IZVOR ZDRAVLJA

Tajlandski crni đumbir može ne samo da ublaži upalu povezanu sa artritisom, već i da odloži razvoj i napredovanje bolesti.

Kaempferia parviflora, poznatija kao tajlandski crni đumbir ili tajlandski ginseng, lekovita je biljka koja pripada porodici đumbira. Poreklom sa Tajlanda, Malezije, Bornea i ostrva Sumatra u Indoneziji, rizom ove zeljaste biljke koristi se kao narodni lek hiljadama godina.

tajlandski crni đumbir

Pleme Hmong, jedna od najvećih etničkih grupa na severu Tajlanda, veruje da uzimanje tajlandskog crnog đumbira može poboljšati fizičke performanse. Ova biljka se takođe tradicionalno koristi za poboljšanje seksualnih kvaliteta i za lečenje svih vrsta bolesti, kao što su alergije, apscesi, giht, hipertenzija, opšti bolovi i čirevi.

Prema studijama, tajlandski crni đumbir ima mnoga svojstva koja podržavaju zdravlje, kao što su antialergijska, antiinflamatorna, antidepresivna, antimikrobna, antikancerogena, protiv gojaznosti i kardioprotektivna svojstva. Ova svojstva se mogu pripisati prisustvu dva glavna flavonoida u tajlandskom crnom đumbiru: 5,7-dimetoksiflavon (DMF) i 5,7,4-trimetoksiflavon (TMF).

Istraživanje objavljeno u časopisu Helion sugeriše da je DMF jedan od polimetoksiflavona koji stoji iza sposobnosti tajlandskog crnog đumbira da poboljša fizičke performanse i izdržljivost mišića. Takođe se pokazalo da DMF podržava zdrav energetski metabolizam u studijama na životinjama.

TMF je, s druge strane, identifikovan kao prirodni vazorelaksans, supstanca koja može da izazove opuštanje krvnih sudova. U studiji objavljenoj u International Journal of Pharmacology, istraživači su otkrili da TMF igra važnu ulogu u antihipertenzivnim efektima tajlandskog crnog đumbira.

Jedinjenja tajlandskog crnog đumbira štite od artritisa

DMF i TMF su takođe odgovorni za antiartritičke efekte tajlandskog crnog đumbira. Studija objavljena u časopisu Molecules obznavila je da je ekstrakt tajlandskog crnog đumbira obećavajući prirodni tretman za artritis, zahvaljujući biološkim aktivnostima DMF-a i TMF-a. Treće jedinjenje, 5,7,3,4-tetrametoksiflavon (TeMF), takođe je navedeno kako doprinosi antiartritičnom delovanju tajlandskog crnog đumbira.

Da bi razumeli kako funkcionišu tajlandski crni đumbir i njegove tri glavne komponente, istraživači su sproveli eksperimente na tri modela: model artritisa pacova, model eksplantata hrskavice izolovan iz svežih svinjskih nogu i model ćelijske kulture koristeći ćelijsku liniju humanog hondrosarkoma. Istraživači su izvestili da tretman sa ekstraktom tajlandskog crnog đumbira koji sadrži DMF, TMF i TeMF smanjuje indekse artritisa kod pacova sa Frojndovim artritisom izazvanim adjuvansom.

U modelu eksplantata hrskavice, tretman sa istim ekstraktom rezultirao je hondroprotekcijom, za koju su istraživači primetili da je postignuta supresijom oslobađanja sulfatiranih glikozaminoglikana. Ovi polisaharidi su važne strukturne komponente hrskavice, fleksibilnog vezivnog tkiva koje štiti vaše kosti i zglobove.

Za zaštitu zglobne hrskavice (hondroprotekcija) se kaže da je održiva strategija za sprečavanje progresije osteoartritisa i gubitka funkcije zglobova. Osteoartritis je oblik artritisa koji karakteriše bol, ukočenost zglobova i nedostatak pokretljivosti kao rezultat degradacije hrskavice, abnormalnih promena u obliku kostiju i upale.

Odlaganje napretka artritisa

U ljudskim hondrocitima, istraživači su otkrili da DMF, TMF i TeMF potiskuju ekspresiju gena povezanih sa inflamatornim artritisom. Ova jedinjenja tajlandskog crnog đumbira su takođe inhibirala dva ključna signalna puta za artritis.

Prema ranijoj studiji japanskih istraživača, DMF i TMF u tajlandskom crnom đumbiru takođe mogu da potisnu ekspresiju enzima koji razgrađuju hrskavicu, kao i matriksne metaloproteinaze (MMP). To su glavni enzimi odgovorni za degenerativne promene u hrskavici povezane sa artritisom. Takođe se kaže da igraju ulogu u upali.

U međuvremenu, pokazalo se da TeMF u tajlandskom crnom đumbiru smanjuje nivoe proinflamatornih signalnih molekula kod pacova sa osteoartritisom. TeMF takođe može da smanji stopu apoptoze hondrocita, ćelija odgovornih za formiranje hrskavice.

Uzeti zajedno, ovi nalazi sugerišu da tajlandski crni đumbir može ne samo da ublaži upalu povezanu sa artritisom, već i da odloži razvoj i napredovanje bolesti. Aberantna apoptoza relevantnih ćelija u zglobovima, koja je inhibirana aktivnim jedinjenjima u tajlandskom crnom đumbiru, umešana je u patogenezu artritisa.

Tajlandski crni đumbir je moćna biljka koja se može koristiti kao prirodni lek za razne bolesti, uključujući artritis. Možete uzeti tajlandski crni đumbir u obliku suplemenata ili koristiti sirovu biljku da napravite od nje biljni čaj.