Najbolja bela ruža na svetu za loše uslove gajenja Iceberg ili Schneewittchen rose

Sjajna otporna i izdržljiva bela ruža Schneewittchen skoro bez bodlji i sa puno manjih cvetova. Najbolja bela ruža Iceberg rose je u domu slavnih ruža sveta – Rose Hall of Fame

 

Najbolja bela ruža iceberg -  Schneewittchen by Kordes

U katalogu sam stalno nailazio na Iceberg ružu, koja je kod nas poznata po nemačkom nazivu Schneewittchen (Snežana, snežno bela) ruža i već decenijama se prodaje. Spada u grupu floribunda ruža sa dugom tradicijom uzgajanja i sadjenja. Selekcionisana je i uzgojena u Nemačkoj 1958 godine od strane poznatog uzgajivača Reimer Kordes-a i tamo je registrovana pod imenom Korbin a poznata je i kao Fée des Neiges.

Ruža postoji u dve forme, dva varijateta, kao grm i kao ruža penjačica. Osvojila je mnoštvo svetskih nagrada i zlatnih medalja kao najbolja ruža na izložbama a ušla je 1983 godine i u Kuću slavnih ruža.

Od nje je nastalo nekolicina spot varijanti, ista ruža ali u drugim bojama, kao što su razne varijante roze boje i razne varijante penjačica.

Uvek sam Šneviten ružu zaobilazio u izboru pri kupovini jer je imala jednostavnije i male cvetove od oko 5 cm u prečniku, sa relativno malim brojem latica, do 30 latica, skoro bez mirisa, a meni je miris jako bitan. I sigurno je da je nikada ne bih zasadio iz tih razloga da nije bilo jednog razgovora sa mojom prijateljicom iz daleke Australije. Pričali smo naime o tome šta gaji u svom vrtu, pa sam je upitao i da li ima ruže i koje. Njen odgovor je bio sledeći:

„U vrtu imam samo ono što može da preživi australijsku sušu, sunce i nedostatak vode. Mi imamo restrikcije vode, možemo da zalivamo vrt samo ujutro po jedan sat, od 6 do 7 sati, tako da gajim samo ono što uspeva da preživi. Samo mi je preživela bela ruža Iceberg i ona mi je ostala, i zadovoljna sam sa njom.“

Taj razgovor mi je ostao u pamćenju i jednom prilikom kada sam naručivao ruže, naručim i Iceberg, odnosno Šnevithen ružu, jer mi je trebala ruža za jedno suvo i jako osunčano mesto u dvorištu, puno tvrde gline, pa rekoh sebi da je tamo posadim. Ionako često putujem, ne stižem uvek da ih redovno zalivam. Uz to, pošto mi Iceberg na prvi pogled nije nekako bila bitna ruža, ne bi mi bilo žao da mi uvene, kao što bi mi bilo žao da je u pitanju neka od omiljenih ruža o kojima sam već pisao ovde, Double Delight ili Gloria Dei, odnosno neka engleska ruža iz vrta: Graham Thomas, Gertrude Jekill, Crown Princess Margaret, Heritage, Abraham Darby, Falstaf,…

Iceberg ili Schneewittchen ružu kako se kod nas zove zasadio sam na dve lokacije, jednu pored ograde i drugu pored ulazne kapije, doduše na dve različite lokacije, jednu kod sebe, drugu kod roditelja. I kao što rekoh, nisam ništa očekivao od nje, posebno jer je bez mirisa. Kako sam se prevario, o kako sam se prevario! Sad znam da kada nešto svetski vredi i kada je priznato od celog sveta, onda to vredi sa ozbiljnim razlogom. Ovo je zaista najbolja bela ruža za loše uslove gajenja.

Kada je Iceberg ruža počela da se razvija počeo sam da joj se nedvosmisleno divim. Jeste, nema miris, jeste cvetovi su prostiji i mali, ali sve ostalo drugo je neverovatno dobro. Prvo, ruža odiše jednom veselošću i zaraznim optimizmom, ako smem da tumačim njen karakter. Drugo, nezaustavljiva je, razvija se bogato u svim pravcima i u svim uslovima. Treće, rano počinje da cveta mnoštvom lepih belih cvetova i cvetala mi je sve do Nove godine, pod snegom je imala cvetove. Cvetovi su izdržljivi, dugo traju i stalno se obnavljaju, uvek deluju sveže, nema posebnih prekida ciklusa cvetanja. Habitus grma, odnosno lisna masa je bujna i bogata, listovi su sjajni i glatki i žbun ostavlja sjajan utisak. I na kraju, skoro i da nema bodlji na glatkim grančicama. Vrlo je otporna na sve napasti i bolesti i sve vremenske prilike. Fantastična bela ruža. Najbolja bela ruža u mom vrtu.

Već prve godine po sadjenju je izgledala solidno, dok je druge godine ruža već bila lep grm od oko metar visine, a treće godine ide još više u visinu do 1,5 m i širinu od oko 70 cm. Postoji i varijanta penjačice, climber ruže, ali ja sam uzeo običnu, klasičnu varijantu.

Svima je preporučujem. Posebno početnicima i osobama koje nemaju vremena da se bave ružama. Zahvalna je za sadjenje tamo gde su zemlja i uslovi lošiji, gde je sunce jako, mada uspeva bez problema i u svetlijoj  senci. Preporučujem je i depresivnim osobama, jer ona u sebi nosi jedan sjajan optimizam i radost življenja koji je neprocenjiv. Koristi se i kao rezani cvet, pre svega kao dodatak ostalim ružama ili buketu, jer zbog malih cvetova nema tu estetsku snagu kao ruže većeg punog cveta sa mnoštvom latica.

Šnevithen (Schneewittchen ili Iceberg) je vesela bele ruža koju duboko poštujem. Budi pozitivne emocije. Uvek mi je srce puno kada je pogledam. Najbolja bela ruža za početnike.

Zlatko Šćepanović

. . .

Slike u prilogu su slikane u rano proleće, ruža je stara 2 godine i slika je prikazuje kada nije u punom razvoju, ali se vidi njena snaga i potencijal.

Najbolja bela ruža na svetu za loše uslove gajenja Iceberg ili Schneewittchen rose

Najbolja bela ruža na svetu za loše uslove gajenja Iceberg ili Schneewittchen rose 3