SVE SE MOŽE KAD SE HOĆE

Pečurke obično niču na tamnim i vlažnim šumskim površinama ili cvetaju na palim granama drveća, ali je jedan startap u Abu Dabiju pronašao način da ih uzgaja usred pustinje.

Kompanija u Abu Dabiju „Below Farm“ proizvodi „specijalne pečurke“ kao što su kraljevska gljiva, šitake i lavlja griva.

pečurke u abu dabiju

Generalni direktor Bronte Vir kaže da je zatvorena farma, oko 45 minuta vožnje od centra Abu Dabija, prva u regionu koja uzgaja i prodaje vrhunske pečurke.

Ponuda ,,Below Farm“ je je bolja od uvezenih pečuraka, kaže ona, jer se „pečurke vrlo lako oštećuju i brzo gube svežinu“.

Vir je suosnivao kompaniju 2021. godine u partnerstvu sa poljskim bračnim parom Lilianom Slovinskom, specijalistom za razvoj poslovanja, i Vojcehom Slovinskim, elektroinženjerom.

Lista proizvoda kompanije uključuje kutije pečuraka, setove za uzgoj i prah od pečuraka, koji daju šmek supama i sosovima, a mogu se staviti u jela kao začin.

Below Farm proizvodi oko jednu tonu gljiva mesečno, kaže Veir, i želi da se proširi kako bi zadovoljio rastuću potražnju.

Uzgajanje pečuraka na ekstremnoj vrućini

Vir kaže da postojeća tehnologija uzgoja pečuraka u zatvorenom prostoru, razvijena uglavnom u Evropi i Sjedinjenim Državama, nije dizajnirana za visoke dnevne temperature u Abu Dabiju, koje leti mogu dostići 40 stepeni Celzijusa.

Vojceh Slovinski je preuzeo vođstvo u razvoju rešenja, ističe Veir za CNN Business. Farma se sastoji od četiri specijalno prilagođene komore pod pritiskom prekrivene slojem izolacije kako bi se unutrašnjost ohladila.

„Možemo da kontrolišemo svetlost, temperaturu, vlažnost i atmosferu kako bismo stvorili optimalne uslove za svaku vrstu pečuraka“, navodi Veir.

Održavanje većeg vazdušnog pritiska u komorama pomaže u zaštiti useva od jakih vetrova u Abu Dabiju i uskovitlane prašine.

Ciljevi ,,Below Farm“ su usklađeni sa onima u vladi UAE. Zemlja uvozi 85 odsto hrane koju konzumira, ali ima ambicije da poveća sigurnost hrane povećanjem domaće proizvodnje.

Vir kaže da je održivost takođe ključni cilj. Pečurke se uzgajaju na specijalnim blokovima napravljenim uglavnom od recikliranih urminih palmi. Urme čine 61 odsto proizvodnje biljnih useva u Abu Dabiju, a mrtve palme su ili spaljene ili ostavljene na gomilama.

„Do sada smo iskoristili 350 tona palminog lišća. To je dostignuće na koje smo zaista ponosni“, otkriva Vir.

Fenomenalne gljive

Radž Dagstani, koji vodi piceriju, obožava ih.

„Najukusnija pica na meniju je sa keljom i pečurkama“, kaže Dagstani, dodajući da je jelo napravio nakon što je probao pečurke Below Farm. Sada od kompanije naručuje 20 kilograma pečuraka.

Prema stručnjacima za tržišnu inteligenciju, The Business Research Company, globalno tržište pečuraka poraslo je za više od 9 odsto na 62,4 milijarde dolara prošle godine i nastavlja da se širi, delom zbog velike popularnosti biljne i veganske ishrane.

Below Farm se nada da će pratiti ovaj trend. Do sada su osnivači „pokrenuli posao“ „uz malo ulaganja na tom putu“, kaže Veir. Sada, sa trenutnom farmom kao dokazom koncepta, osnivači kompanije se pripremaju za krug prikupljanja sredstava kasnije ove godine u cilju postavljanja druge farme većeg obima i proširenja proizvodnje.

Na kraju, „želimo da Bliski istok bude centar izvrsnosti za uzgoj pečuraka“, zaključuje.

Izvor: BIZLife