Prostorija koja zahteva najviše pažnje, planiranja i organizacije, te najviše dobrog promišljanja u procesu promene, odnosno renoviranja, jeste kupatilo. Splet električnih i vodovodnih instalacija, ograničen prostor često malom kvadraturom, potreba da sve bude funkcionalno i praktično, a ujedno da enterijer bude lep, čine ovaj posao veoma zahtevnim i dugotrajnim.

Šta birati, gde otvoriti „četvoro očiju, gde uštedeti, a gde ulagati u kvalitet, na šta sve spremiti i šta očekivati? Ovo su najčešća pitanja onih koji renoviraju svoja kupatila, a ujedno i pitanja na koja ćemo ustremiti svoje odgovore kako bismo pomogli da u ceo ovaj proces uđete spremniji i svesniji određenih stvari.

Šta birati: tuš kabine ili kade?

Često se proces renoviranja kupatila započne upravo zbog potrebe da se postavi nova kada ili da se postojeća kada skloni zarad tuš kabine. Ovde ne postoji odluka koja se zasniva na tome šta je bolje u smislu proizvoda, već šta je bolje u smislu samog prostora i šta je bolje prema vašim potrebama i zahtevima.

Tuš kabine su savršene za manja kupatila, jer zauzimaju znatno manje mesta od kade, a daju potpunu funkcionalnost upotrebe. Osim toga, tuš kabine su takve da daju lep izgled prostoru, vrlo elegantan i moderan, posebno kada su u sklopu čistih, staklenih pregrada. S obzirom na to kakve vam najbolje odgovaraju, za tuš kabine cena varira od do, ali je savet da prilikom njihovog biranja najpre obratite na kvalitet kabine ili kvalitet njene izrade, kao i samog postavljanja. Osim ovoga, tuš kabine su bolje kada u kući ima starijih ili lica koja se iz nekog razloga otežano kreću, pa će im samo kupanje biti znatno olakšano, jer nema prepreka.

S druge strane, kade su pogodnije za veća kupatila, dajući im jako lep, luksuzan izgled, a svim ukućanima mogućnost i opciju potpunog uživanja i ugađanja sebi kroz tople kupke i lepe, spa večeri u svom prostoru. Zato, shodno mogućnostima, potrebama i željama, uskladite samu odluku, bez ikakve žurbe ili nagle odluke.

Budžet za renoviranje

Vrlo je važno da pre započinjanja procesa renoviranja, pre ikakve kupovine ili angažovanja majstrora imate određen budžet predviđen za kompletno uvođenje promena koje želite da napravite. Međutim, taj budžet bi trebalo da bude okvirni, a da u svom sklopu dodatno podrazumeva sredstva za neplanirane troškove, jer takvih troškova često bude. Neplanirani troškovi se odnose na određene kvarove koji nisu bili predviđeni ili uvođenje promena na koje se nije računalo, poput nekog kopanja koje se ispostavilo kao potrebno, promenu nekih cevi za koje ste mislili da su uredne i slično. Van toga, budžet ne bi trebalo da pristajete da uvećavate, već da se sve odvija u okviru dogovora sa majstorima i cenama koje ste već uredno videli pre svega. A koliko renoviranje može da košta?

Koliko košta renoviranje kupatila?

Iznos koji je tačan u dinar nemoguće je odrediti, naravno. To ni sami nećete sigurno nigde tražiti. Međutim, postoje određene cifre koje se tiču renoviranja prema stepenu promena i načinu renoviranja, kao i prema onome šta želite sve da unesete kao novinu u svoje kupatilu. Prema tome, renoviranje kupatila se deli na osnovno, srednje i luksuzno.

Da biste uradili osnovne izmene u svom kupatilu, da uradite renoviranje sa nekim jeftinijim materijalima, ali da promenite instalacije, keramiku i sanitariju, potrebno vam je oko 3000 evra, računajući i sam rad majstora koji će to sve sprovesti.

Ukoliko želite da radovi obuhvate nešto kvalitetnije materijale, a šta smo obeležili kao srednji nivo renoviranja kupatila, potrebno je oko 4000 do 4500 evra. Ukoliko su vaše želje da unesete luksuzne promene, unoseći materijale i sanitariju, te kupatilski nameštaj visokog kvaliteta, cena može da varira i oscilira u veoma širokom rasponu. Prema trenutnim cenovnicima materijala, nameštaja i sanitarije, kao i samog rada majstora, za luksuznije opremanje kupatila potrebno je od 7000 evra pa naviše.

Ne zaboravite da je najvažnije da se u toku renoviranja uradi sve kvalitetno, a to znači da rad majstora bude kvalitetan, da ključne stvari koje se menjaju, poput instalacija, imaju i kvalitetan materijal i kvalitetan rad, a sve ostalo je važno da bude funkcionalno i praktično za upotrebu.

Koliko traje renoviranje kupatila?

Pitanje koje većinu najviše muči, pa čak više i od samog ulaganja. Koliko vremenski renoviranje kupatila može da traje? Ovo zavisi najpre od svih planiranih poslova, angažovanja jednog ili više majstora odjednom, te toga da li se radi tokom celog dana ili ne. Ako mislite da važnu ulogu u vremenskom periodu renoviranja igra veličina prostorije, to je zaista neznatno, jer može samo jedan dan duže zbog postavljanja količine pločica da traje renoviranje velikog kupatila u odnosu na manje, jer su sve ostale promene i radovi u stvari isti.

Uzimajući pripremne radove u obzir, kao što je skidanje nameštaja, sanitarije i starih pločica, te daljih potrebnih radova, najraniji period u kojem sve može da bude gotovo jeste 8 dana, ukoliko se radi oko 10 do 12 sati dnevno. Iako je vreme to koje najviše frustrira kada se nešto renovira, posebno kada je to nešto kupatilo, vrlo je bitno da znate da kada se uloži više vremena, iako danas postoje materijali koji ne zahtevaju sušenje, čekanje, onda će sam posao da bude mnogo kvalitetnije i preciznije urađen. Shodno tome, nađite negde strpljenje i videćete da će se naposletku isplatiti.

Imajte precizne mere kupatila

Vrlo je bitno da od samog starta imate precizne mere kupatila, kvadrature poda, kvadrature zidova, kao i kompletan nacrt prazne prostorije, te gde se nalaze odvodi i druge pojedinosti. Na osnovu takvih nacrta i mera ćete kupiti sanitarije u dimenzijama koje odgovaraju vašem prostoru, kupatilski nameštaj koji će se savršeno uklopiti tamo gde je planiran, materijal u potrebnoj količini, bez straha da će da zafali ili da ostane u većoj meri, pa da predstavlja bespotrebno ulaganje. Osim toga, kada imate mere i nacrt prostora, uvek možete dobiti i dodatne savete od samih prodavaca, budući da su godinama stekli brojna iskustva, te će sigurno sa vama podeliti savete koji će vam u celom ovom procesu biti od izuzetnog značaja.

Na samom kraju, iako je renoviranje prilično prljav i prašnjav posao, uživajte u celom procesu, jer ćete od sasvim ogoljenih zidova i podova doći do oaze koju ćete u vašem domu svi voleti i u kojoj ćete svi uživati. A to i treba da bude najvažnija vodilja kada se određene promene prave.