RELIGIJA I JERES

Zašto duše jeretika neće biti spasene? Jedan od razloga je i što poriču Presveto Trojstvo i ne krste se u Ime Oca i Sina i Svetog Duha.

Vera delatna, tj. dela vere spasavaju po tumačenjima Svetih Otaca. Ni 47 godina podvižničkog pustinjskog života ne bi spaslo Svetu Mariju Egipćanku, pokajnu bludnicu, da od Svetog Zosime nije primila Sveto Telo i Krv Hristovu.

jeretika

Kao i mnogi podvižnici i mučenici pred smrt su tražili da budu pričešćeni. Ako ne jedete i ne pijete Telo i Krv moju, nemate Život Večni. Dakle, bez pričešća nema spasenja.

Druga stvar, zašto kod jeretika neće biti spasenja, jeste ta što se ne krste s tri prsta – u Ime Oca i Sina i Svetog Duha – dakle, poriču Presveto Trojstvo.

Treća stvar je što ne ispovedaju Dogmatski Simbol Vere. Reče Hristos, koji pohuli na Duha Svetog, da nema spasenja. Neko će reći da je to samo jedna mala molitva, ali to je, pre svega, najsvetija ispovest Presvetog Trojstva za koju su svetitelji i ispovednici stradali, pa mnogi i život dali.

Četvrta stvar zbog koje će jeretici da budu osuđeni je nepoštovanje Bogorodice, svetitelja, ikona i svetih moštiju, jer se lišavaju molitvi i zastupništva Bogorodice i Svih Svetih.

Peta stvar važi za nehrišćane koji se mole drugim bogovima, a ne jednom istinitom Bogu, jer stoji napisano: „Ja sam Bog Tvoj i nemoj imati drugih bogova osim mene“.

Hristos će na kraju vremena odgovoriti jereticima: „Nikad vas nisam znao, idite od mene koji činite bezakonje“.

Samo je jedna vera prava koja spasava koju ustanovi sam Gospod Isus Hristos koga u Starom Zavetu proroci prorokovaše, čiju veru Apostoli Sveti raširiše svetom, mučenici krvlju potvrdiše, svetitelji dogmatima i čudima dokazaše, ispovednici ispovedaše, prepodobni se u toj veri podvizaše i spasavaše. To je jedna vera koja spasava – vera Pravoslavna.