KOKICE ZA 2 MINUTA

Jako praktične, ali i jako nezdrave. Kokice iz mikrotalasne naizgled deluju bezazleno, ali su pune hemikalija i po nekima čak i kancerogene!

 

Kokice iz mikrotalasne su štetne za zdravlje, a evo i zašto!

Uživanje u društvu, gledanje dobrog filma ili utakmice najčešće podrazumeva i konzumiranje najpopularnijih grickalica – kokica. Jedete kokice iz mikrotalasne? Posle ovih podataka, nadamo se da to više nećete raditi!

Kokice su prirodno zdrave namirnice, ali način na koji se pripremaju je važan. Onaj starinski, s’ uljem u loncu na šporetu je daleko najpoželjniji, tvrde stručnjaci. Тoksikolog Olga Naidenko ističe: „Kokice pravite na starinski način, a kako bi one bilo još zdravije nemojte preterivati kada je u pitanju količina soli“.

Kokice iz mikrotalasne okarakterisane su kao zaista loša hrana, koja sadrži brojne hemikalije, loše masnoće, pa čak i toksine. Kesice u koje se pakuju kokice za mikrotalasnu rernu sadrže brojne hemikalije, a problem je i u njihovom dodatku soli, masnoća i drugih sastojaka zbog kojih se ovakve kokice svrstavaju u grupu opasne hrane. Previše soli dovodi do nadutosti, ali i do problema sa bubrezima i srcem.

1. Kesice u kojima se pakuju ispuštaju hemikalije

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) upozorava u svom saopštenju, objavljenom na službenim stranicama: „Dok su kokice u koje jedete u biskopu štetne, ne zbog načina pripreme, već zbog čak 1.160 kalorija i količine masti, kokice za mikrotalasnu rernu daleko su opasnije zbog kesica u kojoj se nalaze. Kesica u kojima se pakuju ispuštaju hemikalije.

One sadrže opasne materije koje uzrokuju karcinom jetre, pankreasa, testisa, ali i oštećenje pluća, bolesti štitne žlezde, upozoravaju stručni sagovornici Zaštitnika potrošača.

Testiranja na životinjama takođe su pokazala da ta hemikalija povećava rizik od karcinoma jetre, testisa i pankreasa kod životinja. Perfluorooktanska kiselina je glavni krivac za to. Supstanca za koju su mnoga istraživanja pokazala da je štetna, nalazi se u papirnatoj kesici u kojoj kokice stavljamo u mikrotalasnu rernu, a služi da bi zadržala masnoću unutar kesice.

Fluoropolimeri, koji su često prozivani kao opasnost koja vreba iz teflonskih tiganja, nisu ni upola opasni kao ono što se krije u masnom papiru, na primer kokica za mikrotalasnu rernu.

2. U njima je masnoće za ceo dan

Proizvođači više ne koriste transmasnoće u svojim proizvodima od kokica, ali neki sada umesto njih koriste palmino ulje. To nije dobro za zdravlje vašeg srca. Jedno istraživanje iz 2015. ukazuje na to da palmino ulje povećava LDL holesterol više od biljnog ulja zahvaljujući višem udelu zasićenih masti.

Ali bez obzira na to da li je palmino ulje ili biljno ulje na spisku sastojaka kokica za mikrotalasnu rernu, velika je verovatnoća da ćete pojesti dobru količinu masnoća kad ih pojedete.

Neke od  kokica za mikrotalasnu rernu sadrže između četiri i šest grama zasićenih masti po obroku, što čini između 20 i 30 odsto vaše dnevne vrednosti hranjivih sastojaka u samo jednoj porciji, kao i sva masnoća koju bi trebalo da unesete za  ceo dan.

3. Višak soli

Da li ste proverili količinu natrijuma na kesici kokica za mikrotalasnu rernu? Ako nije navedeno na pakovanju, trebalo bi da imate na umu da biste uz nju mogli da unesete više od 300 miligrama natrijuma po obroku. Idealan dnevni unos natrijuma je 1.500 miligrama po Američkom udruženju za srce, tako da je to 20 odsto dnevnog unosa u samo jednom malom međuobroku. Ishrana sa više natrijuma je povezana s hipertenzijom. Studija objavljena u časopisu „American College of Cardiology“ ukazuje na to da višak natrijuma može da utiče na različite sisteme u organizmu, prouzrokujući štetne efekte na mozak i bubrege, zajedno s kardiovaskularnim sistemom.

4. Kalorijska bomba

Kokice za mikrotalasnu rernu po pravilu imaju dvostruko više kalorija od kokica koje se pripremaju u aparatu. Tako u osnovi zdrava i niskokalorična namirnica postaje kalorijska bomba ako se radi o kokicama iz mikrotalasne rerne koje mogu da budu veoma slane, zaslađene ili sa puno masti.

Šta izazivaju kokice iz mikrotalasne:

Nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić ističe da se već duže vreme kokice koje se pripremaju u mikrotalasnoj, prema evropskim istraživanjima, stavljaju na listu kancerogenih namirnica. Razlog su, kako kažu, kesice u kojima su zapakovane kokice za mikrotalasnu, jer ispuštaju kancerogene hemikalije kada su izložene visokim temperaturama.

Reč je o perfluorobuternoj kiselini, koja sprečava da se masnoća iz kokica zalepi i navlaži kesu. Tokom pripreme kokica ovo jedinjenje ispravanjem prelazi u same kokice. Zagrevanjem ova kiselina postaje veoma štetna i smatra se da može biti jedan od uzročnika neplodnosti, karcinoma jetre, bubrega, testisa, problema sa štitnom žlezdom, što je i potvrđeno na laboratorijskim testovima na životinjama. Kokice koje se spremaju u mikrotalasnoj pećnici pune su štetnih sastojaka i mogu izazvati karcinom jetre, pankreasa, testisa, ali i uticati na plodnost, upozoravaju stručnjaci!

Mogu izazvati:

  • probleme sa štitnom žlezdom
  • povišen holesterol
  • začepljenje krvnih sudova
  • neplodnost

Brza hrana i grickalice

Brza hrana i grickalice, među kojima i ove kokice, pune su aditiva, konzervansa, pojačivača boje i ukusa, što je pogubno za naš organizam. Naročito kada ih spremamo u mikrotalasnoj pećnici. U njoj se proizvod velikom brzinom, veštačkim putem, zagreva na visokim temperaturama i sve te hemikalije isparavaju i vraćaju se nazad u hranu. Važno je napomenuti i prisustvo transmasti u ovom proizvodu, koje povećavaju holesterol i dovode do nastanka zakrečenja krvnih sudova, što je siguran put za srčani udar – objašnjava doktorka Stajić.

Glavni problem je što na etiketi pakovanja kokica uglavnom pišu samo osnovni sastojci, bez navedenih veštačkih dodataka. Proizvođači hrane izbegavaju da napišu da njihov proizvod sadrži štetne sastojke kao što su aditivi i jedinjenje dijacetil, koje daje aromu putera. Dijacetil je veoma štetan toksin, pogotovo imajući u vidu da je uzrokovao probleme sa plućima radnika koji su radili u proizvodnji ovih kokica.

Specijalista opšte prakse dr Snežana Stajić kaže da je mikrotalasna sama po sebi štetna, pogotovo kada se u njoj sprema hrana! Zbog toga, ističe ona, sva štetna jedinjenja iz proizvoda isparavaju, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

Dokazano na sudu

Pre dve godine jedan Amerikanac dobio je na sudu 7,2 miliona dolara odštete zbog hronične plućne bolesti koju je zadobio jedući kokice pripremljene u mikrotalasnoj pećnici. Medicinskim analizama utvrđeno je da je zbog svakodnevnog konzumiranja kokica sa dodatkom putera ovaj čovek dobio niz zdravstvenih tegoba, zbog čega je tužio proizvođača kokica koje je jeo.

Najzdravije kokice iz šerpe

Najzdravije su kokice napravljene na starinski način – u loncu na ringli ističu nutricionisti. To je mnogo zdravije, ali i jeftinije od onih spremanih u mikrotalasnoj! Potrebno je u veću šerpu staviti zrna kukuruza kokičara na malo vrelog ulja, posoliti, poklopiti i povremeno „protresti“ šerpu – objašnjava nutricionista Jovana Srejić.

Teško je odreći se takvog užitka, ali ako želite da sačuvate zdravlje, morate se odreći TOPLIH kokica. Tekst koji je nedavno izašao na portal The Atlantic, kokice spremljene u mikrotalasnoj pećnici nisu zdrave, i to ne zbog maslaca, već toksičnih mirisa koji izlaze iz njihove dvostruke vrećice, a koji štete našim plućima.

Retko ko može da sačeka da se kokice ohlade, kada se izvade iz pećnice. Svi jedva čekaju da uživaju u njihovoj ukusu, toploti i mirisu. Zapravo, taj miris je pun toksičnih kombinacija koji kod ljudi mogu izazvati oštećenja na tkivu pluća i učiniti štetu sličnu onoj kao da radite u fabrikama hemikalija.

Srećom, takva stanja nisu baš česta, ali su moguća, pogotovo ako često jedete kokice i pritom ih uvek onako vruće mirišite. Zato, ako ćete da štitite svoje zdravlje, najbolje bi bilo da ih izvadite iz mikrotalasne pećnice i ostavite nekoliko minuta da se ohlade. Užitak možda nije isti, ali je zdraviji.

Prirodanadar.rs