GODINE I MANJAK NUTRIJENATA

Žene posle četrdesete godine života iziskuju više odabranih vitamina i minerala u svojoj ishrani. Određeni mikronutrijenti su odlični za njihovo zdravlje u tim godinama.

Ukoliko imate manjak nekih vitalnih vitamina, organizam će biti na udaru mnogih oboljenja, osećaćete se malaksalo i umorno, a i koža će izgledati loše za sve žene posle četrdesete godine.

žene posle četrdesete

Dobro je poznato da je telu nakon 40. godine života potrebna veća i kvalitetnija nega, a najbolje što možete da uradite za organizam je da unosite dovoljnu količinu vitamina.

Najmoćniji među njima su vitamin B12, C i D. Ukoliko imate manjak ovih vitamina organizam će biti na udaru mnogih oboljenja, osećaćete se malaksalo i umorno, a i koža će izgledati loše.

Evo kako svaki od njih utiče na zdravlje i zašto je važno obezbediti telu dovoljnu količinu!

Vitamin B12

On je odgovoran za pravilan razvoj i funkcionisanje mozga i mnogih drugih delova tela. Vitamin B12 je nutritijent koji čuva zdravlje nerava i ćelija krvi i podržava stvaranje DNA, genetskog materijala u svim ćelijama. Omogućava brzo, ravnomerno i efikasno prenošenje nervnih impulsa. Upravo ta komunikacija nam omogućava da se krećemo, čujemo, vidimo.

Zbog savremenog načina života koji podrazumeva brz temo, uglavnom se dešava da ne unosimo dovoljnu količinu ovog vitamina, a to može da predstavlja veliki problem. Manjak vitamina B12 povećava mogućnost za dobijanje Alchajmerove bolesti, kardiovaskularnih oboljenja i anemije, problema sa kožom i kosom, koncentracijom, ali može dovesti i do moždanog udara. Ukoliko imamo manjak vitamina B12, crvena krvna zrnca ne mogu da prenose kiseonik do naših organa, što im je osnovna funkcija.

Telu možemo da obezbedimo ovaj vitamin putem ishrane, a namirnice u kojima ga ima u izobilju su: goveđa džigerica, goveđe meso, pastrmka, losos, tunjevina, mleko, sir, jaja, piletine, jogurt.

Vitamin D

U poslednje vreme se često govorilo o povoljnom uticaju vitamina D na zdravlje, pa verujemo da dobro znate da on igra značajnu ulogu u pravilnom radu organizma i jačanju imunog sistema. Bez jakog imuniteta nema zdravog tela, zato je vrlo važno unositi redovno ovaj vitamin i pre 40-te godine.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Neki naučnici čak veruju da vitamin D skoro da deluje kao hormon, a veliki deo imunog sistema ima receptore za vitamin D. Zbog svog značaja, vitamin D uvršten je u spisak esencijalnih lekova Svetske zdravstvene organizacije, listu preparata neophodnih da bi zdravsteni sistem bio bezbedan i efikasan.

U periodu kada nema puno Sunca, potrebno je nadoknaditi njegov nedostatak namirnicama. U ovim ima najviše vitamina D: riba, pečurke, kozji sir, sok od pomorandže, punomasni jogurt, punomsno mleko, žitarice, žumance, tunjevina.

Vitamin C

Ovaj vitamin učestvuje u više od 300 bioloških procesa u organizmu, a brojnim istraživanjima je potvrđena njegova neophodna uloga u odvijanju imunoloških reakcija, te stvaranju kolagena važnog za očuvanje zdravlja ikože, sluznica i desni.

Vitamin C je jak antioksidans koji može značajno da ojača imunitet. To čini tako što štiti ćelije od štetnih molekula nazvanih slobodnim radikalima koji izazivaju oksidativni stres i mnoga hronična oboljenja.

Svakodnevno uzimanje vitamina C je od velike važnosti za dobro zdravlje, vitalnost i mladoliki izgled, održava pravilan rad imunog sistema i vraća izgubljenu energiju.

U ovim namirnicama ga ima najviše: crvena paprika, kivi, pomorandža, limun, jagode, dinja, prokelj.

Izvor: Espreso