EKSTREMNA ŽEĐ

Simptom dijabetesa koji se prepoznaje kao znak te bolesti je umor, ali i preterana potreba za mokrenjem, nagli i neobjašnjivi gubitak težine, zamagljen vid…

Farmaceut Džordž Sandu upozorio je na jedan uobičajeni simptom dijabetesa koji se lako može zameniti sa učincima visokih letnjih temperatura. Kako kaže, ekstremna žeđ je simptom dijabetesa koji treba istražiti.

simptom dijabetesa

„Ako postanete puno žedniji u odnosu na ono što je za vas normalno, to može biti znak toplotnog udara i/ili dehidracije, ali i dijabetesa“, rekao je Sandu.

Ostali simptomi dijabetesa uključuju umor, preteranu potrebu za mokrenjem, nagli i neobjašnjivi gubitak težine, zamagljen vid, česte infekcije i sporo zaceljivanje rana.

„Mnogi slučajevi dijabetesa tipa 2 mogu se izbeći zdravim načinom života, za razliku od dijabetesa tipa 1. Gubitak kilograma i redovna telesna aktivnost stvarno mogu da smanje šanse da razvijete to stanje“, pojasnio je.

Šta je dijabetes?

Dijabetes je hronična bolest koja nastaje kada pankreas ne proizvodi dovoljno insulina ili kada telo ne može efikasno da koristi proizvedeni insulin. Insulin je hormon koji reguliše nivo šećera (glukoze) u krvi.

Dijabetes se obično deli na tri tipa:

Dijabetes tipa 1: Ovaj tip dijabetesa je autoimuna bolest gde telo uništava ćelije pankreasa koje proizvode insulin. To znači da telo ne može proizvesti insulin, što rezultira visokim nivoima šećera u krvi. Obično se javlja kod dece i mladih, ali može se razviti u bilo kojoj dobi. Ljudi s dijabetesom tipa 1 moraju redovno uzimati insulin.

Dijabetes tipa 2: Ovo je najčešći oblik dijabetesa i obično se javlja kod odraslih, ali može se javiti i kod dece. Kod dijabetesa tipa 2 telo proizvodi insulin, ali ćelije tela postaju rezistentne na njega. Kao rezultat, glukoza se ne može pravilno koristiti, što dovodi do visokog nivoa šećera u krvi. Dijabetes tipa 2 se često povezuje s prekomernom težinom i nezdravim životnim stilom, ali ima i genetske komponente.

Gestacijski dijabetes: Ovaj oblik dijabetesa javlja se kod nekih žena tokom trudnoće. Kao i kod dijabetesa tipa 2, gestacijski dijabetes uzrokuje da ćelije tela postanu rezistentne na insulin. U većini slučajeva gestacijski dijabetes nestaje nakon porođaja, ali povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 kasnije u životu.

Lečenje dijabetesa obično uključuje promene u prehrani i telesnoj aktivnosti, uzimanje lekova za snižavanje nivoa šećera u krvi i u nekim slučajevima insulin. Redovne provere šećera u krvi su takođe ključne za upravljanje dijabetesom.

Izvor: Index.hr