HALO SCI FI SERIJA

Sci fi serija HALO kakva i naučno fantastična serija i treba da bude. Striming kanal Paramount +

TV serija Halo je američka akciona sci fi serija koja je radjena po motivima istoimene i popularne Halo video igrice i emituje se na striming kanalu Paramount + i u glavnoj ulozi je svemirski vojnik pod imenom Master Chief John-117 koji vodi tim super vojnika poznatih kao Spartanci u borbi protiv vanzemaljske rase Kovenant.

Naučno fantastična serija HALO - sci fi po uzoru na video igru

U pitanju je dobro producirana sci fi serija sa solidnom postavom glumaca, odličnim specijalnim i CGI efektima, uz solidnu dinamiku i nezaobilazne inkluzivne elemente savremene globalističke kulture (izmišljen lik devojke heroja koja ne postoji u igrici), sa kojima se makar u prvoj sezoni ne preteruje (nema lgbt momenata), ali ima drugih klišea – medjurasni brakovi, medjurasna raspodela uloga itd.

U prvoj sezoni serija Halo ima 9 epizoda, dok je za drugu sezonu predvidjeno 8 epizoda.

Medjutim, hardcore igrači Halo igrice su imali ozbiljne zamerke na seriju jer navodno ne pogadja suštinu igrice. Najveće zamerke su im da je lik Master Chief-a izgubio svoju suštinu, jer ga u seriji predstavljaju drugačijim karakterom nego što je u samoj igrici. U igrici Master Chief je jednostavan, nemilosrdan i efektivan tip koji odradjuje posao, vrlo tvrd i sa vojničkim mentalitetom koji se ne koleba.

Takodje, glavni junak u igrici nikada ne skida svoj borbeni šlem što je njegova karakteristična odlika, niko ne zna kako izgleda njegovo lice, dok se to u seriji dešava.

Zatim, ženski likovi su preuzeli glavne role u filmu, čega nema u igrici, pa je zapravo čitava mačo kultura koja vlada u igrici zamenjena aktuelnom „woman power“ kulturom. A inače čitav ambijent igrice je „spartanski i gladijatorski“, militaristički, pa omekšavanje priče ženskim dodirima sentimentalnosti samo razvodnjava celu priči.

Tako u seriji Halo glavni junak John-117 ima svoje unutrašnje psihološke borbe, preispitivanja, pokazuje emocije, zna da bude mekan. Naravno, to su producenti namerno uradili da bi serija imala širinu i privukla gledaoce koji traže „kompleksne likove“ koji se razvijaju i menjaju, kao i da bi se uklopili u kulturu inkluzije svega i svakoga, počev od žena pa do rasa.

S obzirom da nisam igrao dotičnu igricu, nemam komentar na tu temu ali spadam u one fanove kojima se serija dopala. Nekako mi se čini da je Halo nekako najpribližnije što jedna dobra sci fi serija treba da ima u sebi – jednostavna radnja, sjajni efekti, osećaj svemira i tehnologije, atraktivne scene akcija, atmosfera sveta budućnosti.

Za pola klase je slabiji uradak od sci fi serije Silo koju sam pominjao skoro, ali za razliku od pomenute, ne traži neki intelektualni angažman, već se opušteno gleda.

Probajte da je pogledate. Meni se najviše svidja što daje utisak prostornosti svemira, tehnologije i uopšte sci fi okruženja, ono što su Star wars ili Star trek uradci odavno izgubili zbog težnje da prodaju što više lutkica i postera deci.