U SLAVU BOGATE KARIJERE

Izložba „Svetkovina“, iza koje stoji veliki talenat i veliki rad, slavi ljubav i radost davanja i deljenja… Traje do 27. maja.

Velika retrospektivna izložba slikarke i dizajnerke Jelene Milošević Jovanović, pod pažljivo osmišljenim nazivom „Svetkovina“, otvorena je u Galeriji Doma vojske Srbije 25. aprila i trajaće do 27. maja ove godine.

svetkovina

Ovo je druga velika izložba koju je autorka ovog projekta organizovala u Velikoj galeriji Doma vojske Srbije. Prethodna je nosila naslov „Duša od stakla i snaga poteza“ koja je zamišljena i realizovana kao omaž stvaralaštvu u zajednici i ljubavi sa životinim saputnikom, velikim srpskim slikarem Zoranom Jovanovićem Dobrotinom posle njegove smrti.

Izložbu „Svetkovina“ Jelene Milošević Jovanović svečano su otvorili državni sekretar u Ministarstvu odbrane Republike Srbije Nemanja Starović i pisac dr Miomir Petrović.

Autorski projekat „Svetkovina“ multitalentovane umetnice Jelene Milošević, iza kojeg stoji veliki talenat i veliki rad, otvoren je njenom modnom revijom koja još jednom potvrđuje višeslojnost ličnosti umetnice koja spaja primenjenu i likovnu umetnost sa dizajnom.

Posle svečanog defilea, autorka se poklonila brojnoj publici u prepunoj velikoj sali Doma vojske Srbije, u kojoj su bili pripadnici kraljevske porodice Karađorđević, diplomatski kor i ugledan svet izjavnog života, zahvalna što godinama prate njen rad i što su došli da sa njom podele sreću ovog trenutka.

Kreativnost do najsitnijih detalja

Nemamo često priliku da vidimo Jelenine radove u tkaninama, a kada odluči da nas iznenadi ostavi nas bez daha. Svaka tračica, perlica i dugme su ručno zašiveni. Haljine i suknje su u tilovima, bluze su transparentne… Jelenini modni komadi nisu trendovski, već su za sva vremena. Izrađeni od najfinijih materijala, prožeti idejom da sve što se radi mora nositi dozu estetičnosti i ljubavi, svaka nit, svaki vez, svaki potez… Danas je teško zamisliti da u masovnoj postprodukciji imamo suptilnost u stvaranju i kreativnost do najsitnijih detalja, svaki odevni komad prožet je dugim promišljanjem, jer uz njega ide pažljivo biran komad nakita, torbica, rukavica…

Boce nisu fabrički pravilnog oblika, jer nisu ni rađene fabrički, već je svaka ručno duvana, a onda ljuljuškana u Jeleninom krilu dobija svoju šaru, krug, ornament, dobija boju onu carsku zlatnu, srebrnu, i bakarnu nit, dobija pečat vrhunske umetnosti.

Baveći se oslikavanjem predmeta, Jelena nas uvodi u svojevrsnu ornamentalnu percepciju sveta koja doseže do živopisnih fresaka naših srednjovekovnih crkva i manastira, čije korene pronalazimo u Vizantiji. Spajajući duhovne i materijalne niti, nastaju floralni i geometrijski motivi, vinjete i prepleti u umetničkom radu.

slike vaza

– Jelena je slikar širokog poteza prožetog jakim emocijama, njena platna komuniciraju sa nama, a nazivi dela poput Molitve, Puteva Gospodnjih, Vaskrsa govore nam da je njen rad duboko prožet iskonskom verom. Ona je i slikar ikona, i to kako onih realističnih, tako i onih na platnu, svojstvenih njenom likovnom izrazu i temperamentu. Figuracija ne po svaku cenu, ali prisutna u dovoljnoj meri da nas privuče, kao dominantna figura sa oreolom u sazvežđu onih manjih, isto tako bitnih figura, kako bi to samo ona nazvala ljudića ili prijatelja, jer su naš mikrokosmos zapravo ljudi, a „Svetkovina” je jedan celokupan odnos prema životu, ljudima i stvaranju – reči su Jelene Knežević, višeg kustosa i načelnika galerije Doma Vojske Srbije.

Dobitnica prestižnih nagrada

„Svetkovina“ je došla posle dugotrajne patnje za preminulim suprugom Zoranom Jovanovićem Dobrotinom i višegodišnjeg stvaranja i kreiranja koje je plod Jeleninog urođenog osećaja za lepo koji je razvijen u njenoj primarnoj porodici, a nadgradnja je usledila kasnije tokom studija na Akademiji za primenjenu umetnost u Beogradu i tokom brojnih studentskih putovanja širom Evrope, SAD-a i Afrike.

Imala je značajan broj samostalnih i kolektivnih izložbi u bivšoj Jugoslaviji kao i u SAD, Italiji, Austriji, Grčkoj, Južnoj Africi i na Kipru, gde je takođe organizovala izložbe drugih jugoslovenskih slikara. Izdvajamo njenu izložbu “Vrtovi stakla” u Etnografskom muzeju u Beogradu 2002. godine, kao i izložbe u inostranstvu: u galeriji “Kenedi”, u okviru „Helenik Amerikan Union Kultural“ Centru, u Atini, kao i brojne izložbe u prestižnim galerijama, hotelima i na univerzitetu u Johanesburgu i Pretoriji, gde je živela nekoliko godina.

Jelena Milošević (1958), slikarka i dizajnerka, do sada je imala 57 samostalnih i preko 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

vaze izlozba

Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, od kojih samo za 2022. izdvajamo WorldFocus iz oblasti umetnosti; Businesss Women Awards iz oblasti umetnosti; Women leaders iz oblasti umetnosti; Beogradski pobednik 2022. za doprinose u umetnosti i kulturi i Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Mnoge poznate ličnosti, kao što su Princ Albert od Monaka, Nelson Mandela, gospodin i gospođa Klinton, Opra Vinfri, i gospođa Madlena Zepter, Novak Đoković poseduju u svojim kolekcijama Jelenine radove.

Po povratku iz Johanesburga u Beograd, Jelena je našla vremena da se više posveti svojoj staroj ljubavi – slikanju pravoslavnih ikona, koje je izučila na Akademiji SPC za konzervaciju.

Jelena Milošević je poznata po učešću na mnogobrojnim likovni kolonijama i humanitarnim izložbama. Nedavno je učestvovala na koloniji u Prizrenu.

Autorka projekta „Svetkovina“ slikarka Jelena Milošević će održati stručno vođenje izložbe 13. i 27. maja sa početkom u 13 sati.

Autor: Slavica Đukić