Priroda na Dar

 

PRIRODNI LEKOVI ZA IRITABILNI KOLON

Funkcionalni poremećaj nervozna creva i lekovite biljke. Prirodni lek za Nervozna creva ili Iritabilni kolon. To je hronična i dosadna bolest creva koja iscrpljuje pacijenta

 

Nervozna creva ili iritabilni kolon je bolest savremenog čoveka i modernog životnog stila. Sam poremećaj ima više naziva, spastički kolon, spastički kolitis, mukozni kolitis, prenadraženo debelo crevo, kao i sindrom iritabilnog kolona. Bolest se javlja izmedju 20 i 30 godine i javlja se najčešće kod osoba usled stresa, napetosti, loše ishrane, konstitutivne slabosti organa za varenje, nedostatka crevne laktaze ili kao posledica nekih drugih crevnih bolesti i poremećaja.

Adekvatniji naziv za nervozna creva su inertna ili lenja creva, jer su glavni problemi u radu creva nastali ne njihovom nervozom, već nepokretnošću, usled čega je poremećena dinamika crevne flore, pa se javalju nadimanja, gasovi, nesvareni sadržaji, a to sve izaziva takozvanu „nervozu“ creva. Zato se naziva iritabilni kolon.

.

Uzrok i glavni simptomi za nervozna creva – iritabilni kolon

Medicina nije još uvek našla stvarni uzrok nastanka iritabilnog kolona. Postoji nekoliko pretpostavki. Bolest nije organskog porekla, nema promene na crevima, osim što se smanjuje pokretljivost i peristatika debelog creva. To izaziva niz neugodnih simptoma za pacijente, počev od bola, gasova, mučnine, nadimanja i zatvora, pa sve do neugodnog osećaja u stomaku i grča koji ne prolazi.

Kod ovog oboljenja nema organskih promena na crevima, ali normalna pokretljivost creva (peristatika) ne funkcioniše kako treba stvarajući senzacije u stomaku koje plaše pacijente da nije nešto ozbiljnije. Iritabilni kolon uzrokuje neugodan osecaj i brigu, ali ne čini trajnu štetu crevima, ne izaziva krvarenja, niti vodi nekoj drugoj ozbiljnijoj bolesti poput raka. Ipak, mnogi pacijenti dobijaju tegobe koje im izgledaju zastrašujuće i neobjašnjive, sumnjajući na mnogo opasnije poremećaje, što ih čini uplašenima. Pacijenti sa dijagnozom nervoznih creva su mahom teški za lečenje, jer stalno pokušavaju da nadju „suštinski“ problem svojih tegoba.

Da bi se došlo do sigurne dijagnoze da su nervozna creva u pitanju, moraju se pretragom isključiti sva ostala oboljenja. Stoga je potrebno sprovesti niz analiza da bi se drugi razlozi isključili.

.

Kako se leči Iritabilni kolon

Pacijenti koji imaju iritabilni kolon su mahom vrlo osetljivi na svoje tegobe. Pokušavaju uporno da idu sa jednog pregleda na drugi tražeći konačnu dijagnozu, odnosno uzrok tegoba, sumnjajući na bakterije, organske poremećaje, autoimune bolesti i na kraju krajeva, sumnjajući i na pojavu raka debelog creva. Nakon pregleda i terapija koje ne daju očekivane rezultate mnogi od njih gube poverenje u lekare pokušavajući da svoje simptome sami nekako reše.

Skrećemo pažnju da su nervozna creva hroničan poremećaj, za koji nema univerzalnog leka i rešenja, i bolesnici moraju da vode računa o tri ključne stvari:

1. da se hrane dijetalno i izbegavaju hranu koja ih iritira

2. da izbegavaju stres i napetosti

3. da ne pridaju značaj svojoj bolesti i veruju svom lekaru

Cilj lečenja je uspostavljanje normalne peristatike creva, što ne treba da se postiže laksativima i sredstvima za čišćenje jer to dodatno ulenjuje i onako lenja creva. Preporuka je da se u ishrani koriste namirnice koje na blag način podstiču prirodnu peristatiku.

Jedan od presudnih faktora lečenja je masiranje trbuha putem vežbi fizičkog oblikovanja i trbušnjacima. Pacijent bi pre doručka i večere trebao da deset petnaest minuta radi lake fizičke vežbe sa savijanjem stomaka, ljuljanjem na stomaku, trbušnjacima, uvrtanjem gornjeg dela tela, podizanjem nogu do grudi, kako bi radio unutrašnju masažu stomaka i organa za varenje.

Narodna medicina ima nekoliko preporuka za iritabilni kolon, iako stara i tradicionalna medicina zapravo nije ni poznavala tu bolest, koje je posledica savremenog doba. Osnovne preporuke za nervozna creva su:

.

Doručak

Žitna kašu sa kajmakom, pavlakom ili jogurtom

Kaša od ovsa i malo sira i barenog povrća

Kačamak od prosa ili kukuruza sa bilo kojim dodacima

.

Ručak:

Variva, hleb od punog zrna i bareno povrće bez jakih začina, uz dodatak mlevenih semenki lana

Izbegavati mnogo povrća i salate u ishrani kao i puno ulja

Alkoholna pića, gazirana pića i pivo su zabranjeni

.

Večera:

Sveže voće ako vam ne smeta. Ako parvi gasove onda ili kompot od jabuka, kompot od šljiva, tufahije, pečeno voće

Ukoliko primetite da vam neka namirnica ne prija, da vam stvara mučninu ili gasove, uklonite je iz ishrane.

Biocolon kapi za nervozna creva, kolitis i nervozan stomak

Najbolji prirodni preparat za nervozan stomak i nervozna creva – sigurno deluje

Čajna mešavina i čaj za iritabilni kolon – nervozna creva

Rekli smo da tradicionalna narodna medicina i fitoterapija nije poznavala ovu bolest kao takvu, i da nema proverene recepte i formule za lečenje iritabilnog kolona. Nervozna creva su bolest novog doba. Sve čajne mešavine ili preparate koje nadjete na internetu ili u prodaji preko oglasa su formule novijeg datuma, izmišljene da bi izašle u susret pacijentima koji traže bilo kakav lek. Takodje, simptomi bolesti dosta zavise od osobe do osobe, kod nekih osoba je izražen faktor stresa, kod drugih reakcija na hranu, jedni imaju nadimanja, drugi prolive, i tako redom.

Tradicionalna medicina je u tom smislu razvila nekoliko pristupa različitim pacijentima i njihovim tegobama – mi preporučujemo BioColon prirodni lek za nervozna creva.

.

Čaj za nervozna creva izazvana stresom – za nervno osetljive pacijente

1. Matičnjak

2. Odoljen

3. Kamilica

4. Crni slez

5. Lavanda

Podjednake količine lekovitih trava čine mešavinu. Dve supene kašike preliti sa 600 grama ključale vode, ostaviti sat vremena da odstoji. Piti šolju čaja 200 grama pre jela, tri puta dnevno. Za one koji to mogu da sebi naprave, preporučujemo ovu mešavinu u obliku tinkture.

.

Čaj za iritabilni kolon protiv gasova i nadimanja

Recept 1 i (2).

1. Morač  (Anis)

2. Nana (Majčina dušica)

3. Mirodjija (Maslačak)

Podjednake količine lekovitih biljaka izmešati. Dve supene kašike čaja preliti sa 600 grama vode i ostaviti da odstoji dva sata. Piti po jednu čašu nezasladjenog čaja pre jela tri puta dnevno. Recept 1 koristiti needlju dana pa preći na recept broj 2.

.

Monokomponentne biljne tinkture korisne kod nervoznih creva

Tinktura Odoljena (Valerijana) – za napete pacijente kod kojih je nervoza creva izazvana stresom

Tinktura Matičnjaka – za umereno napete pacijente pod uticajem stresa

Tinktura Lincure – za pacijente sa slabom konstitucijom i inertne (piti 15 dana pa praviti pauzu 7 dana)

Tinktura Lavande – za pacijente bez nekih posebno izraženih tegoba

Tinktura Maslačka – za pacijente kod kojih postoji i lenjost žučne kese i lučenja žuči

Tinktura Nane – pomaže kod pacijenata koji imaju izražena nadimanja i gasove

Tinktura Nevena – pomaže u nekim slučajevima

.

Priroda na Dar preporuka za nervozna creva

Mešovita tinktura od podjednakih delova pojedinačnih tinktura:

– Matičnjak

– Nana

– Neven

– Lavanda

+ Odoljen (dodaje se samo kod jako nervoznih pacijenata pod uticajem stresa, jer odoljen sa matičnjakom uspavljuje).

Piti jednu kafenu kašičicu tinkture sa malo vode ujutru i uveče pola sata pre jela 20 dana, pa praviti pauzu 10 dana.

Takodje, preporučujemo djumbir i med – izrendani sveži djumbir staviti u med (pola meda pola djumbira), i jednu kašiku smese uzimati ujutru i uveče pre jela u pola šolje čaja od ruzmarina, matičnjaka ili nane.

Prirodni lek za nervozna creva i iritabilni kolon su i naše BioColon biljne kapi za nervozna creva.

Cena BioColon biljne kapi za nervozna creva: 1000 dinara (plus standardni troškovi dostave ptt kurirskom službom na teritoriji Republike Srbije) ili kupite direktno u apoteci Mediflora.

.

BioColon biljne kapi za nervozna creva mogu se direktno kupiti ili naručiti poštom u apoteci Mediflora u Beogradu na sledećoj adresi:

Apoteka „Mediflora“, Bulevar Kralja Aleksandra 228, 11000 Beograd (iznad Djeram Pijace)

Telefon:  011/ 380 6281

E mail:   [email protected]

. . .