NEALKOHOLNI STEATOHEPATITIS

Eksperimentalni lek proučavan na majmunima može da bude ključ za nealkoholnu masnu jetru, progresivnog stanja koje izaziva ožiljke i upalu na jetri.

Lek za masnu jetru, DT-109 kompanije „Diapin Therapeutics“, preokrenuo je nakupljanje masti i sprečio progresiju ožiljaka na jetri kod miševa i majmuna sa nealkoholnim steatohepatitisom (NASH) – uznapredovalim stadijumom bolesti koji se pokazao izuzetno teškim za lečenje – prema objavljenom izveštaju u Cell Metabolism.

lek za masnu jetru

Ožiljci na jetri povezani sa NASH-om postali su jedan od najčešćih razloga za transplantaciju jetre.

Naučnici su godinama pokušavali da razviju lek koji leči NASH, ali mnogi pokušaji su propali, rekao je u saopštenju vođa studije dr Judžin Čen sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Mičigenu, prenosi Rojters.

DT-109, kombinacija tri aminokiseline, deluje tako što stimuliše razgradnju masnih kiselina u jetri i njenu proizvodnju antiinflamatornih molekula, i inhibira proizvodnju toksične kiseline za koju se zna da je povezana sa većim rizikom od bolesti masne jetre.

„Sa ovim značajnim otkrićem u pretkliničkim modelima, sada možemo da razmotrimo procenu DT-109 kao potencijalnog kandidata za lek za lečenje NASH u budućim kliničkim ispitivanjima“, rekao je koautor studije Jifeng Zang iz „Michigan Medicine“.

On je dodao da je „sa milionima ljudi koji pate od NASH-a, potreba za efikasnim tretmanom hitnija nego ikada“.

Izvor: N1