji su veoma elegantni, prostrani i imaju dosta prirodnog svetla. Za manje prostorije se uvek usmerite na svetlije boje, modele koji imaju nogare i izdignuti su, jer će tako vizuelno povećati prostor.