OSETIO TALENAT

Bilo je to mnogo pre nego što je Kilijan Marfi stavio na glavu kapu, zapalio cigaretu i postao deo čuvene bande „Peaky Blinders“.

Čak 12 godina pre nego što mu je ova, sada već kultna serija donela planetarnu slavu, Kilijan Marfi odigrao je ulogu Gasa u filmu koji je režirao Goran Paskaljević – Kako je Hari postao drvo.

kilijan marfi

Prašina oko filma Openhajmer ponovo se podigla, nakon što je ovo ostvarenje na 96. ceremoniji dodele nagrade Oskar odnelo čak sedam nagrada, među kojima je i ona za najboljeg glumca.

Pohvale na račun Kilijana Marfija ne prestaju od kada je ovaj film ugledao svetrlost dana i stigao na bisokopska platna. Mnogi, ipak, ne znaju da je, danas čuvenog glumca, u stvari otkrio naš pokojni režiser Goran Paskaljević.

U filmu „Kako je Hari postao drvo“, Marfi je ekran delio sa Kolmom Minijem, Adrijanom Danbarom i Keri Kondon, a tumačio je sina koga otac maltretira.

O filmu

Ova drama govori o čoveku koji je izgubio smisao života i traži ga u stvaranju i pobeđivanju neprijatelja, a Paskaljević se odlučio za tu temu jer je tada nije video u svetskoj kinematografiji. Za Irsku kao mesto radnje odlučio se na sugestiju supruge Kristin Paskaljević, kao i zbog toga što ima dosta toga zajedničkog sa Srbijom.

Ova koprodukcija zasnovana je na kineskoj narodnoj priči, scenariju koji je prvo pisan na srpskom, a potom prevođen na engleski, i sniman uz podršku italijanskog producenta u Irskoj, a podjednako je priča o balkanskom koliko i o irskom mentalitetu.

A priča govori o Hariju koji uzgaja kupus u jednom malom selu u Stiltonu i pokušava da izađe na kraj sa tragičnim gubitkom sina u ratu sa Engleskom, a nedugo potom i žene, koja je preminula od tuge.

I dok on odlučuje da se odrekne ljubavi i mržnju koristi kao gorivo koje će ga održati u životu, iznova mu se vraća san u kom se pretvara u drvo, koje zatim iseku, kako bi napravili mrtvačke kovčege.

Iako su mnogi smatrali da je inspiracija za njegovog protagonistu Slobodan Milošević, i reditelj, a i zvezda Kolm Mini više puta su objasnili da je njihov Hari mnogo dublja ličnost.

Srpskog filma na dodeli Oskara nije bilo, ne zato što snimamo loše filmove, nego zato što ne umemo/smemo da izaberemo pravi.

O Paskaljeviću

Paskaljević je diplomirao filmsku režiju na čuvenoj Praškoj akademiju (FAMU). Snimio je više od 30 dokumentarnih i kratkih filmova, i 18 igranih, od kojih su mnogi ovenčani nagradama i pohvalama u svetu.

Danas se mnogi njegovi filmovi ubrajaju u antologijske: „Pas koji je voleo vozove“, „Poseban tretman“, „Varljivo leto ’68“, „Suton“, „Anđeo čuvar“, „Zemaljski dani teku“, „Tango Argentino“, „Tuđa Amerika“, „Bure baruta“, „Kad svane dan“.

U poslednjem periodu je sarađivao sa glumcem i producentom Lazarom Ristovskim na ostvarenjima „San zimske noći“, „Optimisti“, „Medeni mesec“.

Poslednji dugometražni igrani film „Uprkos magli“ (2019) radio je u Italiji u njihovoj kompletnoj produkciji.

Preminuo je 25. septembra 2020. godine u Parizu.

Izvor: BIZLife