ITALIJANSKI ZAČIN ZA JELO

Recept za sve koji žele da imaju italijanski začin kod sebe u kuhinji. Sastojci za mešavinu začina. Sastojci i recept kako se pravi italijanski začin od začinskog bilja

Prvi boravak u Rimu nas je upoznao sa mnogim lepim stvarima a jedna od njih je italijanski začin, ponegde poznat i kao Toskana začina, mada tih kombinacija ima puno.

U Rimu smo stekli neke nove prehrambene navike, a to su kvalitetan espreso, piza pečena na drvetu, domaći brusketi, pasta i testenine na italijanski način, pesto djenoveze sos, tartufi gljive kao dodatak jelima i na kraju italijanski ili Toskanski začin.

Recept i sastojci za italijanski začin mešavina začina i začinskog bilja

Italijanski začin mi nazivamo one ljupke kesice mešavine začina koje se nalaze po italijanskim dućanima i prodavnicama, mahom u providnim kesicama da se vidi šta je unutra. Sličnih začina ima u svim mediteranskim zemljama, i razlikuju se relativno malo, samo je pitanje ima li više ili manje belog luka i čili paprike u njima.

Zadnji takav začin koji smo imali u kući je zapravo supruga kupila u Španiji, i imali smo ga u 3 varijante, jako ljuto, slabo ljuto i varijacija bez ljutine.

Ako se pitate za šta koristimo italijanski začin, odgovor je jednostavan – za sve!

Najčešće sa njim začinimo pastu i bruskete. Kada spremamo pastu na brzinu, neke špagete ili torteline, samo vrelo testo pospemo italijanskim začinom, dodamo malo parmezana i prelijemo maslinovim uljem, i to je to.

Izuzetno je ukusno iako nema ni teških začina, ni mlevenog mesa, ni paradjz sosa. Tako jedu italijani, tako se i nama dopalo, jer je stvarno super, razne arome ne umanjuje gomila paradjza ili mesa.

Medjutim, kod nas nema da se kupi ovaj začin, makar ga nema u svim većim prodajnim objektima, pa sam morao da se prihvatim posla da ga sam napravim kao smešu začinskog bilja. I delimično mi je i uspelo, dovoljno da smo mi u kući zadovoljni smesom, pa hoću da podelim i sa publikom recept za italijanski začin.

Svako može da kombinuje po svome, dodaje malo više jednoga ili drugoga. Sastojci za začin su jednostavni ali od kvaliteta svakog pojedinačnog sastojka zavisi i celina, odnosno kakav ukus će da ima smeša začinskog bilja.

Na primer, beli luk u granulama koji se prodaje kod nas nije tako fine arome i ukusan kao originalni beli luk u listićima, origano i ruzmarin su prevelikih listića, bosiljak i nekako možete izmrviti, ali zato nema adekvatne čili paprike koje je sa zrnima i malo krupnije mlevena, jer je kod nas dostupna samo čili paprika u prahu.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Recept za italijanski začin – sastojci i začinsko bilje

2 kašike bosiljka

2 kašike origana

2 kašike lista peršuna

1 kašika vlašca

1 kašika belog luka u listićima

1 kašika čili paprike

1 kašika mlevenog belog bibera

Sve to izmešati, po malo izmrviti ako su vam sastojci krupni i dobili ste italijanski začin. Za malo kreativnije kuvare u recept za ovaj začin možete dodati i sledeće sastojke: ruzmarin, timijan, majčina dušica, zeleni ili crveni biber, žalfija, mlevena slatka paprika i sol.

Mi ne dodajemo sol, to rade samo firme koje prodaju začine da bi zaradili više para od kesica u kojima ima dosta soli koja je jeftina kao sastojak.

Napravite sami svoju mešavinu začina i jedinstveni italijanski začin.

Dobar apetit vam želim

Zlatko Šćepanović