PIGMENTI ZDRAVLJA

Zaslužni za jarko crvenu boju cvekle, betalaini su pigmenti koji imaju snažno antioksidativno i protivupalno dejstvo.

Studije su pokazale da hranljivo korenasto povrće, poput cvekle, sadrži prirodne biljne pigmente i fitohemikalije kao što su betalaini, koji imaju naučno podržane sposobnosti da održe i poboljšaju zdravlje i funkciju nekoliko telesnih sistema.

betalaini

Osim toga, nedavna studija je pokazala da jedinstvena jedinjenja u cvekli mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa i upale. Istraživači su izvestili da ova jedinjenja mogu pomoći u smanjenju umora, povećanju nivoa energije i poboljšanju atletskih performansi.

Betalaini, prirodni biljni pigmenti odgovorni za jarko crvenu boju cvekle, imaju antioksidativno i protivupalno dejstvo. Ova jedinjenja povećavaju nivoe korisnog azotnog oksida u telu, zauzvrat pomažu u opuštanju arterija i poboljšanju protoka krvi i cirkulacije.

Istraživači su rekli da betalaini povećavaju dostupnost kiseonika, što dovodi do poboljšanih performansi tokom vežbanja. Autori pregleda pripisuju betalainima za ublažavanje umora izazvanog vežbanjem i poboljšanje sportskih performansi.

Malo randomizovano kontrolisano ispitivanje pokazalo je kako sok od cvekle može poboljšati upotrebu kiseonika i poboljšati performanse u grupi biciklista amatera koji vežbaju na simuliranim velikim visinama.

Autori nedavnog pregleda takođe su spomenuli druge studije koje pokazuju kako betalaini mogu pomoći u ublažavanju oštećenja mišića izazvanih vežbanjem.

I profesionalni i amaterski sportisti znaju da intenzivna fizička aktivnost može oštetiti skeletne mišiće, što uzrokuje simptome kao što su ukočenost, bol i gubitak mišićne snage koji mogu trajati od dva do 14 dana.

Ljudi koji su se prenaprezali u teretani mogu razumeti bol i slabost koji mogu uslediti nakon intenzivne fizičke aktivnosti. Na sreću, cvekla i sok od cvekle mogu doneti olakšanje.

Studija iz ove godine, objavljena u časopisu Nutrients, otkrila je da ekstrakti cvekle mogu značajno smanjiti nivoe inflamatornih markera u krvi kao što su C-reaktivni protein i malondialdehid. Za ovu studiju, istraživači su posmatrali 32 elitna sportista koji su upravo trčali maraton.

Rezultati ove studije takođe su otkrili da ekstrakti cvekle podstiču aktivnost glutationa, snažnog antioksidansa i detoksikanta koji se proizvodi u telu. Istraživački tim je sugerisao da suplementacija cveklom pozitivno utiče na oporavak od oštećenja mišića.

Studija takođe podržava nalaze ranijeg članka objavljenog u časopisu Sports Medicine, gde su istraživači pripisali betalainima smanjenje oštećenja mišića nakon vežbanja, upale i umora. Takođe su dodali da su jedinjenja pomogla da se ubrza oporavak nakon treninga.

Cvekla podržava optimalno zdravlje srca

Stručnjaci takođe smatraju da ista svojstva cvekle koja poboljšavaju atletsku izdržljivost, kao što je povećanje nivoa azotnog oksida i promocija protoka krvi, mogu podržati optimalno zdravlje srca.

Osim betalaina, istraživanja su pokazala da zdravi nivoi kalijuma u cvekli mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Pored toga, jedna šolja kuvane cvekle sadrži četiri grama vlakana, koja mogu pomoći u održavanju nižeg nivoa homocisteina (prevelike količine homocisteina povezane su sa srčanim oboljenjima).

Cvekla može pomoći u poboljšanju zdravlja arterija i smanjenju lošeg (LDL) holesterola.

Kao niskokalorična namirnica, cvekla može pomoći u stvaranju osećaja sitosti koji može smanjiti prejedanje i boriti se protiv gojaznosti. Kao dodatak, cvekla može pomoći u stabilizaciji šećera u krvi, a kao dobar izvor folata i vitamina B odlična je u sprečavanju moždanog udara.