REAKCIJA NA POLEN

Jesen je doba godine kada lišće prelazi u prelepe nijanse crvene, narandžaste i zlatne boje. Međutim, za mnoge ljude, jesen donosi neželjene goste: jesenje alergije.

Alergije u ovo doba godine mogu biti prava napast, ali postoji niz koraka koje možete preduzeti da se izborite sa njima i uživate u jeseni bez suznih očiju i neprestanog kijanja.

U ovom članku, istražićemo uobičajene jesenje alergije i delotvorne strategije za njihovo prevazilaženje.

jesenje alergije

Šta su jesenje alergije?

Pre nego što se pozabavimo rešenjima, hajde da vidimo šta su tačno jesenje alergije. I jesen je sezona kada biljke otpuštaju svoj polen u vazduh kako bi se razmnožavale. Alergični pojedinci mogu reagovati na ovaj polen i razviti simptome alergija. Evo nekoliko uobičajenih jesenjih alergena:

  • Ambrozija: Ambrozija, poznata i kao pelin, jedan je od najvećih krivaca za jesenje alergije. Njeno cvetanje obično kulminira u septembru, a njene sitne čestice polena mogu izazvati intenzivne simptome kod osetljivih osoba.
  • Buđ: Sa opadanjem temperature i povećanjem vlage, buđ postaje čest alergen u jesenjim mesecima. Može se naći u vlažnim sredinama kao što su listovi, trulo drveće, oa čak i u vašem domu.
  • Krpelji: Kretanje po šumama i parkovima u jesen može dovesti do izloženosti krpeljima, koji mogu uzrokovati alergijske reakcije. Takođe prenose bolesti poput Lajmske bolesti.

Simptomi jesenjih alergija

Simptomi jesenjih alergija mogu varirati od blagih do teških i obuhvataju:

  • Kijanje
  • Curenje nosa
  • Začepljen nos
  • Crvene i suzne oči
  • Kašalj
  • Otežano disanje
  • Osip na koži

Kako se izboriti sa jesenjim alergijama

Sada kada znamo šta su jesenje alergije i koje simptome mogu izazvati, razmotrićemo kako se najbolje izboriti sa njima i uživati u ovoj predivnoj sezoni.

1. Konsultujte se sa lekarom

Ako već godinama trpite jesenje alergije, a samolečenje ne donosi olakšanje, najbolje je da se konsultujete sa alergologom ili pulmologom. Lekar će vas pregledati i, ako je potrebno, prepisati odgovarajuće lekove ili terapiju.

2. Antihistaminici

Antihistaminici su lekovi koji se često koriste za ublažavanje simptoma alergija. Oni mogu pomoći da se smanje svrbež, kijanje i curenje nosa. Dostupni su u obliku tableta, sirupa ili sprejeva.

3. Dekongestanti

Dekongestanti se koriste za sužavanje krvnih sudova u nosu, čime se smanjuje oticanje i začepljenje nosa. Međutim, treba ih koristiti sa oprezom, jer dugotrajna upotreba može izazvati „rebound“ efekat.

4. Alergen imunoterapija

Alergen imunoterapija, poznata i kao „alergijske injekcije,“ može biti opcija za osobe sa teškim alergijama koje ne reaguju dobro na lekove. Ova terapija postepeno izlaže pacijente alergenima kako bi se smanjila reakcija organizma na njih.

5. Nosite masku

Nošenje maske, posebno kada se nalazite na mestima gde je izloženost alergenima visoka, može vam pomoći da smanjite udisanje polena ili drugih alergena. Postoje inovativne i moderne maske protiv alergije koje su praktično nevidljive jer se stavljaju direktno u nos. Iako male, poseduju veoma visoku moć filtracije.

6. Izbegavajte izlaganje alergenima

Ako znate na šta ste alergični, pokušajte da izbegavate izlaganje ovim alergenima. Na primer, praćenje nivoa polena u vazduhu i planiranje aktivnosti u skladu sa tim može vam pomoći da smanjite izloženost.

7. Korišćenje HEPA filtera u kući

Dodatna mera koja može pomoći u borbi protiv alergena u jesenjem periodu jeste korišćenje uređaja sa HEPA (High Efficiency Particulate Air) filterima. HEPA filteri su dizajnirani da efikasno hvataju sitne čestice poput polena, buđi i prašine iz vazduha. Postavljanje ovakvih filtera u vašem sistemu za grejanje i hlađenje ili upotreba portabl filtera u prostorijama u kojima provodite više vremena može znatno poboljšati kvalitet vazduha u vašem domu i smanjiti izloženost alergenima.

8. Redovno čišćenje i provetravanje

Redovno čišćenje vašeg doma i provetravanje prostorija može pomoći da se smanji prisustvo buđi i drugih alergena.

9. Vlaženje očiju i nosa

Kapi za oči i sprejevi za nos koji sadrže fiziološki rastvor mogu vam pomoći da očistite oči i nos od alergena.

10. Promenite garderobu i praktikujte redovnu higijenu

Zamislite koliko polena i drugih alergena može završiti na vašoj odeći i koži tokom boravka na otvorenom u jesen. Razmislite o promeni garderobe i pranju odeće nakon povratka kući kako biste smanjili unos alergena u vaš dom. Takođe, redovno se tuširajte i perite kosu kako biste uklonili alergene sa kože i kose, čime ćete smanjiti rizik od unosa alergena u posteljinu i prostorije. Ovi jednostavni koraci mogu značajno doprineti smanjenju simptoma jesenjih alergija.

Jesen može biti predivno godišnje doba, ali za osobe koje pate od jesenjih alergija, to može biti izazovno vreme. Međutim, primenom odgovarajućih strategija i konsultacijom sa stručnjacima za alergije, možete se izboriti sa simptomima i uživati u jeseni bez nepotrebnih neugodnosti. Nemojte dopustiti da jesenje alergije pokvare vaše uživanje u ovoj prelepoj sezoni.