Kupatilo predstavlja prostoriju koja se konstantno koristi, više puta na dan, a svakako je prostor u kojem se dan započinje i završava. Iz tog razloga je veoma važno da bude uvek prozračno, čisto, mirišljavo, uredno i svakako – funkcionalno. U redu, znamo da je nemoguće da stalno bude uredno, jer nered jednostavno brzo nastaje u kupatilima. Da li od veša, da li od nevraćenih kozmetičkih proizvoda na svoje mesto ili od prevrnute korpe sa nekim sitnicama. Ali, sve ostalo ipak može da se održava konstantnim. Međutim, šta da se radi kada jednostavno enterijer kupatila dosadi, a renoviranje nije moguće ili nije ni potrebno?

Isto što i uvek. Kada vam dosadi izgled dnevnog boravka ili spavaće sobe sigurno najveći broj ljudi menja raspored. Menjajući raspored prostorija dobija svežiji, malo drugačiji izgled, što unosi određenu dozu pozitivnosti i nove udobnosti koja je potrebna. Naravno, kod kupatila menjanje rasporeda nije baš moguće, ali jeste prisutna opcija unošenja sitnijih promena koje utiču na kompletan izgled enterijera. Razmišljali smo koje sve to sitne promene mogu da budu, a da ne iziskuju mnogo vremena i ulaganja, pa evo nekoliko ideja koje će sigurno većini dosta značiti.

Promena slavine za lavabo i kadu

Ovo predstavlja u stvari verovatno i najveće ulaganje o kojem ćemo govoriti, jer slavine za lavabo i kadu nisu najjeftinije, ali nisu ni nešto što je skupo i šta se menja samo kada je potrebno renoviranje.

Slavine za lavabo i kadu neretko vrlo brzo izgube svoj sjaj i prvobitni izgled. Koliko god da se o njima vodi računa, vremenom kamenac radi svoje, pa nastaju određene fleke koje je nemoguće ukloniti. Sve to utiče da kupatilo počne da nervira i da izgleda neuredno. Zato, linija manjeg otpora kaže – promenite ša vam se ne dopada! Međutim, kada želite malo drugačiji prostor nemojte promenu uraditi u istom smeru, već je zaista napravite. Ako ste do sada imali srebrne, sjajne slavine za lavabo i/ili za kadu, ovog puta odaberite neku mat. Ili promenite boju. Neka bude zlatna, crna, što su ujedno boje koje su i te kako u trendu prethodnih nekoliko sezona, a tako će biti i u narednim sezonama. Sama promena slavine čini da kupatilo dobije dosta drugačiji izgled, iako se to ne očekuje da tako bude.

Kada promenite boju slavine za lavabo ili kadu, bitno je da onda tu boju iskoristite za dalje građenje enterijera kupatila. Pa tako, ako su slavine zlatne, potrudite se da ubacite dodatne zlatne elemente, poput držača za wc papir, posude za sapun, nekog drugog detalja. Na taj način ćete sve uklopiti u jednu priču, odnosno u jedan stil.

Ubacite novo ogledalo

Kupatila najčešće imaju sada ogledalo koje poseduje ormariće sa strane ili iza samog ogledala. Vrlo praktično rešenje, svakako. No, ako želite da napravite određene izmene, možete krenuti i od ogledala. Umesto tog postojećeg, postavite obično ogledalo koje će visiti na zidu ili ogledalo koje će biti u ramu. Iako nekada deluje kao neprirodno da se tako nešto nađe u kupatilu, ono u stvari utiče na to da se dobije doza veće udobnosti nego ranije, a to jeste jedan od uslova za kupatilo kao prostoriju.

Uvedite novu rasvetu

Da odmah odgovorimo na najveće neodumice onih koji se razmišljaju. Da li košta mnogo uvođenje nove i dodatne rasvete? Ne. Da li je komplikovano uvesti je? Opet ne.

Vi već u svom kupatilu imate centralno osvetljenje. Uglavnom su to danas LED plafonjere, jer su izdržljive, dugo rade bez ikakvih problema i daju vrlo dobru svetlost. Ako je ipak još uvek sijalica ta koja svetli na plafonu vašeg kupatila, najveća promena vredna nekoliko stotina dinara jeste upravo jedna ovakva plafonjera. Nećete moći da prepoznate svoje kupatilo u prvim momentima kada je uključite, iako će vas iznervirati što po prvi put vidite da nešto ipak nije dobro očišćeno, jer otkriva svaku tačkicu. Pored plafonjere, igrajte se sa LED trakama. Možete ih postaviti iza ogledala, uz police koje su otvorene, duž kupatilskog nameštaja, duž ivica plafona… Ove trake su vrlo jednostavne da se instaliraju, ne zahtevaju veliko ulaganje, a ceo prostor pretvore u jednu modernu oazu, kupatilo kao sa Instagrama i Pinteresta.

Unesite novi tekstil za kupatilo

Ko se jednom navikne na neki manji tepih, stazu u kupatilu, više nikada neće ostati bez nje. To je jednostavno tako. Pločice na podu više nikada ne mogu da budu lepe bez staze kada se ona jednom postavi. Zato jedna od brzih i jednostavnih, promena koje ne koštaju mnogo, može da bude upravo promena te staze. Zaboravite na one komplete za kupatila iz prošlog veka, uz koje dolazi staza za oko WC šolje, navlaka za dasku šolje… Odete u tepih centar, odaberete stazu sa gumiranom podlogom koja vam se dopada i slaže uz enterijer i to je sve šta vam je potrebno. Trudite se da i to bude uklopljeno uz već promenjene stvari, kao što je boja slavine, rasveta, neki drugi detalji, ali i da se uklopi u ostatak enterijera, a to su najpre pločice, vrata, kupatilski nameštaj.

Promenite korpe za odlaganje

Korpe za odlaganje su veoma dekorativan element u svakom kupatilu. Osim što su odlične za organizaciju, bilo da se radi o velikim korpama za veš ili manjim za kozmetiku, odlaganje nekih sitnica, izgledaju dekorativno gde god da se stave. Zato s vremena na vreme, baš kada vam zatreba određena promena u kupatilu, malo izmenjeniji izgled, korpe mogu da budu prve koje će tu promenu podržati. Stare možete sačuvati, tako da ih menjate ili nekome pokloniti, a nove uskladite sa novim detaljima i izgledom enterijera, tako da daju zaista izgled potpuno novog prostora. Jer, u detaljima se definitivno nalazi suština.

Biljke u kupatilu?

Za krajjedan savet koji možda nije baš najprihvatljiviji po nekim tehnikama, jer ima onih koji smatraju da biljkama, dekoraciji i svećama mesto nije u kupatilu. Međutim, kako je kupatilo oaza svakog od nas, onda biljke tu treba da se nađu, jer kakva je to oaza koja je bez ijedne biljke?

Ukoliko imate prozor, pa makar i malo dnevne, prirodne svetlosti, postoje biljke koje će savršeno napredovati na njemu ili na nekoj osvetljenoj polici, a celokupan prostor će izgledati prirodnije, prozračnije i dosta ugodnije.

Sada kada su se neke ideje nanizale, a verovatno mnoge čitajući stvorile, vreme je da uzmete papir i olovku i zapišete šta je dobro uraditi, pa onda slobodno prionite na ovaj kreativni i sasvim lep rad.