ODMOR IZ SNOVA

Odaberite neku od egzotičnih destinacija koja će biti prava inspiracija za vas – ovaj tekst bi mogao u tome da vam pomogne.

Plaže iz snova, tirkizno toplo more, bujni pejzaž i beskrajno sunce –  svi znamo da su ovo neki od najboljih sastojaka idealnog tropskog odmora. Međutim, navikli smo da od idealnih egzotičnih destinacija očekujemo i nešto više.

egzotičnih destinacija

Neke zaslepljuju svojom prirodnom lepotom. Druge imaju fascinantnu kulturu sa egzotičnim običajima, raznovrsnom arhitekturom i ukusnom kuhinjom. Negde ćete naći eko-avanture i divljinu bogatu divljim životinjama, dok neka mirna ostrva kao da vas vraćaju u prošlost.

Sve što treba je da odaberete destinaciju koja će biti prava inspiracija za vas, a ovaj tekst bi mogao da vam pomogne u tome.

  1. Maldivi

Protegnuti preko Indijskog okeana jugozapadno od Indije i Šri Lanke, 26 prirodnih atola Maldiva odišu gotovo nadrealnom lepotom. To je velikim delom posledica blistavih plavih voda koje ih okružuju. Ako je uranjanje u kristalno čisto more koje greje dušu glavni kriterijum za vaš savršeni tropski odmor, ovo je mesto za to – voda čini 99 posto Maldiva.

Male je glavni grad, ali većina posetilaca kreće pravo na jedan od udaljenih atola, gde ih čekaju luksuzna odmarališta i bele plaže okružene akvamarinskim vodama. Ronjenje i snorkeling su svetske klase, a Maldivi su takođe vrhunska destinacija za surfovanje. S obzirom na to da je voda centralna tačka i imate toliko ostrva za izbor, Maldivi su takođe savršeni kandidat za medeni mesec.

  1. Bora Bora, Tahiti

Bora Bora je istinski raj južnog Pacifika. Ovo bujno i dinamično lepo ostrvo u Francuskoj Polineziji uzdiže se do oštrog smaragdnog vrha vulkanskog uzvišenja, okruženog azurnom lagunom. Grozdovi kokosovih palmi nalaze se duž plaža, a luksuzni bungalovi se nalaze iznad kristalno čistih voda, neki sa staklenim podovima, tako da možete zaviriti u kristalno more ispod smeštaja.

plaza tahiti

Iako Bora Bora pleni svojim prirodnim lepotama, ona je takođe izuzetna destinacija ako tražite neku kulturnu egzotiku. Službeni jezik je francuski, a galski uticaj možete osetiti u fantastičnoj gurmanskoj kuhinji. Dodajte gomilu zabavnihsportova na vodi, izlete kajakom do malih motua (ostrva), slikovite planinarske staze i avanture poput ronjenja sa ajkulama, i lako je shvatiti zašto mnogi putnici Bora Boru rangiraju kao top destinaciju za medeni mesec. To je vrhunsko, jedinstveno mesto za tropski odmor i jedan od najboljih tropskih odmora za parove.

  1. Rivijera Maja, Meksiko

Ako tražite prelepe plaže, bogatu kulturu i ukusnu kuhinju, sve upakovano sa pristupačnom cenom, Rivijera Maja u Meksiku je odličan izbor. Na vrhu poluostrva Jukatan, duž karipske obale, Rivijera Maja obuhvata odmarališta Kankun, Plaja del Karmen i ostrvo Kozumel.

Plivanje sa ražama i delfinima, ronjenje, gnjurenje i pecanje u čistim vodama su popularne stvari koje treba raditi na Rivijeri Maja, a oni u porazi za kulturom mogu da istraže veličanstvene drevne ruševine Tuluma, u zadivljujućem okruženju iznad tirkiznog Karipskog mora ili Čičen Ice, nekoliko sati vožnje od letovališta.

  1. Sejšeli

Sejšeli bi trebalo da budu na vrhu vaše liste tropskih ostrva za posetu. Prirodni rezervati na listi UNESCO-a, cvetajući koralni grebeni i prelepe plaže obrubljene kamenim kamenjem,prava su zemlja čuda za ljubitelje divljine, a više od polovine kopnene površine je zaštićeno.

Jedina dilema oko posete Sejšelima je odlučivanje koje tropsko ostrvo posetiti. Međunarodni posetioci lete u Mahe. Ovde ćete naći Viktoriju, glavni grad, kao i međunarodni aerodrom, luku za krstarenje i prelep nacionalni park Morne.

Na ostrvu Praslin možete istražiti Vallee de Mai pod zaštitom Uneska, praistorijsku šumu načičkanu retkim džinovskim voćnim palmama koko de mer. A ako ste ljubitelj plaže, svideće vam se opušteni La Dig, koji je mesto gde se nalaze neke od najlepših plaža na Sejšelima. Idealno mesto za ostvarenje vaših tropskih fantazija.

  1. Bali, Indonezija

Za one koji traže tropski odmor sa duhovnom stranom, Bali je taj koji mami svojim mističnim šarmom. Hramovi ispunjeni mirisnim tamjanom, pirinčana polja nešto su što će vas u potpunosti vratiti na fabrička podešavanja. Najbolje od svega, ovo je idealna destinacija ako tražite jeftine tropske odmore – hrana i smeštaj su relativno pristupačni.

Ako tražite življu scenu na plaži, sa puno prodavnica i restorana, smestite se u užurbanoj Kuti ili Seminjaku, gde ćete takođe pronaći fantastične plaže za surfovanje. Sanur je odlično mesto za porodice, sa blagim talasima, a Ubud, u bujnim brdima daleko od priobalne vreve, smaragdna je duša ostrva.

  1. Puket, Tajland

Andamanska obala je pogodna baza za istraživanje spektakularnih ostrva na jugu Tajlanda. Ovi bujni krečnjački vrhovi uzdižu se iz tirkiznih voda, stvarajući jedan od najupečatljivijih morskih pejzaža na planeti.

Među poznatim ostrvima spadaju ostrva Pi Fi, kao što je Ko Pi Pi Don, i Ko Pi Pi Le, gde je sniman film Leonarda Di Kaprija Plaža. Ova ostrva se nalaze na popularnoj stazi za jednodnevni izlet u Puketu, ali i dalje možete pronaći svoj mirni deo raja ako odete dalje.

koktel tajland

Popularna područja koja se koriste kao baza za je popularni Puket, najveće ostrvo Tajlanda. Zaslepljujući pejzaž nastavlja se ka unutrašnjosti Nacionalnog parka Kao Sok, gde možete da se družite sa slonovima usred vrhova prekrivenih džunglom.

Ovo je odličan izbor ako tražite egzotičnu kulturu, vatrenu hranu i zanosni pejzaž koji ne narušava budžet. Pokušajte da izbegnete jugozapadni monsun, koji obično pogađa obalu od kraja maja do sredine oktobra.

  1. Zanzibar

Bogat kulturom, Tanzanijski arhipelag Zanzibar je popularno mesto za bekstvo na ostrvu. Ovaj niz idiličnih ostrva obrubljenih koralima leži pored obale Tanzanije, severno od Dar es Salama, i dugo je bio kulturna raskrsnica zbog svog ključnog položaja na rutama trgovine začinima. Afrika, Arabija, Indija i Evropa, sve su ostavile trag na Zanzibaru, a vi možete videti, osetiti i okusiti ove mnoge uticaje tokom vaše posete.

Ostrvo Zanzibar (zvanično nazvano Unguja) je centar arhipelaga. Ovo je najpopularnije mesto za boravak, zahvaljujući svojim prelepim plažama i istorijskom centru koji je na listi Uneska, Kamenom gradu.

Opuštanje na prelepim plažama Zanzibara je suštinsko iskustvo Tanzanije. Graciozni daui klize duž tirkizne vode oivičene belim peskom, dok su ronjenje i gnjurenje odlični duž ostrvskih koralnih grebena, posebno kod ostrva Pemba.

  1. Mauricijus

Poznat kao „biser Indijskog okeana“, Mauricijus je raj na ostrvu uz obalu Madagaskara. Vulkanski pejzaži daju ostrvu upečatljivu lepotu, a luksuzna odmarališta sa banjama i terenima za golf nižu se duž plaža sa svilenkastim peskom.

Plaže su izvrsne i nenadmašne. Plaža Le Morn, Flic en Flac i Pereibere se izdvajaju, a mnogi gosti rezervišu putovanje u Iles auk Cerf da se opuste u idiličnoj laguni. Uz svu primamljivu tirkiznu vodu, vodene aktivnosti su visoko na listi najboljih stvari koje treba raditi na Mauricijusu.

Mauricijus je takođe poznat po mnogim endemskim vrstama biljaka i životinja (najpoznatiji dodo, koji je izumro u 17. veku). Vrhunska iskustva u prirodi uključuju pešačenje do vodopada Šamarel, penjanje na Morne Brabant koji je na Uneskovoj listi i posmatranje nekih od brojnih vrsta ptica na ostrvu.

Sa svim ovim vrednim stvarima koje treba videti i raditi, nije ni čudo da sva ova mesta čine listu popularnih mesta za posetu za tropsko letovanje iz snova.