Odgajanje bebe od najranijeg detinjstva podrazumeva veliki broj nepoznanica, posebno kada se radi o dolasku na svet prvog deteta. Nekada može delovati potpuno nemoguće umiriti bebu, nahraniti je bez udisanja dodatnog vazduha, kao i smiriti je u slučaju pojave jakih grčeva, što podrazumeva nemir, nervozu, iscrpljenost i nesanicu. Moderna tehnologija učinila je i odgajanje deteta lakšim, s obzirom na veliki broj dostupnih rešenja – inovativne opreme, nameštaja i uređaja koji obezbeđuju kvalitetan rast i razvoj.

U današnjem vremenu, roditelji posvećuju veliku pažnju nabavci celokupnog asortimana opreme koja će pružiti udobnost, komfor i zabavu bebama od rođenja, a roditeljima niz olakšica u pogledu dobijanja više slobodnog vremena za druge aktivnosti. Odlična zamena za nošenje deteta u roditeljima jesu kolica koja pružaju bezbednu vožnju, zatim „kendgur“ i klasične nosiljke, njihialice za bebe ih odlično opuštaju, umiruju i čine zadovoljnim i imaju zabavne dodatke, a tu su i prostirke za igru koje upotpunjavaju njihovo vreme, razonode ih i čine nasmejanim.

Njihalice za bebe – sigurnost, udobnost i razonoda bez granica

Neizostavan deo opreme za mališane od prvog dana dolaska u svoj dom, pa do čak 9 i više kilograma težine, jesu njihalice za bebe. Pružaju bezbedno leškarenje mališana u jednom ili više položaja u zavisnosti od modela, uz opciju njihanja, ljuljanja na različite načine, kao i prateću muziku. Njihalice za bebe imaju sigurnosne pojaseve sa 3 ili 5 tačaka pričvršćivanja, za bezbedan boravak deteta u svakom trenutku, zanimljive igračke koje im privlače pažnju, stvaraju zabavu, ali i omogućavaju razvoj motoričkih veština.

Takođe, neretko različiti nivoi kretanja, odnosno njihanja deteta deluju uspavljujuće jer oponašaju nošenje i ljuljanje u rukama. One su danas nezamenjiva oprema za sigurno i posvećeno umirivanje deteta, jer kombinacija melodijia, pokreta i igračaka obezbeđuje kompletnu zabavu i smirenost. Postoje i varijante njihalice za bebe koje se mogu fiksirati i kasnije pretvoriti u ležaljku ili stoličicu. Definitivno, ovakva oprema pruža mogućnost roditeljima da odahnu i odmore, a mališanima da maksimalno uživaju u svakom pokretu ljuljanja i njihanja, što je vid udobnosti i zabave.

Aktivno korišćenje kvalitetnih kolica za bebe

Današnji izbor bebi opreme ne može se ni uporediti za prošlim vremenima – posebno kad se vratimo nekoliko decenija unazad. U tom pogledu, kolica za bebe razvila su se do te mere da danas predstavljaju čitav sistem elemenata i dodataka, čak i postojanja skija za korišćenje i ležerno kretanje po zimskom pokrivaču. Kako veliki broj beba od prvog dana uživa u udobnosti kolica, i ovakva oprema slično kao i njihalice, može pomoći da se dete umiri.

Svež vazduh prija deci, kretanje u kolicima je zabavno, a dodatak zanimljivih muzičkih igračaka i zvečki može učiniti da budu potpuno smireni na otvorenom. Zbog toga, onda kada je beba uznemirena, nije loše bar izaći ispred kuće ili zgrade na 10 minuta i biće primećena razlika – uz kratku vožnju može čak i brzo zaspati. Moderna kolica za bebe imaju veliki broj mogućnosti, koje obuhvataju nekoliko različitih sedišta – od kolevke, preko sportske varijante sa više položaja, pa se mogu koristiti i do 3. godine.

Igračke, vrteške, vožnja i mnogo muzike za umirivanje mališana

Još neke ideje koje u današnjem vremenu uspešno umiruju dete obuhvataju upotrebu različitih igračaka, pre svega plišanih, sa dodacima muzičkih funkcija i nezamenjivih vrteški za krevetac. Kako bebe provode dosta vremena, bar u početku, u krevecima, vrteška postavljena iznad glave se gotovo podrazumeva. Ona može imati niz svetlosnih i zvučnih efekata, visećih igračaka i šarenila, što privlači pažnju deteta i pruža umirujući efekat.

Takođe, slično deluju i popularne prostirke za krevet ili pod sa raspoređenim igračkama u luk, pa su sjajan izbor za razonodu i zabavu, odnosno umirivanje. Mora se i pomenuti čuvena tehnika vožnje u automobilu, koja pokazuje da mališani kada su uznemireni, mnogi se brzo i lako smire tokom vožnje u automobilu. Savet je uzeti mališana i autosedište i napraviti bar neki krug po kraju.

Danas postoji veliki broj načina da se dete umiri, iako neke taktike i tehnike deluju automatski, a za određena navikavanja je potrebno vreme. Sigurno je da, u vremenu modernih tehnologija postoji niz opcija: tu su njihalice za bebe, kolica, vožnja u automobilu, korišćenje prostirki za igru i zabavu, kao i neizostavnih muzičkih igračaka. Njihalice za bebe sigurno su inovativno i pouzdano rešenje da dete stekne naviku boravka na jednom mestu, uz nežnost pokreta i njihanja kao u naručju. Takođe, preporučuje se kombinacija moderne opreme i tehnika koje će obezbediti razvoj zdravih navika, prihvatanje mališana da ne borave dugo u naručju, a u tom smislu osnov je privlačenje pažnje drugim stvarima – igračkama, bojama, muzici i slično.