BENEFITI MASLAČKA

Maslačak u kapsuli i 8 moćnih benefita za zdravlje. Šta nauka kaže kakvo je zdravstveno delovanje maslačka – ekstrakt Taraxacum officinale

Maslačak nije samo žuti prolećni cvet kojeg gledamo da kao poljski korov izbacimo iz bašte. Njegovo podzemlje krije moćnog saveznika zdravlja – koren maslačka. Stotine godina, tradicionalna medicina koristi koren maslačka zbog njegovih čudesnih svojstava, a danas ga možemo pronaći i u savremenom obliku – maslačak u kapsuli.

Ali šta ta mala lekovita biljka u sebi krije dragoceno?

najbolji Maslačak u kapsuli (Taraxacum officinale) - benefiti maslačka u vidu ekstrakta

Iako se maslačak često doživljava samo kao dosadan korov, on zapravo može biti koristan dodatak i vašoj kuhinji i vašem ormanu za lekove. Mnogi delovi biljke maslačka su jestivi, uključujući korenje, lišće, seme i cveće.

I koren i listovi maslačka su prepuni svojstava koja promovišu zdravlje i mogu se koristiti za pravljenje svega, od čaja od maslačka do super-hranljivih salata. Ne samo da je ova biljka bogata vitaminima i antioksidansima – kao što su silimarin, silibinin, kurkumin, berberin i resveratrol – ona ​​takođe sadrži kalijum, magnezijum, cink, gvožđe i holin.

Koren maslačka takođe ima bogatu istoriju upotrebe u tradicionalnoj medicini. U stvari, poreklo maslačka kao prirodnog leka može se pratiti sve do 659. godine p.n.e. u drevnoj Kini. Takođe se koristio u arapskoj, engleskoj i evropskoj medicini i jeo se sirov ili napravljen kao sok ili tonik.

Tradicionalna upotreba maslačka se kretala od unapređenja boljeg varenja, podsticanja mokrenja, snižavanje šećera u krvi, pa sve do lečenja jetre.

Dolazimo do srži priče: 8 neverovatnih benefita koje maslačak u kapsuli pruža vašem zdravlju:

1. Borba protiv raka: Istraživanja pokazuju da koren maslačka sadrži spojeve zvane seskviterpen laktoni koji mogu da smanje rast i širenje raka prostate, debelog creva, i leukemije. Studije još uvek traju, ali rezultati su obećavajući.

2. Sniženje holesterola i krvnog pritiska: Maslačak obiluje vlaknima koja smanjuju apsorpciju holesterola u crevima. Takođe sadrži kalijum, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Rezultat je zdravije srce i krvožilni sistem.

3. Antioksidantska bomba: Maslačak je pun moćnih antioksidansa kao što su vitamin C, beta-karoten, i polifenoli. Oni štite ćelije od štetnog delovanja slobodnih radikala i smanjuju rizik od hroničnih bolesti.

4. Podrška jetri i bubrezima: Maslačak deluje kao prirodni diuretik, stimulišući izlučivanje toksina i otpadnih materija iz tela. To smanjuje opterećenje na jetru i bubrege, poboljšavajući njihovu funkciju.

5. Jača imunitet: Maslačak ima antibakterijska i antiviralna svojstva, pa može da pomogne u borbi protiv infekcija i jačanju imunskog sistema. Takođe pomaže u proizvodnji limfocita, belih krvnih zrnaca ključnih za odbranu organizma.

6. Zdravije kosti: Maslačak je izvor vitamina K, vitalnog za apsorpciju kalcijuma i zdrave kosti. Takođe sadrži mineralne sastave kao što su bor i mangan, koji dodatno doprinose jačini skeleta.

7. Lepa koža: Maslačak pomaže u detoksifikaciji jetre i pročišćavanju krvi, što se ogleda na zdravijoj i sjajnijoj koži. Takođe ima protivupalne osobine koje mogu da ublaže akne i ekceme.

8. Visok sadržaj vlakana: Svež maslačak je odličan izvor prehrambenih vlakna, koja poboljšavaju probavu, održavaju regulaciju krvnog šećera i daju osećaj sitosti. Uključivanje maslačka u ishranu u vidu salata može pomoći u kontrolisanju telesne težine i održavanju zdrave flore creva.

LiverMix kapsule maslačka i čička za jetru i creva priroda na dar

Kako koristiti koren maslačka u kapsulama?

Maslačak ima gorak ukus i nije prijatan za konzumaciju. I čaj od maslačka nema prijatan ukus za sve one koji bi hteli da koriste ovu dragocenu lekovitu biljku. Zato se najčešće koriste kapsule maslačka.

Doziranje kapsula maslačka varira u zavisnosti od proizvoda i vaših individualnih potreba. Uvek sledite uputstva na pakovanju ili se konsultujte sa lekarom ili nutricionistom. Opšte govoreći, preporučena doza je 1 kapsula maslačka dva do tri puta dnevno.

Ima li neželjenih efekata?

Maslačak je uglavnom bezbedan za većinu ljudi. Međutim, može izazvati neželjene efekte kod pojedinaca poput kao što su proliv, bolovi u stomaku, ili alergijske reakcije. Ako iskusite bilo kakve neugodnosti, prekinite uzimanje i konsultujte se sa lekarom.

Zaključak

Maslačak u kapsuli je prirodan dodatak vašem zdravlju sa impresivnom listom benefita. Od borbe protiv raka do podrške probavi i zdravim kostima, ovaj mali koren ima veliku zdravstvenu važnost, tim pre što u kombinaciji sa drugom lekovitom biljkom čičkom deluje još šire i efikasnije na jetru i creva.