Soba za meditaciju Ujedinjenih nacija

Molitva i meditacija u istoj sobi u Ujedinjenim nacijama u sred koje se nalazi crni kamen – monolit.

 

 

Soba za meditaciju Ujedinjenih nacija

Zanimljiva stvar je da u UN u New York-u postoji takozvana soba za meditaciju, prostorija koja služi stanarima i važnim posetiocima zgrade UN da u njoj provedu neko vreme u meditaciji. Ako žele.

Mada, tvrdi se da ne može svako da u nju udje, već samo odredjena grupa ljudi, pre svega visokih političara i službenika UN-a. Postoje nepotvrdjene priče da su neki od njih imali mistična iskustva u njoj. Ono što je isto kuriozitet, u njoj se venčao sadašnji Generalni sekretar UN i dobitnik Nobelove nagrade za mir g-din Kofi Annan sa svojom ženom Švedjankom.

Sama zamisao sobe je nastala od strane Dag Hammarskjold-a bivšeg Generalnog sekretara UN i grupe prijatelja okupljenih oko njega sa idejom promovisanja mnogobožačkog društva budućnosti. Ni sadašnjost nije daleko od tog ostvarenja, sudeći po Americi.

Soba je inače vrlo jednostavna, oksudno snabdevena sa crnim oltarom, nadrealnom kubističkom slikom, diskretnim osvetljenjem i jednostavnim stolicama za sedenje, bez ikakvih drugih ukrasa ili simbola, ako u to ne uračunamo crni oltar i sliku, koji su svakako neki simboli. Nečega. Soba simbolički treba da predstavlja jedinstvo svih vera i verovanja celog sveta, sa idejom da se u njoj mole svi koji veruju u nekog Boga, ma kako on izgledao i kakav lik imao. U tom smislu ne skriva se paganističko i mnogbožačko svojstvo sobe.

Uz prezentovanu sobu, u UN postoji i oficijelni instruktor meditacije, indijski guru Sri Chinmoy, koji je svojevremeno posetio i Beograd na svojoj turneji po svetu i puštao nam svoju muziku i govorio stihove o ljubavi i zejdništvu celog sveta.  To je bio performans za sve one New Age sledbenike, koji vole na primer  Hare Krishna pokret i njihovu igru i pesme tipa hare-hare-rama-rama. Inače, dva puta nedeljno Sri Chinmoy meditira sa svim zainteresovanima u zgradi UN, u sali za meditacije.

Naravno da ovakav globalan projekat pod pokroviteljstvom UN-a mnoge ljude uvodi u dilemu, i izaziva podeljena osećanja, kako pozitivna tako i negativna. Jedni misle da je to odlična stvar koja ekumenski spaja svet u jedno zajedničko vrzino kolo, da je to dokaz pobede New Age filosofije opšteg prijateljstva, ljubavi i sreće bez predrasuda na planetarnom nivou, dok drugi misle da je to urota okultista i svetske elite na stvaranju novog svetskog poretka.

Na vama lično i vašoj mudrosti je da prosudite kojem ćete se „Carstvu“ prikloniti.

. . .

P.S. Kada smo već zapazili crnu stenu kao oltar (black stone- engleski prevod) u sobi, interesantno je to povezati sa vešću da je veliki internacionalni fond Blackstone zainteresovan za investicije u Srbiju. Pogledajte njihov logo, izgleda odnekud poznato.