NE RAČUNAJU SE RUKE

Ako perete celo telo sapunom možete uništiti sve korisne bakterije koje se na koži nalaze. Zato neka mesta na telu morate prati svakog dana, dok druga ne.

Otkad je pandemija počela slušamo kako moramo da pazimo na higijenu i da redovno peremo ruke kako bismo zaštitili sebe i druge od virusa. To je svakako tačno, ali vas može navesti da mislite da je potrebno ribati temeljno celo telo svaki dan.

mesta na telu

Međutim, preterano tuširanje ili kupanje može doneti samo probleme, a ne olakšanje.

Prema rečima lekara, samo tri dela tela treba svakodnevno prati sapunom: ispod pazuha, prepone i stopala. Upravo su to mesta na telu gde se nastanjuju gljivice ili gde može urasti dlaka i dovesti do infekcije, a radi se o mestima na telu gde se nalazi i najosetljivija koža.

Ostatak tela? Samo isperite vodom. Ako perete celo telo sapunom možete uništiti sve korisne bakterije koje se na koži nalaze, dodala je dr Robin Čutkan, osnivačica Centra za žene u Merilendu.

Sendi Skotnicki, lekar i profesor dermatologije na Univerzitetu Toronto, objasnio je da ‘ribanje’ celog tela sapunom i vodom može dovesti do problema s kožom, poput nastanka ekcema i ostalih sličnih stanja. Umesto pranja celog tela, fokusirajte se na delove koje treba temeljno oprati.

Nekim delovima tela trebaju određene bakterije, a kada ih isperemo sapunom, smanjuje se otpornost na određene viruse, što vas stavlja u situaciju u kojoj se možete razboleti.

„Osim ako niste završili trku po blatu, jedina mesta kojima stvarno trebaju temeljno čišćenje tokom dana su pazuh i prepone. Ostale delove tela treba samo isprati, pa čak iako ste došli s treninga“, dodaje dr Čutkan.

Jedna studija iz 2018. pokazala je da osobe koje nemaju na koži određene bakterije jesu u rizičnoj grupi od nastanka nekih bolesti.

Izvor: Ordinacija.hr