ESENCIJA ZA UMIRIVANJE

Ulje divlje nane i njegova upotreba u zdravstvene svrhe datira od davnina, jer su prepoznati kvaliteti ove esencije za tretiranje mnogih tegoba.

Neki smatraju ulje peperminta (mente) prejako pa umesto njega koriste ulje divlje nane (spearminta). Iako oba ova esencijalna ulja imaju slična svojstva, divlja nana sadrži manje mentola u poređenju sa uljem peperminta.

ulje divlje nane

Divlja nana je biljka poreklom iz mediteranskog regiona. U ajurvedskoj medicini ona se koristi za lečenje probavnih problema, problema sa kožom i glavoboljom. Istorijski zapisi pokazuju da su divlju nanu široko upotrebljavali stari Grci.

Divlja nana se dodaje vodi za kupanje i koristi za lečenje polno prenosivih bolesti, beljenje zuba i regulisanje oralnih problema. U današnje vreme, esencijalno ulje divlje nane se koristi za prevazilaženje nelagode u probavi, kao i za menstrualne tegobe i mučninu.

Ovde ćemo istaći prednosti upotrebe ulja divlje mente u zdravstvene svrhe.

1. Deluje kao antiseptik

Suočeni sa virusom koji se trenutno širi, sada smo navikli na reči „antiseptik“ i „dezinfekciono sredstvo“, iako izgleda da većina ne razume da se ovo dvoje zapravo razlikuju.

Antiseptici su hemijska jedinjenja koja se koriste za ubijanje ili inhibiranje rasta mikroorganizama u živim tkivima, kao što su površina kože i sluzokože. Cilj je smanjiti verovatnoću infekcije, sepse ili propadanja tkiva (truljenja).

Antiseptici imaju različite karakteristike, jedan može u potpunosti uništiti mikrobe, dok drugi može samo sprečiti njihov rast. Antiseptici se često koriste, na primer, za čišćenje rana ili za sterilizaciju ruku pre izvođenja radnji koje zahtevaju sterilnost.

Ulje divlje nane deluje dobro kao antiseptik za rane i čireve, istovremeno ubrzavajući zarastanje rana.

Ove ulje ima antiseptična svojstva zbog prisustva komponenata kao što su mentol, mircen i kariofilen.

2. Leči grčeve u mišićima

Svojstva esencijalnog ulja divlje nane protiv stezanja mišića potiču od sadržaja mentola koji deluje opuštajuće i rashlađujuće na živce i muskulaturu, dok ublažava kontrakcije zgrčenih mišića.

Zbog toga se divlja nana često propisuje za ublažavanje kašlja usled grčeva, kao i bolova u predelu stomaka i creva.

3. Prirodno sredstvo za dezinfekciju

Esencijalno ulje divlje nane ima antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva, što ga čini dobrim dezinfekcionim sredstvom. Ono vam može pomoći da se rešite unutrašnjih i spoljnih infekcija.

Ovo ulje je takođe vrlo efikasno u zaštiti unutrašnjih rana i čireva od infekcije. U drevnoj Grčkoj ulje divlje mente koristilo se za lečenje zaraznih bolesti kao što su šuga, sifilis, gonoreja i druge.

4. Deluje umirujuće

Slično blagodatima esencijalnog ulja kamilice, umirujuća svojstva ulja divlje nane mogu da izazovu opuštanje creva i mišića u predelu stomaka, pomažući tako gasovima koji se stvaraju u želucu i crevima da prirodno izađu iz tela.

Ovo eterično ulje ublažava mnoge zdravstvene probleme, uključujući anksioznost, nesanicu, glavobolje, bolove u stomaku, probavne smetnje, gubitak apetita, bolove u grudima, povraćanje, grčeve i druge srodne simptome.

5. Opušta mozak

Esencijalno spearmint ulje deluje opuštajuće na mozak, pa je u stanju da ublaži stres na kognitivni centar. Ono pomaže u poboljšanju koncentracije, dok istovremeno leči glavobolju i stresne probleme povezane sa nervima.

Veruje se da ulje divlje nane poboljšava celokupno zdravlje mozga, a istovremeno ga i štiti.

6. Olakšava menstrualne probleme

Različiti menstrualni problemi, poput neredovnih i zaostalih ciklusa, kao i rane menopauze, mogu se prevazići uz pomoć esencijalnog ulja divlje mente.

Ovo esencijalno ulje povećava lučenje hormona estrogena, koji olakšava menstruaciju i osigurava da su materica i seksualno zdravlje u dobrom stanju.

Ulje divlje nane odlaže menopauzu i ublažava određene simptome povezane sa menstruacijom, poput mučnine, umora i bolova u donjem delu trbuha.