OPASNA JEDINJENJA

Ftalati se koriste za poboljšanje izdržljivosti i fleksibilnosti plastičnih proizvoda. Ove hemikalije su uobičajene u dečijim igračkama, ambalaži za hranu i piće…

Za prosečnog potrošača, proizvodi poput šampona i sapuna neophodni su za održavanje lične higijene. Ali prema studiji, upotreba ovih sredstava za higijenu može da poveća rizik od dijabetesa kod žena.

ftalati

Istraživači su otkrili da ftalati, uobičajene hemikalije u proizvodima za ličnu higijenu poput šampona i sapuna, mogu da povećaju rizik kod žena od razvoja dijabetesa za više od 60 odsto. Podaci su takođe pokazali da žene sa višim nivoima ftalata u urinu imaju najmanje 30 do 63 odsto veće šanse da razviju dijabetes.

Zašto su ftalati loši za čoveka?

Ftalati se koriste za poboljšanje izdržljivosti i fleksibilnosti plastičnih proizvoda. Ove hemikalije su uobičajene u dečijim igračkama, ambalaži za hranu i piće.

Ftalati se takođe koriste u parfemima kako bi pomogli da miris duže traje na koži.

Međutim, istraživači su upozorili i da su ftalati hemikalije koje ometaju endokrine funkcije kod čoveka, jer oponašaju estrogen. Istraživanja su pokazala da su ova jedinjenja povezana sa nastankom kancera dojke i jajnika, čak i ranom menopauzom.

Kada se koriste u šamponima, ftalati deluju kao vezivni agens. Međutim, ova hemijska jedinjenja se lako apsorbuju u ljudsko telo.

Zdravstveni stručnjaci su povezali ftalate sa:

  • Promene nivoa i funkcije hormona
  • Gestacijski dijabetes
  • Povećan rizik od gubitka trudnoće
  • Nizak broj spermatozoida i neplodnost

Istraživanja takođe sugerišu da ftalati mogu oštetiti i bubrege, imuni sistem, jetru i štitnu žlezdu.

Povrh svega ovoga, ova opasna jedinjenja su i poznati zagađivači životne sredine.

Ftalati i rizik od nastanka dijabetesa

Dr Sung Kjun Park, jedan od istraživača uključenih u studiju, rekao je da ftalati mogu doprineti većoj incidenci dijabetesa kod žena tokom šestogodišnjeg perioda. Rizik od dijabetesa je takođe veći kod belih žena, dodao je dr Park.

Oni koji su svakodnevno izloženi ftalatima povećavaju rizik od nekoliko metaboličkih bolesti. Park je upozorio da se hemikalijama koje ometaju endokrine funkcije treba odmah pozabaviti, jer su štetne po ljudsko zdravlje.

Ove hemikalije mogu i da promene način na koji ljudi skladište masti, što dovodi do gojaznosti. Podaci iz drugih studija su otkrili da neki ftalati mogu biti povezani i sa problemima plodnosti.

U jednom ispitivanju, istraživači su izvestili da je veća verovatnoća da će žene prerano roditi ako imaju visok nivo ftalata u krvotoku pre začeća.

Analiza 1.308 žena širom SAD pokazala je da iznadprosečne koncentracije ftalata povećavaju učestalost dijabetesa tipa 2 za 30 do 63 procenta. Najmanje pet odsto učesnika razvilo je dijabetes tokom šestogodišnjeg perioda.

„Naše istraživanje je korak u pravom smeru ka boljem razumevanju uticaja ftalata na metaboličke bolesti, ali je potrebno dalje istraživanje“, zaključio je dr Park.