Zlatko Šćepanović

.

RUŽA DUPLO ZADOVOLJSTVO

Jedna od najlepših, najboljih i namirisnijih ruža sveta svih vremena – Dabl Dilajt ili Duplo zadovoljstvo

.

Kada počinjete da se bavite ružama prvo se potrudite da naučite što više o njima. I da ih vidite uživo po mogućstvu u nekom ružičnjaku ili na venjaku. Jer, samo uživo gledajući možete da odredite vaš odnos prema nekoj ruži, da li vam se zaista dopada ili ne.

Mada, verujte mi, svako ko kupi bilo koju ružu, u istu se i zaljubi, osim ako mu ruža ne pravi probleme, time da je preosetljiva na pepelnicu, rdju, bube ili ima promašena očekivanja time što je očekivao veliki žbun a ona ostala mala, ili je prevelika rastom za nečiji ukus, jer obično ljudi ružu biraju po cvetu i mirisu a ne po celoj stabljici.

No, neke ruže su u stanju i da vas oduševe. I to pre svega kada ih ugledate u raskošnom izdanju cvetanja, ali i nakon nekog vremena kada steknete stvarno iskustvo sa tom divnom kraljicom cveća i shvatite koliko je ona divan cvet. Na primer, Iceberg rose je jedna na prvi pogled po mnogo čemu skromna bela ruža manjih jednostavnih cvetova i bez mirisa, ali kada vidite sa kojom energijom ona raste, kako je vesela, bujna i neuništiva, otporna na sve bube i bolesti, sušu i vlagu, steknete veliki respekt prema njoj i svakako je imate u svom vrtu, bašti ili ružičnjaku.

Ovo je priča o jednoj takvoj ruži, koju zamalo da propustim u životu. Naime, čitajući po knjigama, internetu i u razgovorima sa baštovanima, ružarima i selekcionarima ruža, svuda je uz ovde na blogu već opisanu Gloria Dei ružu pominjana i ruža pod imenom „Double Delight“, odnosno Duplo zadovoljstvo kako bi glasio naš prevod. I svi su o njoj govorili sa poštovanjem. Medjutim, nekako se uvek ispostavljalo da je niko nema posadjenom u svom ružičnjaku. Zato sam i zaboravio na nju, jer sam se interesovao za moderne engleske ruže, grmuše i penjačice, te neke druge ruže kao što su polijante i mini ruže. I ruže su deo modne industrije i svake godine izlazi mnogo novih sorti i hibrida ruža. I sve su lepše i atraktivnije.

Double delight ružu i njenu sliku možete naći na internetu i po katalozima, i desetinama puta sam je gledao, ali nekako mi nije ostavljala poseban utisak, iako je višebojna ruža, što bi rekli šatirana. Tim pre što u vrtu kod gospodina Petrovića, kraljevskog selekcionara ruža, imate desetine antičkih šatiranih ruža, koje vas opčinjavaju svojim bojama i oblicima. Petrović na žalost nije imao Duplo zadovoljstvo u svojoj kolekciji jer on gaji antičke ruža a Double delight je savremena hibridna čajevka. Hibridne čajevke su inače najpopularnije ruže trenutno, jer imaju odličan cvet za sečenje i držanje u vazni. Nisu tako bujne, mahom su rasta od 0,6 do 1,5 metra, nose po jedan cvet na dugoj dršci i imaju pun cvet sa mnogo zbijenih latica. Uglavnom sve ruže koje kupujete u cvećarama su hibridne čajevke.

Ipak, pri nekoj kupovini hibridnih čajevki ruža kod prijatelja ružara Gorana Nedeljkovića iz sela Ribare kod Jagodine, uzeo sam i jedno 8 primeraka Double Delight, čisto da je poklonim tašti, majci i komšiji sa Trešnje. Zasadio sam ih s jeseni kod tašte i majke i zaboravio.

Na proleće pri obilasku novo zasadjenih ruža sam primetio da ruža „Duplo zadovoljstvo“ odlično napreduje i da ima malo čudan list, nekako papirnat, ali zdrav i da je sva nekako živahna i čvrsta ruža. Bavio sam se sporadično sa njom kao i sa ostalim ružama koje mi nisu bile u fokusu.  Imam u vrtovima negde preko 160 komada i 42 različite vrste ruža, na nekoliko lokacija, tako da uvek ima posla sa njima pa nisam dalje obraćao pažnju na DD.

A onda, jednog maja, Double delight – Duplo zadovoljstvo ruža se otvorila, i procvetala! I zamirisala!

Ruža Duplo zadovoljstvo - Double delight (rose Peace)

Ruža Duplo zadovoljstvo – Double delight rose

Oduševio sam se u trenutku i ne znam šta da vam kažem, i kako da opišem utisak, osim da ruža ima prefinjen i prelep izgled koji nijedna fotografija ne može da dočara i pun, jak miris koji je možda i sama esencija mirisa ruža. Zato se i zove Duplo zadovoljstvo jer je stvarno upravo to, zadovoljstvo oka i nosa. I svaki cvet ruže je različit, sam za sebe, što je tek posebna vrednost ove dragocene ruže.

Double delight rose je jedna od najčuvenijih i najomiljenijih ruža na svetu. Duplo zadovoljstvo ruža ušla je u Kuću slavnih ruža 1985 godine. Selekcionisali su je Swim i Ellis 1979 godine, ukrštanjem roditelja ruža „Rosa Granada“ i „Garden Party“. Dobila je mnoštvo nagrada kako za izgled tako i za miris. I ono što je najvažnije, ruža Duplo zadovoljstvo ima lep žbun i vrlo je otporna na bolesti. Uz to, obiluje predivnim cvetovima koji izlaze i cvetaju tokom cele sezone. Božanstvena ruža.

Ako ste baštovan i gajite ruže a nemate Double delight ružu u svom vrtu, propustili ste mnogo. Propustili ste duplo zadovoljstvo.

Kao što Lao Ce kaže: „Podeljeno zadovoljstvo je duplo zadovoljstvo“ – tako ova ruža svoje duplo zadovoljstvo deli sa nama na radost celog sveta.

. . .

Ruža Double Delight i njeni prvi cvetovi

httpv://www.youtube.com/watch?v=2Bk6mGckPwk