NAJBOLJE S PLANETE

Umetnost kuvanja je univerzalna. Kao važan deo našeg života, hrana nosi dušu svake kulture i odražava istoriju mesta i može izazvati osećaj topline dok oblikuje uspomene koje mogu trajati ceo život.

Ako vam se priželjkuje neka posebna kuhinja, zašto ne biste probali kulinarski recept za neka od najboljih svetskih jela – udobno smešteni u svoj dom.

Kulinarski recepti iz celog sveta

Dozvolite da vas uvedemo u čaroliju svetske kuhinje koje možete pripremiti kod kuće.

Paelja od morskih plodova

Ovo španska poslastica je šareno jelo od pirinča bogato dagnjama, školjkama i kozicama. Miris bogatog šafrana prožima ovaj specijalitet i donosi arome španske kuhinje koje će vam sigurno izazvati osećaj zadovoljstva.

Paelja je majka svih jednostavnih i ukusnih jela jer se sve priprema u jednom loncu, čineći ga sjajnim izborom za proslave i svečane trenutke.

No, tajna paelje leži u improvizaciji, jer i u samoj Španiji postoji žustra rasprava o tome koje su prave i najbolje namirnice za pripremu ovog specijaliteta.

Zbog toga ne postoji strogo određeno pravilo, čak ni za same Špance, a kamoli za strance koji će zaviriti u ovo bogato kulinarsko nasleđe.

Paelja

Nigiri

Nigiri je specifičan tip sušija koji potiče iz Japana. Sastoji se od ovalnog oblika pirinča na čijem vrhu je složen komad sirove ribe.

Za pravljenje Nigiri sušija koriste se različite vrste ribe poput tune, lososa i albakore. Ovaj prefinjeni specijalitet zahteva strpljenje i vrhunske sastojke kako bi se postigao savršen balans između slatkih i slanih ukusa.

Nigiri

Jesti Nigiri sushi predstavlja jedinstveno iskustvo koje se razlikuje od drugih namirnica. U prošlosti se Nigiri sushi jeo rukama, ali danas se češće koriste štapići.

Da biste uživali u Nigiri sushiju, prvo umačite gornji deo ribe u soja sos, pa dodajte samo malo vasabija pre nego što ga stavite u usta, sa stranom ribe okrenutom nadole. Pripazite da ne preterate sa vasabijem kako biste sačuvali autentičan ukus ribe.

Bobotji

Bobotji je pravi južnoafrički klasik koji osvaja srca kako u Južnoj Africi tako i širom sveta. Ovaj sočni specijalitet priprema se u dubokom tiganju i pravi se od jagnjetine ili junećeg mlevenog mesa, začina, karija, voća.

Jelo prekriva neodoljiv zlatni kremasti preliv od jaja, koji se blago zapeče da da predivnu boju i bogat ukus.

Ovo jelo predstavlja savršenu kombinaciju slatkog i slanog ukusa, brzo postajući omiljeno i služeći se kao glavno jelo na raznim festivalima i proslavama.

Danas mnogi smatraju bobotji nacionalnim jelom Južne Afrike, te je postalo popularno na menijima svetskih restorana koji nude južnoafričku kuhinju.

Bruskete

Nema dileme: bruskete su stvorene za grickanje u toplim letnjim danima. Jednostavne za pripremu i sastavljene od klasičnih sastojaka, ovo je savršeno jelo koje možete poslužiti kad osetite želju za nečim klasičnim i osvežavajućim.

Bruskete

Iako ih možete pripremati tokom cele godine, najbolje vreme da uživate u ovom predjelu je leti, kada je svež paradajz na vrhuncu svoje arome.

Takođe, ovo je idealna grickalica koju možete pripremiti unapred: što duže paradajz odstoji u mešavini balzamiko sirćeta, belog luka i maslinovog ulja, ukusi će se više prožimati i razvijati.

Ključ za pripremu najboljih brusketa? Sve je u paradajzu. Odaberite zrele i sveže plodove, poput sočnih, ali i suvih sorti. Cilj je hrskava tostirana podloga. Previše sočan paradajz može podlogu učiniti gnjecavom. Trik: posolite paradajz, ostavite ga pet minuta u cediljki, pa će se tečnost sakupiti na dnu.

Govedina Burginjon

Francuska govedina na burgundski način ili govedina Burginjon je izuzetno sočno i mekano jelo. Gotovo se topi na jeziku kad ga probate. Ovaj ukus dolazi od kombinacije mesa i sosa od crvenog vina.

Govedina burginjon

Dodajete i šargarepu, luk, beli luk i još mnogo toga, i dobićete neverovatan još ukusniji i fenomenalniji obrok.

Specijalitet koji se vekovima priprema u Francuskoj potiče iz regije Burgundija, poznate po najkvalitetnijim i najskupljim vinima.

Goveđi Burginjon je jelo koje će svi u porodici zavoleti. Ipak, toliko je ukusan da možda nećete želeti da ga delite!

Uživajte u jedinstvenim ukusima sveta

Umetnost kuvanja je kao jedinstveni most koji nas povezuje sa bogatstvom kultura širom sveta. Od španske paelje bogate morskim plodovima, preko prefinjenih japanskih Nigiri sušija, pa sve do osvežavajućih italijanskih brusketa – svaki od ovih recepata nosi sa sobom jedinstvene priče i ukuse.

Ovih top pet jela predstavlja samo početak vašeg kulinarskog putovanja, ali mogućnosti su beskrajne. Isprobajte ih, dajte svakom od njih svoj lični pečat i prepustite se čaroliji svetske kuhinje koja će zadovoljiti i najistančanije ukuse.

Neka ova fantastična putovanja kroz svet kulinarskih čuda postanu neizostavni deo vaše lične trpeze, pružajući vam užitak i zadovoljstvo, i omogućavajući vam da istražite neograničenu raznolikost ukusa koje nam svet hrane nudi. Bon appétit!