SEDAM SAVETA

Oko 25 odsto Evropljana ima neku vrstu alergije, a stručnjaci očekuju se da će se ta brojka povećati na 50 posto u sledećih 10 godina.

Mnogi koji se muče s alergijama odlučuju se za antihistaminike, sprejeve za nos ili tablete kako bi ublažili simptome, ali postoji puno načina za ublažavanje iritacije. Neki od njih uključuju korišćenje svakodnevnih predmeta, a ne lekova, piše Mirror.

alergije

Svrab, suzne oči, kontinuirano kijanje, začepljen i cureći nos definitivno mogu da pokvare dan. I mesece, nažalost.

Oko 25 odsto Evropljana ima neku vrstu alergije, a stručnjaci očekuju se da će se ta brojka povećati na 50 posto u sledećih 10 godina.

Pomoću ovih sedam trikova možete sebi bar malo olakšati život:

1. Vazelin

Čudesni proizvod koji se može koristiti za suve usne, smanjenje podočnjaka ili ispucalu kožu, može koristiti i alergičarima, prenosi The Independent. Vazelin može da deluje kao barijera koja pomaže da ‘uhvati’ polen i druge alergene pre nego što dospeju u nozdrve. Zaštitite se nanošenjem tankog sloja na nozdrve.

2. Maske za lice

Nošenje maske za lice može da deluje kao zaštitna barijera za polen i da smanji količinu koja se može udahnuti. Istraživanja su pokazala da bi takođe mogla da smanji simptome alergijskog rinitisa povećanjem vlažnosti vazduha koji se udiše tokom nošenja.

3. Telefonske aplikacije

Ova jednostavna metoda može djelovati spasonosno, pogotovo ako ne morate u određeno vreme da izađete iz kuće. Odaberite period dana s minimalnom količinom polena. Za My Pollen Forecast kažu da je jedna od najboljih aplikacija za beleženje koncentracije polena. Nudi petodnevnu prognozu kao i mapu polena uživo.

4. Kesice čaja

Možete da upotrebljenu kesicu čaja i ostavite u frižideru preko noći. Ujutro je iskoristite kao hladan oblog koji može ublažiti iritaciju i smanjiti otok oko očiju. Alternativno, možete koristiti kriške krastavca.

5. Držite prozore zatvorene

Izbegavajte otvaranje prozora u vrijeme najveće količine polena što uključuje i noć.

6. Istuširajte se

Pokušajte da se istuširate hladnom vodom nakon što dođete spolja i presvucite se kako biste lakše isprali polen. Stručnjaci savetuju ljude da izbegavaju tuširanje vrućom vodom jer to može dodatno da pogorša simptome polenske groznice.

7. Široke sunčane naočare

Ovaj modni dodatak može pomoći u zaštiti očiju od alergena i čestica zagađivača. Važno je da štite oči i sa strane.

Izvor: Vijesti